Je kunt van alles over ontwikkelaar Razorworks zeggen, maar niet dat ze inconsequent zijn. De cv van deze gamebakker bestaat namelijk louter uit racegames met Fords in de hoofdrol. Ditmaal gaan we met de auto's van de Ford-familie het ruige landschap in, hetgeen betekent dat we ditmaal ook in Land Rovers mogen crossen.

Ford Racing Off Road is duidelijk bedoeld om mensen te trekken die enige interesse hebben in de off-road modellen van Ford en Land Rover, en niet zozeer mensen die van racegames houden. Dit heeft tot gevolg dat de game buitengewoon eenvoudig is. Deze veilige aanpak van Razorworks komt onder andere tot uiting in de absurd makkelijk te berijden circuits. Er is eigenlijk geen bocht die echt moeilijk te nemen is en uiteindelijk kunnen de meeste races worden voltooid zonder ook maar een enkele keer te hoeven remmen.

Niet alleen zijn de races bijzonder makkelijk, de circuits doen ook nog eens erg saai aan. Er is wel moeite gestoken in de layout van de banen, want de mogelijkheid om meerdere routes te nemen zorgen voor enige afwisseling, maar dit wordt echter volledig teniet gedaan door de saaiheid van de omgevingen. De verplichte boompjes en heggetjes zijn zoals in elke off-road racegame aanwezig, maar deze kennen weinig variatie. Dit zorgt ervoor dat het voltooien van een race al snel aanvoelt als een verplichting. Na een paar races te hebben gedaan zonder ook maar een beetje uitgedaagd te zijn, wil je het liefst wat anders doen.  

Je beschikt in Ford Racing Off Road al snel over een groot aantal races met afwisselende doelstellingen. Het binnen de tijd halen van een aantal checkpoints of het zo lang mogelijk je auto heel houden behoren maar tot een kleine selectie aan opties. Ook zijn de verplichte Carrière-mode en Toernooi-mode aanwezig. Deze modes kunnen het spel echter niet redden. Daarvoor is de kwaliteit van de rest van de game simpelweg te laag. Wat heb je aan een grote hoeveelheid raceopties als het racen zelf niet leuk is?

De soundtrack van deze game is eentje van dertien in een dozijn. De instrumentale rockmuziek die je tijdens de races begeleidt is op zich best passend te noemen, maar verder doet het middelmatig aan. Verder is er op het gebeid van audio niet veel positiefs te melden. Op een van de weinige aspecten waarvan je verwacht dat een racegame weet te overtuigen, namelijk het motorgeluid, weet deze game dat niet te doen. Meer games lijken er last van te hebben, en ook Ford Racing Off Road laat de auto's klinken als een stel stofzuigers.

Toch is deze game uiteindelijk niet een compleet prutproduct geworden. De eerste reden hiervoor is dat de auto's met een  natuurlijk aanvoelend weggedrag best lekker rijden. Geen van de off-roaders vertoont een realistisch weggedrag, maar tegelijkertijd reageren ze wel op een manier die je zou verwachten. De los aanvoelende vering zorgt ervoor dat je lekker over de hobbels heen stuitert en ook sturen gaat soepel. Juist hierom is eigenlijk maar zonde dat deze goed besturende game zo makkelijk is. De basis is er, nu alleen nog circuits die wat meer veeleisender zijn en wat mooier zijn vormgegeven. En wat kortere laadtijden graag.