Review

Picross 3D Round 2

Een tijdmachine in je 3DS

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Dit is de ultieme traditionele puzzelgame. Door kleuren toe te voegen speelt Round 2 net wat anders dan zijn voorganger. Met een flinke stapel nieuwe puzzels kun je hiermee de feestdagen dus wel doorkomen.
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Meer Picross 3D, kleuren zijn leuke toevoeging
  • Minpunten
  • Puzzels lijken allemaal op elkaar
The Witness heeft begin dit jaar laten zien hoe goed een puzzelgame kan zijn, door de breinbrekers in een fascinerende context te plaatsen. Als we het echter hebben over traditionele puzzelgames, dan gaat er niets boven Picross 3D op de Nintendo 3DS. Tot nu, want Picross 3D Round 2 is beschikbaar en deze game doet een kleurrijk schepje bovenop het origineel.

Puzzelgames zijn fijn, omdat ze in theorie even tussendoor gespeeld kunnen worden. Een paar minuten een breinbreker oplossen en je kunt weer door met je leven. Met Picross 3D Round 2 is dit onmogelijk. Jawel: de leuke puzzels zijn in enkele minuten tot een kwartier op te lossen, maar op de een of andere magische manier is het elke keer minstens een uur later als we na het openen van de 3DS weer naar de klok kijken.

Picross kun je wellicht kennen van de puzzelboekjes, waarin ze zo naast de sudoku’s en kruiswoordraadsel staan. Deze puzzels bestaan uit een grid met cijfers aan de bovenkant en de zijkant. Die cijfers geven aan hoeveel gekleurde blokjes er op die lijn in het grid zitten. Door goed te kijken en de onjuiste vakjes te elimineren, kleur je steeds meer juiste vakjes in en ontstaat er een afbeelding. Dit is geinig, maar niet iets om wild van te worden. Toen introduceerde Nintendo Picross 3D. Deze 3DS-game veegde het stoffige puzzelboekjeskarakter van zich af met een extra dimensie en een leuke stijl.

Blokjes hakken in 3D

Picross in 3D maakt de puzzels oneindig veel leuker. Plots ben je een beeldhouwer, want met elk blokje dat je met de stylus wegtikt kom je dichterbij het 3D-figuur dat in het blok verstopt zit. Je kunt natuurlijk bij dit puzzelwerk volledig afgaan op de cijfers, maar zodra je het figuurtje gaat herkennen kun je ook meer gaan gokken. Dit voelt als valsspelen, alsof je een shortcut neemt. Toch is het absoluut een onderdeel van het spel en is het deels wat er zo leuk aan is.

Picross 3D Round 2 verandert weinig aan dit concept en dat is helemaal prima, want als je eenmaal Picross 3D gespeeld hebt wil je voornamelijk meer puzzels. De game weet je heel slim te prikkelen, zonder ooit frustrerend te worden. Zolang je de puzzels maar rustig van elke hoek bekijkt en met een digitale potlood aantekeningen maakt als het moeilijk wordt, kom je er wel. Met drie verschillende moeilijkheidsgraden is de game leuk voor iedereen. Maak je een foutje? Geen probleem. Je krijgt dan alleen geen perfect score.

Kleurrijk vervolg

Toch is Round 2 meer dan zomaar een nieuwe lading van dezelfde puzzels, want er wordt een kleurensysteem toegevoegd. Je bent dus niet enkel meer blokjes aan het verwijderen, maar je moet elk blokje dat overblijft een kleur geven: geel of blauw. Blauwe blokjes blijven vierkant, terwijl gele blokjes van vorm veranderen zodra je een hele rij hebt ingekleurd. Dit zorgt ervoor dat de puzzels net anders genoeg zijn om weer verfrissend aan te voelen.

Het enige nadeel van Picross 3D Round 2 is dat de puzzels wel erg op elkaar lijken. Ze bestaan uit maximaal 10 bij 10 blokjes en dan wordt variatie bij honderden puzzels lastig. Speel je op de hoogste moeilijkheidsgraad, dan maakt het al snel weinig meer uit of je een vroege of latere puzzel maakt. Het komt praktisch op hetzelfde neer. Een groot probleem is dit echter niet, want ondanks de herhaling blijven de puzzels altijd leuk en dat is knap. Picross 3D Round 2 is daarmee een draagbare tijdmachine: start de game op en het is zo uren later.

Picross 3D Round 2 is nu verkrijgbaar voor de Nintendo 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe trailer van Skyrim-mod Skyblivion getoond Ubisoft-top krijgt boete van meer dan 1 miljoen euro
0

Reacties op: Picross 3D Round 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.