Mijn verwachtingen waren hooggespannen toen ik het Phantasy Star Online, Episode 1&2 schijfje voor het eerst in mijn Nintendo Gamecube stopte. Een introfilmpje begint en legt me van alles uit. Zo is de aarde zoals wij die kennen er niet meer en moest de mensheid eropuit om een andere planeet te vinden. Die is gevonden en in de hoedanigheid van Ragol, een planeet die erg op de aarde lijkt. Zo zijn er bossen en grotten en is ook zuurstof geen probleem. Het eerste schip dat de planeet ontdekte, Pioneer 1, is echter verdwenen. Een tweede schip, Pioneer 2, wordt naar Ragol gestuurd om uit te vinden wat er aan de hand is. Jij bent één van de gelukkigen die mag uitzoeken wat er aan de hand is.

Een kleurrijk menu begroet me, en enigszins gedesillusioneerd klik ik door naar Offline Game. Zoals gewoonlijk is het nu tijd voor het creëren van een karakter. Om te beginnen heb je de keuze uit drie klassen: een Hunter, een Ranger en een Force klasse. Net zoals in bijvoorbeeld Diablo zijn de Hunters goed in gevechten van dichtbij, zijn Rangers sterk vanaf een grotere afstand en kan Force met magie zijn tegenstanders verwonden. Elke klasse is onderverdeeld in vier subklassen: een mannelijke, vrouwelijke, mannelijke android en een vrouwelijke android klasse. Ik kies voor een Ranger in de vrouwelijke subklasse. Een menuutje leert mij dat zij niet bijzonder veel fysieke klappen kan hebben, maar dat ze wel uitstekend kan richten en een erg goed uithoudingsvermogen heeft. Na het kiezen van je klasse kan je ook nog het nodige aan het uiterlijk bepalen, zoals kleding en haarkleur.

Mijn nieuwe karakter komt tot leven in een futuristische omgeving. Het spel start in de Hunters Guild, de plek waar je verschillende opdrachten kan aannemen om geld te verdienen. Ik besluit eerst eens verder te kijken en parmantig stapt mijn vrouwtje de deur door, de wijde wereld in. Een hightech hemel ontvouwt zich voor mij. Neon-reclameborden vliegen door de lucht, fel knipperend licht begroet mij en allemaal kleurrijke mensen lopen heen en weer. Als ik niet beter zou weten, zou ik denken dat het carnaval was. Tijdens de wandeling door de stad kwam ik allerlei faciliteiten tegen, zoals een winkel en een ziekenboeg. Maar voor al deze dingen is één ding nodig en dat is geld. Ik ga terug naar de Hunters Guild en neem mijn eerste baan aan. Het vrouwtje wijst mij de weg naar de dichtstbijzijnde teleporter, die mij naar de planeet zal teleporteren. Eindelijk kan het spel beginnen.