De tijd van de 'film op schijf' is bijna ten einde. Streaming videodiensten maken het makkelijk om op elk moment een filmpje te pakken. De concurrentie tussen deze diensten neemt dan ook flink toe. Bioscoopketen Pathé lanceerde onlangs Pathé Thuis, voor Xbox 360, PC en iPad. Wij kijken hier naar de Xbox 360-app, en vergelijken hem met Microsofts eigen dienst.

Het installeren van de app gaat uiteraard vrij vlot via de Xbox Live-appwinkel. Hierbij moeten we meteen de app koppelen aan onze Pathé Thuis-account. Die hebben we nog niet, dus die moeten we via de PC aanmaken. Koppelen betekent niets anders dan de code die op het tv-scherm verschijnt invoeren in onze Pathé Thuis-account op de PC.

Opwaarderen

Na installatie willen we meteen een filmpje kijken, maar dit gaat niet zomaar. We kunnen geen gebruik maken van onze Microsoft Points. In plaats daarvan worden we doorverwezen naar de betaalwijze die we via Xbox Live als standaard hebben ingesteld. We kunnen dus via Paypal of creditcard onze film afrekenen. In elk geval is dit overzichtelijker dan met Points betalen: we zien meteen wat we kwijt zijn.

Een andere manier om te betalen is door via de website van Pathé een filmtegoed op te waarderen. Dit kan alleen door veelvouden van 10 euro op onze Pathé account te storten via bijvoorbeeld iDeal. We hebben persoonlijk een groot bezwaar tegen deze manier van opwaarderen, want dat betekent dat we bijna altijd met een restbedrag blijven zitten. Doe de rekensom maar: huur twee films van 4 euro en dan staat er niet meer genoeg op ons tegoed voor een volgende, en zijn we verplicht om op te waarderen om onze twee resterende euro’s te gebruiken. Waarna we weer wat geld overhouden en... Enzovoort, enzovoort.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor Xbox Live-puntenkaarten, maar daar is het mogelijk om punten voor zoveel verschillende dingen te gebruiken dat de restpunten makkelijk te gebruiken zijn. Pathé dwingt ons om een bedrag opzij te zetten dat alleen voor hun films te gebruiken is. Liever hadden wij een abonnement afgesloten waarbij we voor een vast bedrag per maand films konden kijken, zoals bijvoorbeeld NetFlix dat doet in de Verenigde Staten. Een mogelijk verbeterpunt voor de toekomst.

Verschillende apparaten

Pathé Thuis heeft wel een voordeel boven de standaard Xbox 360-videodienst Xbox Video (voorheen Zune). We kunnen onze gehuurde films op alle ondersteunde apparaten bekijken. Dat betekent dat we een film kunnen huren op de PC, beginnen met kijken op de Xbox om het einde te zien op onze iPad. Dat is het voordeel van een account buiten de Microsoft-omgeving.

Al deze technische en account gerelateerde zaken zijn natuurlijk belangrijk, maar belangrijker is het aanbod. Op het moment van schrijven zijn er 1048 films beschikbaar, die voor het grootste deel niet erg actueel zijn. Op zijn minst is het vooral erg 'main stream' zonder verrassingen: The Hangover, Allemaal Nette Mensen, Twilight Saga... Harry Potter...

Dat wil niet zeggen dat er weinig keus is, maar we vermoeden dat de echte filmfan het overgrote deel al wel heeft gezien, of een goede reden had om de titel over te slaan. Het aanbod is bovendien een stuk kleiner dan dat van Xbox Video. Prometheus bijvoorbeeld is niet beschikbaar bij Pathé, wel bij Xbox Video. Hetzelfde geldt voor horrorfilm The Posession en nog een heleboel anderen die we wel bij Microsoft kunnen huren en niet bij Pathé.

Daar komt bij dat Microsoft ook de mogelijkheid biedt om films te kopen. Dit kan niet bij Pathé. Qua prijs liggen beide aanbieders gelijk. Omgerekend betalen we 5 à 6 euro voor een HD-huurfilm en 4 à 5 euro voor SD bij Microsoft, en ook bij Pathé.

Het enige grote voordeel dat Pathé biedt, is de mogelijkheid om films op verschillende apparaten te bekijken. Dit weegt niet op tegen het momenteel magere aanbod en het verstrikkende opwaardeersysteem.

Deze applicatie is getest op Xbox 360.