Na duizenden jaren vrede, bewaakt door de Terran Republic, is het weer oorlog. Op een planeet genaamd Auraxis is de enige toegangpoort, een wormhole, naar de rest van het imperium ingestort. Wetenschappers worden geselecteerd om een manier te vinden om de wormhole weer te openen en worden met de dood bedreigd door de Terran Republic als ze hier iets over zeggen. Alle pogingen om de wormhole te heropenen falen. Vele wetenschappers verzetten zich tegen de Terran Republic en willen hun vrijheid terug. Gebruik makend van de technologieën van de Vanu wordt een leger gebouwd met de naam Vanu Sovereignty. Ook het onderdrukte volk ziet zijn kans schoon om hun droom, een wereld zonder politieke en technologische invloeden, werkelijkheid te maken en starten de New Conglometra. Met zwaar materieel proberen ook zij een plek te veroveren op deze kleine planeet. MMOFPS?

Planetside is een MMOFPS (Massive Multiplayer Online First Person Shooter) wat inhoud dat je met duizenden anderen strijdt om territorium op een planeet. De planeet is verdeeld in eilanden welke met elkaar verbonden zijn door middel van Warp Stations. Om deze eilanden te veroveren moet je alle basissen overnemen die op het eiland te vinden zijn.

Je kunt per server vier karakters maken die allemaal lid moeten zijn van de zelfde factie. Hierdoor is het niet mogelijk om even snel over te stappen naar de “winnende” partij zoals dat met veel andere FPS games wel gebeurt.

Elke factie heeft zijn eigen voordelen. De Terran Rebublic heeft wapens die zeer snel schieten terwijl de Vanu gebruik maken van energie wapens en de wapens van de New Conglometra langzaam zijn maar wel de meeste slagkracht hebben.