Review
Planetbase

Planetbase

SimCity op Mars

Geschreven door Bastiaan Vroegop op
Planetbase begint gaaf: er zijn maar weinig simbouwers waarin je met een verkeerde keuze personages doodt en volledig faalt in je opdracht. Het is daarom jammer dat de boel na een halfuurtje alweer inkakt.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Iedere keuze bij het bouwen is relevant, overleven in plaats van groeien
 • Minpunten
 • Spanning verdwijnt snel, basissen bestaan vooral uit witte koepels

Vind je het moeilijk om een stad te bouwen in SimCity? Dan moet je dat eens proberen op een dorre planeet zonder zuurstof. In Planetbase sta jij aan het hoofd van een kolonisatiemissie op Mars. Dat is net zo lastig als het klinkt.

Je missie op Mars gaat vrij simpel van start: je beschikt over een paar astronauten, wat grondstoffen en een hoop knoppen waarmee je modules kunt bouwen. Door de juiste onderdelen voor je basis in de grond te zetten, moet je ervoor zorgen dat de astronauten zo lang mogelijk overleven.

Planetbase

Dat is een stuk intenser dan de bouw van je eerste stadje in SimCity. Op Mars zet je niet op je gemakje een winkelstraat of woonwijk neer, maar ontwikkel je direct een stroomgenerator en een manier om zuurstof te maken. Bij een verkeerde keuze zullen je astronauten niet mopperend weggaan zoals in SimCity. Ze gaan dan dood. Overlijden al je astronauten, dan is je potje voorbij.

Het zorgt voor een paar spannende minuten in het begin: hoe balanceer je alle grondstoffen zodat iedere kolonist buiten gevaar blijft? Er is flink wat energie nodig, waardoor je naast zonnepanelen ook moet denken aan hoe je bijvoorbeeld 's avonds stroom genereert. Zulke twistpunten zorgen ervoor dat je moet nadenken voor je een uitbreiding bouwt. Weet je zeker dat die ene extra module de grondstoffen en het stroomverbruik waard is? En zet je daarmee niet de levens van het team op het spel? 

Planetbase

Risico's verdwijnen

Mars blijft echter niet gevaarlijk. Heb je goed geïnvesteerd in het winnen van grondstoffen en het opwekken van energie, dan ben je op een bepaald punt vrij om door te bouwen. De spanning van het maken van je eigen Marsbasis verdwijnt in een half uurtje.

Zat er na de spanning een diepgaande simulatiegame, dan was die structuur niet erg geweest. Maar Planetbase is niet diep uitgedacht. De basisgame bestaat uit het bouwen van verschillende basismodules die elkaar in stand houden, waardoor je enkel op een basisniveau de boel in evenwicht moet houden. Dit is geen SimCity: heb je eenmaal de touwtjes in handen, dan kan er weinig misgaan. 

Planetbase

Waar je in SimCity na een tijdje trots naar je gebouwde stad kijkt, bestaat je bouwwerk in Planetbase uit een grote verzameling witte koepels. Er schuilt geen architectonische pracht in je basis, hoeveel werk je er ook insteekt. Logisch ook: je bent een planeet aan het koloniseren. Mooie gebouwtjes volgen wel als er niemand meer dood kan gaan. Maar als we hadden gewerkt aan een potentieel prachtige stad die nog honderden jaren herdacht kon worden, dan hadden we misschien met wat meer enthousiasme doorgespeeld.

Planetbase is verkrijgbaar op Steam voor €19,99.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Rogue State Splatoon favoriete game van het jaar van Japanse ontwikkelaars
2

Reacties op: Planetbase

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 29 december 2015 17:33
  Da's spijtig. Ik ben de laatste tijd wel te porren voor buildsims.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 31 december 2015 07:21
  @Baukereg
  Dan voor jou: Cities Skylines !!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.