Review
PES 2018

PES 2018

Pure voetbalessentie

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

PES 2018 weet de al geweldige gameplay van vorig jaar nog net iets beter te maken. Dat is een prestatie op zich, maar PES heeft zwakkere punten die eigenlijk meer aandacht nodig hebben. Dat gezegd hebbende zijn het wel minpunten die PES al jaren met zich meesleept. We kunnen ons dan ook niet voorstellen dat de trouwe schare fans zich daar door laat afschrikken, terwijl de geperfectioneerde gameplay reden genoeg is om ook dit jaar weer voor PES te kiezen.
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Onovertroffen gameplay, extreem nauwkeurige besturing, maakt elke speelstijl sensationeel
  • Minpunten
  • Scheids en keeper laten het soms afweten, licenties, commentaar, aankleding en de rest van de standaard PES-minpunten
PES heeft het nooit van de licenties moeten hebben. Of van de flashy menu’s, de soundtrack of het commentaar. Nee, PES draait om de gameplay, die geweldige simulatie van ’s werelds belangrijkste bijzaak. Na een mindere periode weet Konami de laatste jaren weer precies de vinger op de juiste plek te leggen. Met PES 2018 wordt die vinger niet verplaatst, maar nog net wat intenser op dat ene plekje geduwd.

De veranderingen in PES 2018 zijn niet wereldschokkend. Het ongeoefende oog zou zelfs zomaar kunnen denken dat dit ‘dezelfde game als vorig jaar’ is. Toch zijn er nuances te bemerken in het spel. Vooral opvallend is hoe spelers hun lichaam gebruiken. Ze nemen de bal op meerdere manieren aan, maar schermen de bal ook meer af. Automatisch weliswaar, waardoor we bij een potje schouderduwen soms nog wel wat controle missen, maar het duurt niet lang voordat we dit ogenschijnlijk kleine ingrediënt ons eigen maken en in het spel verwerken.

PES 2018

Vernieuwd en toch vertrouwd

Door het juiste tempo van de game en de duidelijke animaties is namelijk wel een inschatting te maken of jouw speler de worstelpartij gaat winnen. Een grote, sterke spits van kaliber Lukaku staat zijn mannetje tegen een verdediger, terwijl een vlugge vleugelspeler als Messi het niet zozeer moet hebben van het fysieke. Waar we normaal rekening houden met wie er vrij staat en analytisch kijken wat verdere afspeelmogelijkheden zijn, houden we in PES 2018 ook rekening met dit fysieke gedeelte alsof het altijd al onderdeel was van het spelletje.

Dat de tegenstander hierop ook weer anticipeert en je sterspeler na drie succesvolle acties beter gedekt wordt, is niks nieuws, maar het is wel zo’n illustrerend feitje voor hoe goed en realistisch de gameplay van PES is. Evenals dat je dankzij de gruwelijk nauwkeurige besturing net zo makkelijk vlug tiki-taka voetbal met veel rake passes speelt, als opportunistisch voetbal met veel lange ballen en steekpasses op de stropdas van je spits. PES wint precies daarmee al jaren op rij onze voetbalharten, maar het is toch ieder jaar weer het benoemen waard.

PES 2018

Bekende minpunten

Vooral omdat PES 2018 op andere vlakken nog altijd geen potten weet te breken. De modi zijn weinig verfrissend en inhoudelijk is de Master League bijvoorbeeld al jaren onveranderd. Leuk voor de fans is dat Random Selection Match terugkeert. Het is nu mogelijk om coöperatief online een balletje te trappen in teams van drie spelers, maar daarmee hebben we al het nieuwe onder de stadionlampen wel weer opgesomd.

Licenties zijn nog altijd een heikel punt. Hoewel het slechts cosmetisch is dat we met MD White of Man Red spelen in plaats van Real Madrid of Manchester United, boet de Master League toch wel wat mogelijkheden in door het complete ontbreken van de Duitse competitie. En als ED Blue Burgundy, Puntihuerva of Zagrepaqu belt of ze een speler van ons mogen huren, moeten we toch echt even googelen om te bekijken uit welk werelddeel de club überhaupt komt.

Het commentaar is net als ieder jaar weer behoorlijk om te huilen en slingert van slaapverwekkend naar nodeloos energiek. De twee commentatoren ouwehoeren soms gerust door elkaar heen, of slaan de plank compleet mis met hun timing. Ook de menustructuur oogt weinig modern. Bekende minpunten, maar ze blijven irriteren.

Blunderende keepers en scheidsrechters

Daarnaast zijn opvallend genoeg nog enkele andere bekenden problemen niet verholpen. Opvallend, omdat deze wél direct impact hebben op de gameplay, toch het heilige kroonjuweel van PES. Keepers zien we af en toe wedstrijden beslissen met wereldse reddingen die ons letterlijk van de bank doen veren, maar net zo makkelijk een wedstrijd in negatieve zin beslissen met een grandioze mispeer. Een bal die ze zo in de voeten van de tegenstander kaatsen, of een afstandsschot waar ze veel te laat op anticiperen. Voetbal is niet altijd mooi en in het veld maait iemand ook weleens naast de bal, maar waar het bij de veldspelers meestal realistisch oogt en bij het spelletje hoort, zoeken keepers bij vlagen de grens van frustratie op.

Ook scheidsrechters zijn nog altijd niet perfect in hun oordeel, al zijn zij nauwelijks frustrerend te noemen. De arbiter is eerder te coulant dan te streng. Met gestrekt been op de achilleshiel doorhalen? Hier, een gele kaart. Doorgebroken speler vloeren? Een vermaning is dan vaak al genoeg. Zaken waar in het echt gewoon direct rood op hoort te staan, doet de scheids in PES af met de mantel der liefde. Wanneer je wel of geen gele kaart krijgt, is echter weer een volledige verrassing.

PES 2018

Terwijl Konami de pure essentie van voetbal steeds beter benadert, ligt er dus nog een hele hoop werk op ze te wachten dat verbeterd kan worden. Perfect is PES dus allerminst. Konami lijkt ook maar weinig moeite te doen om een nieuwe of bredere doelgroep aan te spreken. Het zou geen overbodige luxe zijn als de uitgever ook eens naar de rest kijkt, maar in alle eerlijkheid genieten we tot die tijd ook dit jaar weer met volle teugen van wat zich op de grasmat voltrekt. Terwijl het Nederlandse voetbal steeds verder afglijdt, maken we in PES onze dromen waar door wél op tijd in te grijpen, níet terug op de keeper te spelen en gek te durven doen, de tegenstander te verrassen en te scoren. De pure essentie van voetbal is soms gewoon genoeg.

PES 2018 is nu verkrijgbaar op pc, Xbox One, PS4, Xbox 360 en PS3. Voor deze recensie werd de game gespeeld op een PS4 Pro.

Dit artikel delen:

Lees meer

HTC legt handelsmerk voor Vive Focus vast in Europa en VS Super Mario Odyssey wordt eerste Mario-game met CERO B-keuring in Japan
29

Reacties op: PES 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • rreloaderr

    • 18 september 2017 13:12
    Voor het eerst sinds jaren zit ik ongelooflijk te twijfelen om weer de overstap naar PES te gaan maken. Speelde FIFA vanaf '94 totdat ik met de PS2 de overstap maakte naar PES, de gameplay is zon wereld van verschil bij PES dat je zelf ook echt juicht bij het maken van een goal. PES draait om het middenveld, het balbezit of juist die ene vlijmscherpe counter. Met het intreden van FIFA Fut maakte ik in 2012 weer de overstap naar FIFA en sindsdien zeer zeer verslaafd aan Fut geweest. Letterlijk duizenden euro's armer en 5 jaar later ben ik FIFA langzaam kotsenbeu, de Eaids is real, de handicap is er en het scripting is overduidelijk. Jammer, want Fut heeft mij vele uren spelplezier gebracht. Voor het eerst sinds '94 geen instant buy footie voor mij, maar wacht ik de eerste recensies van beiden af. Weet FIFA het tij te keren mbt scripting, dan wil ik ze nog 1 kans geven, anders heeft PES er weer een fan bij.

    *speel footies alleen nog voor de multiplayer.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • CLAUSBMF

    • 20 september 2017 11:45
    @rreloaderr nou ik heb pes 2018 gedownload. maar wat een ruk spel…lijkt wel of het gemaakt is in flight simulator. het veld lijkt wel een landingsbaan van beton. ziet nieteens het gras zoals in fifa. spelers zoals iniesta. lijkt wel of die kop erop geplakt is. controls is tegenovergesteld als fifa. prima dat je je wilt onderscheiden maar de controls ook precies andersom gaan neerzetten is wel kinderachtig. maar goed. de gameplay. is voor mij toch veel te sim allemaal. ik mis toch clinch voetbal van fifa. touw trekken en lichaam ervoor elleboog geven etc. het verdedigen in fifa is beter. in elkaar duiken als gattuso. en dan afpakken dat mis ik in pes2018. het ziet er niet uit gewoon.
    het is me te statisch. fifa hebben ze nu de 100% motion capture. ik merkte meteen verschil. speel je met ronaldo merk je gewoon dat je ronaldo bent. zijn stijl en movement…gewoon geniaal. early cross pasen zijn in fifa ook 10x beter. ik wel even door gaan zo.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Eef

    • 3 oktober 2017 23:58
    @clausbmf-3 Vind het zo jammer dat Real Madrid een beschermende status lijkt te hebben
    Elke sliding die ik maak t.o.v een nadrid speher is meteen geel tereijl een real spekerveen waarschuwing zonder kaart krijgt
    Daarin tegen is Ronaldo in het spel speedy gonzales en Bale en Benzema net zo
    Dan speel ik met Barca, maar echt onbegonnen werk en niet leuk om te speken
    Dan heb ik het nog niet eens over hun keeper Navas gehad, die werkelijk alle vallen uit onmogelijke hoeken haalt
    Dat is gewoon niet realistisch
    De cursor knop/speler wissel knop moet te vaak ingedrukt worden om de juiste speler te selecteren en daarbij komt dat de speler die ik wil selecteren niet lukt
    Dat vind ik minderen frustrerend
    Ik ben een realist en het moet gaan zoals ik het wil, maar dat gebeurd in de verste verte niet.
    Zeer teleurgesteld in de gameplay op dit gebied, maar verder grafisch geweldig.
    Pes 2017 had hier ook een handje can
    Gelijk is geen buitenspel, maar in PES 2018 telt dit nog steeds als buitenspel
    Slidings die geen overtredingen zijn (gezien de herhaling van de gemaakte sliding) mits he met Real Madrid speelt
    I rest my case
    Maar…hoop wel dat KONAMI hier is naar kijkt
    Desnoods speel ik het spel voordat ze het uit brengen

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • EdwinS

    • 18 september 2017 13:59
    ’s werelds belangrijkste bijzaak…. NOT… (Misschien in Europa, of Zuid Amerika, maar daar buiten….)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MaTriX

    • 18 september 2017 14:30
    Vind het cijfer veel te hoog als je kijkt naar de min punten, ik vind het kwalijk de minpunten die genoemd worden en dan toch nog een 8.5 geven …. ik volg het niet.

    Als je naar de minpunten kijken had dit hooguit een 6.5 a 7 moeten zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • armilo-theus

    • 18 september 2017 15:42
    @matrix-3 Gnl gaat achteruit vind ik. Destiny 2 kampt ook nog met veel problemen maar dat moet je de review van gamernl niet lezen maar naar AngryJoeShow kijken. Die legt de waarheid vast. die heeft Destiny 2 een 6 gegeven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rreloaderr

    • 18 september 2017 15:58
    @armilo-theus

    Off topic. Destiny 2 verdient een dikke 8, zeer goed spel met veel content. De perfecte co-op shooter wat mij betreft. Zeer mooie omgevingen en de end-game is moeilijk en vereist echte samenwerking. Pvp mag het wel wat beter en het verhaal is nog altijd wat magertjes (wel stukken beter dan D1).
    De raid is bijvoorbeeld echt magisch waar je je als een krijger voelt die samen met 5 anderen vrienden de grote klus mag gaan klaren. Een raid kan soms wel 12 uur (!) duren en dan nog is hij vaak nog niet 100% voltooid

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rreloaderr

    • 18 september 2017 15:55
    @matrix-3

    Pro evo hoort eigenlijk niet bekritiseerd te worden op de licenties maar op de gameplay en verschillende modussen. De licenties zijn zo duur en in sommige gevallen zelfs exclusief verleent aan FIFA dat pro evo daar niet tegen op kan boksen. Kwa gameplay is elke evo trouwens superieur aan FIFA

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 19 september 2017 12:01
    @rreloaderr juist, jij snapt het !!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Flipski

    • 19 september 2017 12:17
    @rreloaderr

    en dit jaar helemaal. Ze hebben de gameplay tot een absolute kunst verheven. Zelden een voetbalgame gehad die zo lekker speelde als dit deel.

    Ik vind wel dat ze zo langzamerhand ML en BAL wel echt onder handen genomen moet worden. En qua myclub mag ook best wat innovatie. Ik zou persoonlijk stemmen voor meer co-op toernooien en co-op competities. En ik vind dat stomme bal transfersysteem heel sneu.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 19 september 2017 14:34
    @flipski Die online couch co-op is wel een fijne toevoeging..
    Het liefste speel ik 2vs2 off-line.. maar als je net ff een avondje met z'n 3en hangt is dit ideaal .. . ! Heerlijk boos worden op elkaar / juichen met elkaar!! :-) .. Helemaal relaxed dat je nu in de replay ziet wie welke speler was.. zo kan je precies de juiste maat een pets voor z'n hoofd verkopen / high five-en..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Flipski

    • 20 september 2017 10:04
    @kleinekoosjer

    heel herkenbaar. De boks en de high 5's gaan door de lucht. Gisteren met een maat shareplay op de playstation gedaan en samen co-op een clanwedstrijd gedaan. Erg leuk en vermakelijk.

    Nu al weer zin in vrijdag. Weer op het puntje van de bank zitten en samen proberen iedereen te verslaan.

    en ik vind de statistieken ook wel lache. Kan je zien wie waar goed in was. Wie de passer was en wie juist de afmaker was.

    Ik ben aan het genieten in ieder geval :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • chemicalscum

    • 18 september 2017 16:14
    @matrix-3 Gameplay, daar draait het bij PES om. En die is ongeëvenaard. Gebrek aan licencies kun je gewoon zelf fixen door een bestandje te downloaden, commentaar zet ik sowieso altijd uit, ook bij FIFA en van de suffe aankleding merk je echt niets. 8,5 is bijna nog te laag als je weet waar PES voor staat.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MaTriX

    • 19 september 2017 00:26
    @chemicalscum en de rest,

    Ik vergelijk de review met andere reviews van gnl, zo krijgt het ene spel een laag cijfer omdat het te weinig vernieuwingen heeft of teveel bugs heeft.
    Als je dan een review leest als dit met weinig vernieuwingen (zou eigenlijk niet weten wat ze er nog in moeten gooien die waterpistooltje uit Left Behind gaat nu eenmaal niet :D), maar ook als je kijkt naar reviews van andere games waar irritante bugs in zitten terwijl de rest van de game prima in orde is worden dan afgedaan met een 6 a 7, dus nee ik kan om die reden een review van gnl niet serieus meer noemen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • chemicalscum

    • 20 september 2017 05:26
    @matrix-3 Je moet 1 review sowieso nooit al te serieus nemen. Maar iedereen is het er wel over eens dat PES 2018 de beste voetbalgame ooit is, qua gameplay.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 19 september 2017 12:02
    Allememaggies wat speelt hij lekker dit jaar!!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • CLAUSBMF

    • 22 september 2017 10:35
    @kleinekoosjer hhahaha ziet er niet uit. suarez lijkt wel of hij plutonium gevreten heeft.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Flipski

    • 19 september 2017 12:14
    Ik ben een die hard pes speler. En ik ben ook vrij kritisch.

    Vorig seizoen was het een aardige gameplay maar ik was echt geïrriteerd over het gebrek aan ontwikkeling. Master League en Become A Legend zijn al jaaaaaren hetzelfde. En in dit jaar is dit weer precies hetzelfde. Dit irriteert.

    Echter voor mij zijn er cruciale verschillen. Vorig jaar vond ik niet lekker spelen. Dit jaar speelt hij echt als een droom. Hoe heerlijk. (dit kan natuurlijk ook met smaak te maken hebben). En ik vind de co-op online heerlijk. Er is niks mooiers dan met een maat samen op de bank zitten te pessen tegen andere mensen online. Hierdoor heeft Myclub voor mij ook meer betekenis gekregen.

    Normaal gesproken zou ik zeggen dat 8,5 te hoog is. Aangezien er weinig innovatie is. Maar hij speelt zo verdomd zalig dat ik het cijfer meeeeeer dan terecht vindt. Hoe fantastisch speelt dit.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 19 september 2017 14:35
    @flipski Ha.. zie mijn antwoord hierboven op jou :-D

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ruygy

    • 19 september 2017 13:40
    Zomaar wat quotes uit deze review:

    ‘dezelfde game als vorig jaar’

    '…..PES draait om de gameplay'
    ‘…(keepers) maar net zo makkelijk een wedstrijd in negatieve zin beslissen met een grandioze mispeer. Een bal die ze zo in de voeten van de tegenstander kaatsen, of een afstandsschot waar ze veel te laat op anticiperen’.
    '…maar waar het bij de veldspelers meestal realistisch oogt en bij het spelletje hoort, zoeken keepers bij vlagen de grens van frustratie op.
    ‘Ook scheidsrechters zijn nog altijd niet perfect in hun oordeel’
    ‘Wanneer je wel of geen gele kaart krijgt, is echter weer een volledige verrassing.’
    ‘…dat de tegenstander hierop ook weer anticipeert en je sterspeler na drie succesvolle acties beter gedekt wordt, is niks nieuws..’

    ‘De modi zijn weinig verfrissend’
    ‘Licenties zijn nog altijd een heikel punt’
    '…..dat we met MD White of Man Red spelen in plaats van Real Madrid of Manchester United,
    ‘Het commentaar is net als ieder jaar weer behoorlijk om te huilen….’
    ''….het complete ontbreken van de Duitse competitie'
    '….moeten we toch echt even googelen om te bekijken uit welk werelddeel de club überhaupt komt'
    ‘Ook de menustructuur oogt weinig modern. Bekende minpunten, maar ze blijven irriteren’
    Konami lijkt ook maar weinig moeite te doen om een nieuwe of bredere doelgroep aan te spreken.

    Een 8,5? Hoe dan?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.