Hoewel Pac-Man door sommigen nog steeds wordt gezien als dé arcadeklassieker heb ik dit ventje eigenlijk nooit hoog ingeschat. Er zijn zat games in de arcade te vinden die heden ten dage nog voor veel plezier kunnen zorgen, maar Pac-Man hoort daar voor mij eigenlijk niet bij. Pac-Man was voor mij maar een vreemde vogel. Een ontspoorde bolletjesslikker die door een doolhof vol spookjes liep te hallucineren. Voor ontwikkelaar Namco is Pac-Man echter een held. Want Pac-Man en de tientallen uitmelk sequels waarvan het verschil enkel op het titelscherm te vinden is, hebben aardig wat duiten in het laatje gebracht. En nu, anno 2003, twintig jaar na het origineel, probeert men het nog een keer met Pac-Man World 2. Maar kan het gele, blije bolletje zich nog wel meten met de hedendaagse gamehelden?

Terwijl Pac-Man rustig ligt te slapen gebeurt er iets verschrikkelijks. De spookjes jatten het gouden fruit uit de boom en ontwaken hiermee een gemene meneer genaamd Spooky die jaren lang in de boom opgesloten zat en die daar door een of andere Pac-Held in een ver verleden in verbannen is. En natuurlijk is er niemand anders dan onze eigen Pac-Man die hier een oplossing voor moet vinden en het gouden fruit terug moet zien te halen. Daarnaast dient hij natuurlijk Spooky te verslaan en ergens in te stoppen waar hij voor een eventuele sequel ook weer uit bevrijd kan worden.

Nu wil het ongeluk dat op de route tussen Pac-Man's dropje en de gemene Spooky een hele reeks kuilen, bewegende platformen en rare beestjes de weg versperren. Want Pac-Man World 2, is niet als het originele Pac-Man World, een rasechte platformgame. De bedoeling is om van het begin naar het eind van een level te komen en onderweg zoveel mogelijk bolletjes te slikken, fruit bij elkaar te schrapen en monsters op hun hoofd te stampen om zo wat bonussen te unlocken en punten te behalen. Monsters versla je door in de lucht te springen en dan keihard omlaag te stampen. Spookjes kan je natuurlijk middels te grote gele knipperende bollen naar een andere wereld helpen.

De obstakels die je tijdens de levels tegen komt ken je allemaal al wel. Trampolines, zaagbladen, bewegende platformen en andere rare objecten die op de meest onlogische plaatsen je in de weg proberen te zitten. Echt origineel is Pac-Man World 2 dan ook niet te noemen. Een paar leuke vondsten zijn er wel, zoals het metalen pak waarmee Pac-Man onder water kan lopen maar opvallend genoeg boven water geen last heeft van zijn verhoogde gewicht. Ook leuk is de speciale sprint die Pac-Man uit kan voeren om zo via een schans zichzelf te lanceren naar een verderop gelegen locatie.

Pac-Man World is een platformer en heeft daardoor ook alle probleempjes die bijna elke keer weer met dit genre gepaard gaan. Het ergste is nog wel de camerapositie die bij normaal spelen zowat nooit in de goede positie staat. Wel is het vaak mogelijk om de camera nog wat te draaien zodat je hem nog op een plek neer kan zetten waarvandaan je wel een goed overzicht hebt, maar persoonlijk vind ik dit geen oplossing voor het probleem maar eerder een excuus van de makers onder het motto: het is ons niet gelukt de camera te laten werken, dus regel het zelf maar. Zo nu en dan wil de camera echter helemaal niet meer draaien omdat de ruimte te klein of bekrompen is. En nu wil het wel eens dat juist in deze ruimtes de camera zich stiekem achter objecten gaat verstoppen om zichzelf in de meest onlogische positie legt.