Review
Overwatch

Overwatch

Competitief meesterwerk

Geschreven door Ron Vorstermans op
De beste Hero-shooter ooit én de leukste competitieve shooter van het moment komt uit de stal van een ontwikkelaar die nog nooit een shooter gemaakt heeft. Overwatch is online met vrienden leuk voor jong en oud, ongeacht de hoeveelheid shooters die je achter de kiezen hebt. Op ieder platform is dit competitief meesterwerk een kandidaat voor game van het jaar.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Fantastische shooter-mechanics, uiteenlopende Heroes, oneindig speelbaar in teamverband, tactische en competitieve invalshoek
 • Minpunten
Content. Het woordje keert vaak terug op Gamer.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld over de hoeveelheid maps of modi in een game. Een weelde aan content is soms essentieel wil een game een goede game zijn, maar voor écht goede games gaat de contentvlieger vaak niet op. Rocket League, Team Fortress 2 en Counter-Strike zijn goede voorbeelden van games die in kwaliteit goedmaken wat ze op kwantitatief vlak laten liggen. Overwatch is ook zo’n game.

Er zit niet uitzonderlijk veel in Overwatch. Het is een competitieve multiplayergame zonder singleplayer. Het is zes tegen zes. Vier simpele modi. Twaalf maps. Op de officiële fora van Overwatch drukten gamers zich daarom zorgelijk uit de afgelopen weken. Ze leken bang te zijn dat de eerste shooter van Blizzard te feature-licht was. Dat de rek er te snel uit zou zijn, zeg maar.

Overwatch

Een lang leven beschoren?

Hoe anders blijkt dat het geval nu Overwatch al enkele dagen in de winkels ligt. Inmiddels hebben wij tientallen uren in de consoleversie gestoken. Geen moment hebben we eraan gedacht om daar een punt achter te zetten, want van verveling of herhaling is allerminst sprake. Zelfs de Blizzard-universum-waardige lore houdt ons bezig, al moet je er wel op eigen houtje (en buiten de game om) naar op zoek gaan.

De uiteenlopende Heroes van Overwatch, en hoe zij met elkaar samenwerken, zorgen ervoor dat er constant mogelijkheden, tactieken en personages zijn om te ontdekken. Je hebt sowieso nog even de tijd om beter te worden, gezien de competitieve Ranked Play-modus nog moet worden toegevoegd. Dat gebeurt ‘ergens in juni’, liet Blizzard deze week weten.

Na de bèta lieten veel mensen zich negatief uit over het matchmaking-systeem in Ranked Play, dus heeft Blizzard het een en ander omgegooid. De maanden die na de toevoeging van Ranked Play volgen bepalen of Overwatch als competitieve game een lang leven beschoren is. Op de Ranked Play-modus komen we in de toekomst dus nog terug. Het zal ons gezien de kwaliteiten van Overwatch overigens niet verbazen als Blizzards jongste een grote speler in de e-sport-scene wordt.

Overwatch
Overwatch
Overwatch

Tactiek of chaos?

Afijn. Wees niet bang voor Overwatch als e-sport je juist afschrikt. Integendeel zelfs, Overwatch is bij uitstek een game voor iedereen: zowel beginnende shooter-spelers als ervaren rotten halen er plezier uit. Dankzij de vele verschillende krachten van alle Heroes is er altijd wel een leuke speelstijl waarin je je ook als leek kunt specialiseren. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je ‘te slecht bent’ voor Overwatch. Iedereen kan ermee uit de voeten.

Wel is het erg aan te raden om met bekenden te spelen. Zonder vrienden valt veel van de charismatische samenwerking in Overwatch weg, zoals in veel competitieve multiplayergames. Bovendien ga je erg vaak dood wanneer spelers niet met elkaar (kunnen) samenwerken en communiceren. Dat is geheel het ding in Overwatch: om lol te hebben, hoef je niet heel goed te kunnen richten. Je moet vooral goed kunnen samenwerken. Werk je niet samen, dan bestaat de kans dat je niet eens je spawn fatsoenlijk kan verlaten. Dan is Overwatch natuurlijk wél vervelend.

Zoals in elke goede multiplayergame is het concept simpel: de modi draaien om een aanvallende partij en een verdedigende partij. Soms moet je een gebied veroveren en behouden, soms moet je de payload van A naar B begeleiden, soms is het een mengvorm van die twee. Hoe dan ook, altijd oogt Overwatch als één grote chaos. Je ziet mensen teleporteren, gigantische draken die door muren worden geschoten, gorilla’s in safaripakjes die door de lucht vliegen en voor je het weet regent het rakketten. Juist.

Overwatch

Het getrainde oog ziet het tactische schouwspel dat achter die chaos van Overwatch schuilgaat. Spelers zijn aan het flanken, proberen de verdediging of aanval te breken, zorgen ervoor dat iedereen genoeg health en shield heeft, zoeken naar overzicht of creëren afleiding: spelers zijn, kortom, aan het samenwerken. En wanneer het samenwerken middels tactiek lukt, geeft Overwatch je het beste gevoel ter wereld - een kwaliteit die alle groten in welk competitieve genre dan ook gemeen hebben.

Nog zo’n kwaliteit is de feel. We hebben de game op de Xbox One, PlayStation 4 en pc gespeeld en op ieder platform speelt Overwatch als een trein. Aanvankelijk waren we bang dat de wapens een beetje impact zouden missen, maar dat is allerminst het geval. De dubbele shotguns van Reaper voelen enorm krachtig en de longbow van Hanzo is misschien wel de fijnste longbow in een game ooit. En kunnen we even stilstaan bij alle onbewust generieke assault rifles uit andere shooters die zo pijnlijk onderdoen voor de bewust generieke assault rifle van Soldier 76?

Personages en hun tactieken

Al die Heroes, hun wapens en hun zowel passieve als actieve vaardigheden maken Overwatch iedere ronde tot een feestje. Overwatch telt 21 van die Heroes en hoewel ze zeer verschillend zijn, zijn ze grofweg verdeeld in vier concrete rollen, uiteenlopend van puur offensief tot pure support. Er is zeker één healer of support nodig is om tegen een goed team te winnen. En het liefst heb je in de verdediging ook een tank klaar staan, zodat het team letterlijk wat body heeft.

Overwatch
Overwatch
Overwatch

Door rollen te combineren, creëer je mogelijkheden. Een goed voorbeeld is de Dead Eye-superkracht van McCree, dat een soort van lock-on instakill-festijn inluidt dat doet denken aan de gelijknamige kracht in Red Dead Redemption. Gaat McCree met die skill achter het niet te penetreren energieschild van Reinhardt staan, dan kan hij met Dead Eye tegenstanders locken zonder geraakt te worden. McCree hoeft daarna enkel nog de trekker over te halen om het kills te doen regenenen alsof het een droevige herfstdag is.

Als team probeer je elkaars pluspunten op zulke wijzen te benutten. Aanvallende personages lopen vooraan, verdedigende personages zakken terug. Sommige personages kunnen turrets plaatsen, wat natuurlijk erg belangrijk is wanneer je als team een bepaald domein in de map wilt beheren, of misschien zelfs een doorgang of route wilt blokken.

We hebben de game op de Xbox One, PlayStation 4 en pc gespeeld en op ieder platform speelt Overwatch als een trein

Ben je in een duel beland, dan probeer je vooral de pijnpunten van andere Heroes bloot te leggen. Ieder personage kent sterke plussen en minnen, die je moet leren kennen om ze te kunnen benutten. De snelle Tracer kan gemakkelijk dichtbij trage doelwitten komen om schade te doen, maar een traag doelwit als Winston heeft veel leven, en kan Tracer gemakkelijk aan met zijn lompe, onnauwkeurige aanvallen. Snipers als Hanzo en Widowmaker kunnen daarentegen op hoger gelegen platformen komen waar sommige andere personage niet bij kunnen. Als gevolg zijn zij vooral een makkelijk doelwit voor elkaar.

Tracer gebruiken we overigens niet voor niets als voorbeeld. Wij zijn fan. Haar mogelijkheid om te dashen (‘Blinken’) en vervolgens terug te teleporteren naar de plek waar ze drie seconden geleden was, maakt haar ongekend leuk om mee te spelen. We houden er nu rekening mee en tellen continu drie tellen mee: waar komen we terecht als we nu terugspoelen? Zie de voorbeelden. De speelse en ongekend snelle Tracer staat voor ons symbool voor de mooiste momenten in de game.

Spanning is Overwatch eigen

En mooie momenten, daar zit Overwatch vol mee. Van die momenten dat je je digitale teamgenoten het liefst in de armen wilt vallen en je wel in vreugdetranen kunt uitbarsten. Tot twee keer toe hebben we in Overwatch met 99 punten achterstand nog gewoon met 99-100 gewonnen. Soms lijkt een comeback onmogelijk, maar spannende conclusies lijken Overwatch op de een of andere manier eigen.

Dat maakt dat je Overwatch met zijn korte snelle potjes maar moeilijk weg kunt leggen. Overigens is dat ook de verdienste van de twaalf maps, waarop simpelweg weinig aan te merken is. Als gevolg hoef je tijdens het matchmaking-proces zelden te vrezen voor ‘een potje op die ene klote-map’.

Nu staan daar momenten tegenover dat Overwatch je furieus maakt. Dat heeft vooral van doen met de balans. Blizzard heeft erg goed werk geleverd en de balans is subliem voor een game die pas net uit is. Maar ze is nog niet perfect. Bastion is als mobiele turret nog een beetje te sterk en haalt snel het bloed onder je nagels vandaan. Ook Mei is met haar bevriezingskrachten ontzettend sterk. De Ultimate-krachten van iedere personage (zoals de eerder genoemde Dead Eye-kracht van McCree) zijn soms oneerlijk krachtig, maar in alle eerlijkheid: ze zijn altijd te counteren. Bovendien hoor je dat ze worden ingezet als je goed luistert.

Overwatch

Hoewel de snelle gameplay net iets beter uit de verf komt op de pc, oogt en draait Overwatch op alle platformen als een bezetene, zonder framedrops en zonder screen-tearing (die laatste héél soms op de Xbox One). Het grinden om loot-boxes waarmee je cosmetische gear vergaart is als extraatje nog de moeite waard om even te benoemen. Je kunt die loot-boxes met echt geld kopen, maar goed, het is niet alsof je die leuke pakjes, poses en sprays écht nodig hebt. Dus die keuze legt Blizzard bij de speler.

Heb je nog geen Overwatch, dan is een veel belangrijkere keuze aan de orde: ga je ‘m kopen? Mocht je een gamende vriendengroep hebben, dan kunnen we het je niet anders dan aanraden. En als je geen gamende vrienden hebt, dan vind je die vrienden hier. Nu rest ons niet anders dan je de komende weken veel plezier te wensen. En mocht je ons tegenkomen, vergeet dan vooral niet waar die ene vervelende Tracer drie seconden geleden was.

Overwatch is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie zijn alle drie de versies getest, met de nadruk op de PS4-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

E3-demo Zelda mogelijk 90 minuten lang SSX en zes andere titels vanaf nu backwards compatible op Xbox One
49

Reacties op: Overwatch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 27 mei 2016 11:43
  Blizzard heeft er inderdaad goed aan gedaan om de game simpel te houden. Niet alleen arena-shooters maar zoveel multiplayer spellen zijn er bij gebaat. Het moet gewoon kloppen, en als het -easy to learn but hard to master- is, waarbij goed samenspel dat nog eens boost, dan heb je goud in handen.

  Het moet altijd nog maar uitwijzen of het ook daadwerkelijk een lang leven beschoren is. Blizzard is nogal van het uitbalanceren, waar ik persoonlijk een bloedhekel aan heb. Natuurlijk heb je altijd excessen, geef die dan wat tegengas in plaats van het 'nerfen'.

  Vaak is het zo dat er iets generfed wordt waardoor er een andere onbalans ontstaat (volgens spelers) waardoor het een eindeloze afvlakking van een game wordt.

  Ik kijk dit spel nog even aan, wellicht dat ik de game binnenkort oppik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 27 mei 2016 11:48
  Game lijkt me erg leuk alleen die grafische stijl vind ik echt totaal niets , dat is het enige wat me tegen houdt om deze game te kopen , vind het gewoon lelijk :( , maarja met zon goed cijfer ga ik waarschijnlijk het toch een keer kopen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bashnag

  • 27 mei 2016 12:06
  9.5 zeker waard.
  In de beta al super genoten van het spel en ook nu hij uit is al veel gouden uurtjes meegemaakt. @xtralinkUK het uit balanceren zal in dit geval wel meevallen. De game is niet gemaakt voor 1v1. Dus het is zeker zo dat de 1 sterker is als de ander. Dit omdat het puur om teamverband gaat en niet individuele kracht.
  Mede hierdoor vindt ik deze game zo geweldig. Als je met een team steeds verliest wil dit niet zeggen dat je team slecht is. Het kan zomaar zo zijn dat je team set up gewoon niet goed is tegen die van de tegenstander. Heb al een paar keer meegemaakt dat we aan het verliezen waren maar door veranderen van character's we de pot toch naar onze hand hebben kunnen zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dennispls

  • 27 mei 2016 12:32
  @bashnag Precies dit. Ik heb in tijden niet mee zo genoten van een online shooter. Het nadeel is wel dat je random games vaak wel tegen solo spelers speelt die te druk zijn kills te maken ipv de objective te beveiligen.

  Zijn er al nederlandse clans eigenlijk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arcturion

  • 27 mei 2016 12:07
  Game ziet er redelijk uit. Ik zal vanavond kijken hoe het speelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EdwinS

  • 27 mei 2016 12:16
  Klinkt, misschien raar. Maar Overwatch doet mij steeds denken aan Splatoon. Maar met de toevoeging van verschillende heroes met verschillende speel stijlen (Dat wat ik in Splatoon dus mis)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JVSpro

  • 27 mei 2016 12:42
  Mooi cijfer, mooie game! Blizzard is goed bezig. Heb een beetje het gevoel dat ze het genre shooter opnieuw willen defineren. Geen deathmatch, wisselen van hero tijdens de match.. ik zie mensen op youtube alleen maar plezier beleven aan Overwatch. Maar wat wel overduidelijk is, en ook te verwachten: Het spel is dubbel zo leuk als je samen met een vriend speelt of met meerdere vrienden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nitivity

  • 27 mei 2016 12:42
  Inmiddels heb ik al wat uren hierin zitten en moet zeggen dat ik veel lol heb tijdens het spelen. Zoals in het artikel werd vermeld, is het makkelijk om erin te springen. Verder wil ik vooral benadrukken om de heroes uit te proberen, ook als het in de vorige map rampzalig ging. Per map (soms per gedeelte van een map) blinkt de ene hero net beter uit dan de ander en hangt het af van de setup van je enemy team.
  Bastion leek unbalanced maar inmiddels weten veel spelers zijn zwakke punten en wordt hij sneller gecounterd dan een paar dagen geleden. Overwatch zal nog behoorlijk wat uren van mij gaan claimen =).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 27 mei 2016 12:44
  De beta heb ik heel kort gespeeld, toen weer weggelegd waardoor ik het nooit echt een kans heb gegeven. Hoe meer ik hoor hoe enthousiaster ik wordt van deze game. En dat is een goed ding :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 27 mei 2016 12:58
  Helemaal terecht dit cijfer ik had de eer deze game te spelen op de gamer.nl redactie en heb hem uiteraard ook gekocht. Vooral dat je met elke hero een aparte speelstijl moet aanleren met zijn eigen tactieken vind ik persoonlijk super gaaf gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 27 mei 2016 13:02
  Ik had vorige week nog maar weinig interesse voor deze game. Het oogt allemaal wat kiddy en dacht echt dat Blizzard met deze game de plank volledig mis ging slaan.

  Totdat ik woensdagavond in mijn vriendenlijst zat te kijken en letterlijk 95% zat dit spel te spelen en ze waren allemaal zo enthousiast. Gister heb ik hem dan ook maar gehaald en ik moet zeggen: wat een fukkin tof spel is dit zeg! Ik speel dit spel met dezelfde mensen als waarmee ik in een "team" zit met Rainbow Six Siege. Maar er gebeurd zoveel meer en elke hero geeft een nieuwe dimensie aan de game dat elk potje anders is en je samenwerking echt moet kloppen wil je elke match willen winnen.

  Enige minpunt vind ik dat de game nog niet helemaal balanced aanvoelt. Die turrets die die snorremans neer kan zetten voelen wat OP. Maar daar zullen we dan creatief mee om moeten gaan om toch onze tegenstanders te slopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 27 mei 2016 13:13
  Mooi om te zien dat de game op zo'n beetje alle review sites een hoog cijfer krijgt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze game totaal niet zag zitten, ondanks dat ik een groot Blizzard fan ben. Er leek me gewoon geen reet aan. Boy, was I wrong :D Tijdens de beta toch even geprobeert (want Blizzard) en eigenlijk meteen verliefd. Heb 'm dan ook meteen gekocht maandag en eigenlijk niet meer weg gelegd, wat een heerlijke game. Maar het blijft natuurlijk het leukst met een aantal vrienden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rvg1983

  • 27 mei 2016 13:15
  Mooie review, al wil ik er toch even bij vermelden dat zelfs al speel je zonder vrienden, het prima te spelen is. De spelerbase tot nu toe is erg fijn, waardoor de random groepen waar je in terecht komt zekers wel goed samenwerken (uitzonderingen daar gelaten, en ik speel op de pc, geen idee hoe het is op de xbone en ps4 uiteraard)
  Van de week een heerlijk potje gehad waar we als 1 team met 6 Soldier: 76 aan de slag gingen. Heerlijk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 27 mei 2016 13:18
  heb al heel erg genoten van de Beta, maar had hem nog nied aangeschaft wegens kosten voor het emigreren aankomende september.
  Uiteindelijk toch voor elkaar gekregen door wat games in te ruilen bij de gamemania =)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 27 mei 2016 13:32
  Enig nadeel is dat er op de ps4 weinig gamers zijn die een MIC gebruiken. We hebben echt iets nodig als push to talk waarmee je in-game kunt praten wanneer je ook in een party zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tweewh33ler

  • 27 mei 2016 14:17
  Geloof niet dat dit mijn soort game is, iets te veel "gekheid" voor mijn doen. Vind het grafisch ook niet al te bijzonder, character design is wel leuk gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 27 mei 2016 14:19
  Zucht… Wie weet wat Titan had kunnen worden. Ik speel liever raids en pve! Dit had Blizzard's Destiny moeten zijn, maar dan net zo uitgebreid als een echte mmo.

  PVP in shooters vind ik alleen leuk op grootschalige maps, met veel spelers, voice comms, voertuigen en veel strategie en tactiek. Of klassieke en pure arena shooters. Zonder heroes iig!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 27 mei 2016 14:34
  @Arrahant
  Je moet een game niet afrekenen op wat het niet is, maar een game afrekenen op wat het wel is.

  Anders kan ik ook over FIFA zeggen: leuk hoor dat voetbal, maar het is geen goede racegame xD…

  Het is inderdaad jammer dat Titan is geannuleerd zonder meer info over de game te verkregen. Je laatste punt is natuurlijk echt een smaak ding en dan zal je je tot het einde van het jaar nog moeten vermaken met BF4 komt tot BF1 uitkomt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 27 mei 2016 15:40
  @garciagarcia Ik reken de game er verder niet op af (ik geloof graag dat het een hele vette hero shooter geworden is), maar ik wil wel graag aangeven dat ik Overwatch eerder in huis had gehaald als de game ook pve modi had gekend.

  En om jouw analogie aan te halen: Fifa bevat zowel single player als multiplayer modi! Overwatch niet. Fifa zal voor sommige mensen incompleet voelen als er geen single player meer in zou zitten.

  Over BF: Ik speel met name de Squad alpha momenteel. Zeg maar ARMA, maar dan net zo toegankelijk als BF voor de leek. In BF vindt er helaas amper coördinatie plaats tussen squads van random spelers. Je moet een clan joinen als je wat tactische diepgang in je BF wilt, met communicatie tussen squad members en de squad leaders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rashura

  • 27 mei 2016 15:08
  Echt vet dat blizzard gewoon de complete industrie gaat domineren :P FPS, MMO, Hacknslash, cardgame, moba, strategy… Nu moeten ze nog een racegame en een goeie singleplayer franchise met sterke story elementen hebben om het af te maken :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.