Review
Plants vs Zombies

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

Boompje groot versus plantertje ondood

Geschreven door Thijs Barnhard op
Plants vs Zombies: Garden Warfare is een flinke uitbreiding op de tuin die de vorige game wist te bieden. De open wereld is een goede vervanging van de standaard menu’s en de nieuwe speelbare personages maken de multiplayerstrijd een stuk leuker. Daar staat tegenover dat de balans niet altijd even goed is en de manier waarop je nieuwe onderdelen vrijspeelt wel heel erg lang duurt. Het zit het plezier dat Garden Warfare 2 weet te bieden echter niet in de weg, waardoor spelers zich prima zullen vermaken met de chaotische schietactie.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Veel speelbare personages en speelstanden, rijkelijk gevulde open wereld, vriendelijk gevoel voor humor
 • Minpunten
 • Nieuwe delen vrijspelen draait om geluk, singleplayer valt veel in herhaling

Planten en zombies voeren al enkele games lang een geestige oorlog met elkaar in de verlaten achtertuinen van de mensheid. Dat pakte als tower defense-game op menig telefoon al goed uit, maar ook in de in 2013 verschenen third-person shooter Garden Warfare had dat vermakelijke gevolgen. Een vervolg die vooral voortbouwt op wat het origineel tussen menig grijs, grauwe en bloederige online shooter goed wist te doen is dus niet meer dan logisch.

Dat is dan ook precies waar Garden Warfare 2 zich mee bezighoudt. Wie het vorige deel al uitgebreid heeft gespeeld herkent de opzet van deze game meteen. Dezelfde soorten planten en zombies staan lijnrecht tegenover elkaar, veel dezelfde speelstanden zijn aanwezig en ook enkele bekende maps maken keren terug. Grafisch heeft het spel ook geen gigantische verandering doorgemaakt, al wil dat niet zeggen dat de game er niet puik uitziet en op een consistente 60fps draait.

Plants vs Zombies

Open achtertuin

Garden Warfare 2 is een vervolg die zich vooral weet te onderscheiden door op vrijwel ieder gebied grootser en vooral uitgebreider in elkaar te steken. De menu’s uit de eerste game zijn bijvoorbeeld vervangen door een compacte open wereld waarin je als plant of zombie de andere kant lastigvalt. Het verder uitgestorven stadje dat hiervoor als podium dient bevat bovendien hier en daar wat geheimen en schatkisten die alleen geopend kunnen worden voor spelers die genoeg sterren hebben verdiend.

Die sterren zijn te verdienen door uitdagingen te voltooien die aan vrijwel ieder onderdeel van de game zijn gekoppeld. Naast de multiplayer, die vooral bestaat uit verschillende varianten op bekende speelmodi uit andere games, is er deze keer ook een heuse singleplayermodus. In deze losstaande missies word je er als plant of zombie op uitgestuurd om in de hub-wereld een opdracht te voltooien of op één van de maps een punt te verdedigen. De grappige korte dialogen tussen deze opdrachten kunnen echter niet verhullen dat het uiteindelijk wel heel erg vaak op hetzelfde neerkomt. 

Plantoon

De kern van Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 leent zich namelijk uitstekend voor samenwerking. De verschillende soorten speelbare personages hebben ieder zo hun sterke en zwakke kanten waardoor ze in een speelstand zoals Garden Ops goed op elkaar aansluiten. Een cactus kan bijvoorbeeld muren plaatsen terwijl een zonnebloem niet alleen schiet met pitten alsof het een mitrailleur is, maar ook zijn teamgenoten kan genezen. Aan de kant van de zombies is er deze keer een soortgelijke speelstand in Graveyard Ops waarin een team van sullige ondoden in rondes wordt aangevallen door een wisselende samenstelling van planten. 

Plants vs Zombies
Plants vs Zombies
Plants vs Zombies

Garden of Graveyard Ops – een speelstand waarin het draait om het verdedigen van je tuin tegen hordes zombies - leent zich uitstekend voor dit samenspel. Je hoeft daarom niet met vrienden te spelen om plezier uit deze speelstand te halen. Zelfs met willekeurige spelers online ontstaat er al snel een natuurlijke samenwerking. Die coöperatie spreekt wat minder voor zich in de meeste competitieve speelstanden waarin het – zoals bij de meeste andere shooters – toch vooral ieder voor zich is.

Tuinhoop van personages

Een gemiddeld vuurgevecht in Garden Warfare 2 ontaardt al snel in een chaotisch strijd tussen verschillend gekleurde kogels, bommen en explosies die bij de grote selectie aan speelbare personages horen. Bij de planten zijn onder andere een sinaasappel die op ieder moment van rollend fruit naar wapentuig kan transformeren en een magische roos toegevoegd. De zombies hebben versterking gekregen van de imp die plaats kan nemen in allerlei mechs en de superheldenzombie die vooral met zijn vuisten te werk gaat. De nieuwkomers passen prima tussen de rest van de cast die nog steeds bestaat uit minstens even vreemde vogels. Dat ieder personage geheel naar eigen inzicht is aan te kleden en dat er bovendien meerdere variaties zijn vrij te spelen op diezelfde figuren, zorgt voor een behoorlijk divers slagveld.

Dat de balans tussen al deze figuren nog niet helemaal gevonden is weet de soms al behoorlijk chaotische strijd aardig te verpesten. Op moment van schrijven zijn de meeste multiplayerpotjes bezaaid met spelers die vooral de roos kiezen. Bepaalde personages komen bovendien bijna niet voorbij, waardoor de strijd in sommige potjes een wat eentonig karakter krijgt. Het is niets wat een patch niet kan oplossen, maar door de grote hoeveelheid speelbare planten en zombies is de kans best groot dat veel spelers naar dezelfde soorten uitwijken. Niet iedereen heeft bovendien toegang tot de beste personages.

Plants vs Zombies

Uit balans

Met de munten die te verdienen zijn met vrijwel alles in de game kunnen stickerpakketjes gekocht worden die misschien wel of misschien niet de inhoud hebben waar je naar opzoek bent. Door dit element van willekeur duurt het behoorlijk lang voordat je wat nieuwe figuren vrijspeelt. Dat de game wekelijks een wisselend personages gratis geeft is aardig, maar geen vervanging voor het echte werk. Dat er microtransacties aan dit deel van het spel gekoppeld zijn spreekt boekdelen. Dit is immers geen goedkope uitbreiding, maar een titel met een adviesprijs van zestig euro die bovendien alleen online te spelen is.

Garden Warfare 2 wordt ondanks de niet bepaald geïnspireerde singleplayer en de trage manier waarop upgrades worden vrijgespeeld niet snel vervelend of saai. Er is zoveel te doen en zoveel verschillende manieren om als de personages te spelen dat iedereen op zijn eigen manier wel iets uit de game kan halen. Het tekenfilmachtige gevoel voor humor is daarin ook een belangrijke factor. De game barst van de (onschuldige) kleine grapjes en knipogen waardoor de strijd tussen de twee facties nooit gruwelijk of té gewelddadig wordt. Het maakt de game geschikt voor spelers van alle leeftijden. De gameplay biedt namelijk genoeg diepgang om wat oudere spelers ook te bekoren.

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 is verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation. Voor deze recensie is de game gespeeld op PlayStation 4.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Pc-versie Dark Souls 3 draait op 60 fps Diablo 2 krijgt eerste update sinds zes jaar
3

Reacties op: Plants vs Zombies: Garden Warfare 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  xsuperaim

  • 11 maart 2016 11:36
  1 gratis gekregen op de ps4 was opzich best leuk , maar kon het nooit lang doorspelen kwam door te weinig intresse. de 2 lijk gezien de review beter wellicht dat ik het ooit oppik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 11 maart 2016 11:55
  Ik las modern warfare 2 haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  De_Arbeider

  • 11 maart 2016 14:04
  Je kan relatief snel nieuwe karakters unlocken. In deel één was het precies hetzelfde. Beide games zijn gewoon aanraders voor de echte gamers onder ons. Dus verspil geen tijd en haal nu, bij je plaatselijke gameboer, de nieuwe game van EA!!!! Dit bericht wordt mede mogelijk gemaakt door Ubisoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.