Gabe en Tycho timmeren al jaren als comichelden aan de weg. Op de website Penny Arcade wordt alles en iedereen binnen de gamesindustrie door het duo op de hak genomen. Penny Arcade toont ballen door een game te maken rondom de twee striphelden, want daarmee stellen deze oercritici zichzelf een keertje bloot aan mogelijke kritiek.

Alweer een tijdje geleden verschenen de twee eerste episodes van Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipe of Darkness op de Nederlandse PlayStation Store. Daarmee zijn beide episodes nu op zowel PC, PS3 als Xbox 360 beschikbaar en werd het tijd om ook de tweede episode eens kritisch onder de loep te nemen. De eerste episode van Penny Arcade Adventures beoordeelden we een jaar geleden met een 6. We prezen het lichte adventure-element, de oprecht leuke humor en de grafische stijl. Ook de toegankelijkheid en de kleurrijke personages waren sterke punten van de eerste episode. Minder waren we te spreken over het toch wat simplistische RPG-element, de herhalende gebieden met aardig wat backtracken en daaruit voortvloeiende herhaling in het spel. De tweede episode bouwt voort op de sterke elementen en maakt enkele minpunten minder relevant.

Episode Two kent een vrijwel identieke opzet als de eerste episode. Wederom zul je met je zelfgemaakte personage zij aan zij met de striphelden Gabe en Tycho de comicachtige omgevingen afstruinen, op zoek naar het raadsel achter de megarobot die je huis al in de eerste episode plattrapte. Een deel van de gameplay bestaat uit het doorlopen van de verschillende omgevingen, het bij elkaar zoeken van voorwerpen en het praten met allerhande schoften. De game kent dus een lichtvoetige adventure-opzet, maar mixt deze met gevechten die sterk doen denken aan die van Japanse role-playing games. Jouw groepje strijders zal om beurten met de vijandelijke groep aanvallen kunnen plaatsen. Elk van jouw personen heeft een ander wapen, en je kunt kiezen tussen normale aanvallen en krachtigere aanvallen. Die laatste duren langer om op te laden, zodat je vijand meer tijd heeft om een aanval te wagen.

De vijanden waar je tegenover staat, zijn net als in episode één behoorlijk hilarisch. Zo zul je het tegen de goede oude robots opnemen, maar zul je ook een stel gekken uit het gekkenhuis te grazen moeten nemen. Later loop je tegen een stel decadente papzakken op in het stinkend rijke district van de fictieve thirties-stad Arcadia. De gevechten zelf zijn tamelijk simplistisch opgebouwd, waarbij sommige aanvallen beter werken tegen bepaalde personages en een goede timing vitaal is om aanvallen te blokkeren. Het functioneert absoluut goed en wordt nooit vervelend, maar zal ook nooit verrassingen kennen. Een verbetering is overigens wel dat de speciale aanvallen net wat fijner zijn om uit te voeren. Zo is het irritante knoppengeram dat je in de eerste episode moest uitvoeren voor de vuisten van Gabe, verleden tijd.

De sterke punten uit de eerste episode zijn stuk voor stuk overgeheveld naar hoofdstuk twee. De game is nog steeds erg grappig, speelt lekker weg en kent een goed gevoel van progressie. Je komt interessante personages tegen en wordt ook gedreven door het onzinnige verhaal. Bovendien voegt de tweede episode enkele subtiele, maar belangrijke veranderingen door. Zo kun je met een eenvoudige druk op de knop wisselen tussen de objecten binnen je bereik, zodat je niet onnodig je personage loopt te herpositioneren.

Ook op het gebied van omgevingen komt episode twee goed uit de verf. In plaats van de vier plekken uit Episode One, zijn er zes omgevingen in Episode Two te bezoeken. Dit zorgt er voor dat je minder lang in dezelfde omgevingen doorbrengt en het backtracken dus afneemt. Het is echter zeker nog wel aanwezig en soms heb je het gevoel dat je net iets te vaak op hetzelfde plekje bent. Ook zul je naargelang het spel vordert, nieuwe ruimtes kunnen betreden in reeds bezochte omgevingen.

Penny Arcade Adventures: On The Rain-Slick Precipe Of Darkness: Episode 2 is een verbetering ten opzichte van de eerste episode. Hoewel de toch wat simplistische gevechten en het herbezoeken van omgevingen een betere oppoetsbeurt  hadden kunnen gebruiken, stelt deze episode niet teleur. De gameplay-opzet doet zijn ding goed en de sfeer is aandoenlijk. Hopelijk weet de derde episode de daadwerkelijke stap naar een ware topper te maken, de reeks heeft het namelijk absoluut in zich.