Operation 7 | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

"Have you ever felt 'Am I shooting real gun? I think I'm shooting toy gun.' While playing FPS games? We do not recommend you to set volume high while you are playing operation7. Police might be standing on your door after 5 minutes of you." Deze omschrijving kun je letterlijk vinden op de officiële website van Operation 7: Door dit soort teksten maakt deze gratis first-person shooter een belabberde eerste indruk. Ook als je je eerste game opstart en een veel te stoere mannenstem dingen hoort roepen als “What's our mi ion? Forget it, just kill them all!”, weet je al bijna zeker dat dit niet veel soeps kan zijn.

Gelukkig zegt een eerste indruk niet altijd alles, want onder het Engrish zit een verbazingwekkend leuke game verborgen. Operation 7 is op het eerste gezicht een vrij standaard multiplayershooter. Servers voor 24 personen, kleine levels en wapens zoals we kennen uit Call of Duty: Modern Warfare en Counter-Strike. Maar hoewel niet uniek, is het allemaal wel goed uitgewerkt.

De wapens kun je naar eigen smaak aanpa en op een Modern Warfare-achtige manier. Je kunt ze camoufleren, er verschillende vizieren opzetten, grotere magazijnen kopen, et cetera. Bij elke aanpa ing is duidelijk welke statistieken er worden verbeterd, en wat er juist minder wordt. Een grotere kolf kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je personage langzamer rent. Wapens en hun modificaties koop je met goud. Dit goud verdien je tijdens het spelen en een goede gamer verdient uiteraard meer dan een slechte. Zie het als een potje Counter-Strike, maar dan zonder dat je portemonnee wordt leeggeschud voor een nieuwe game. De wapens die je hebt gekocht en hebt aangepast blijf je altijd houden en moeten alleen af en toe (tegen een klein goudbedrag) worden gerepareerd. Je blijft spelen om dat volgende dikke wapen te kunnen kopen.

Dokken

Wil je sneller betere wapens, dan kun je er wat echt geld insteken en zo je in-game goudbalans verhogen zonder te spelen. Operation 7 is Free to Play (F2P), maar dat betekent niet dat de ontwikkelaars er ook niet graag een centje aan willen verdienen. Spelers die het willen, kunnen daarom geld uitgeven. Gelukkig gaat dit nooit ten koste van de balans dankzij het rangensysteem. Net als in Call of Duty stijg je in rang door goed dan wel veel te spelen en veel van de betere wapens kun je pas kopen als je een bepaalde rang hebt bereikt. En die rangen zijn gelukkig niet te koop.

Daarmee lijkt Operation 7 een goede balans te hebben gevonden tu en betalende en niet-betalende gebruikers. Zoals veel F2P-games kun je in Operation 7 ook het uiterlijk van je personage aanpa en. Gewone broeken en ja en zijn standaard aanwezig, voor de spectaculaire outfits (wat dacht je van hiphop- en reggae-stijl of een net pak) dien je te betalen. Je kunt kleding voor oplopende bedragen van drie tot zestig dagen huren. Kopen is er helaas niet bij, dus anders dan bij wapens zul je geld moeten blijven betalen. Maar ja, dat moet je er maar voor over hebben als je stijlvol op het slagveld wil staan.

Standaard

Operation 7 is voorzien van de standaard spelmodi zoals Deathmatch, Survival en Head Hunting. In Survival moet je de ronde uitzitten zodra je bent gedood, waardoor mensen voorzichtiger en op minder hoog tempo spelen. In Head Hunting wordt in beide teams een speler aangewezen als de generaal. Dood de vijandelijke generaal om te winnen. Deze modus heeft absoluut potentie, maar doordat de eigen generaal niet op de radar wordt aangegeven, wordt er vaak niet goed samengewerkt.

De maps in Operation 7 zijn vrij divers, van weilanden met hoog gras om in te schuilen tot een stad met hoge gebouwen. Ze zitten goed in elkaar, met niet te veel plekken om te campen en met goede startlocaties voor beide teams. Ik heb tot nu toe maar weinig campers gezien in Operation 7, en hopelijk blijft dat zo. Spawncampers hebben bovendien geen kans, doordat nieuw neergezette tegenstander vijf seconden lang onsterfelijk zijn. Lang genoeg om een camper dood te schieten.

Vijanden zijn daarnaast snel te vinden met de radar waarop ze tijdelijk te zien zijn als ze een kogel  afvuren. Niet zo origineel, maar het is allemaal wel prima uitwerkt. Je kunt sprinten, naar links en naar rechts leunen, en binnenkort krijgt de game clan-ondersteuning. Een sterke feature is dat al je statistieken (kills, deaths, headshots, et cetera) netjes op de officiële website worden bijgehouden.

Ook goed aan Operation 7 is de lage instapdrempel. De servers zijn in slimme kanalen ingedeeld. In het beginnerskanaal zitten bijvoorbeeld alleen de eenvoudige maps en is het niet mogelijk teamgenoten neer te schieten. Bewijs dat er zeker over deze game is nagedacht.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou