Stel je bent bij de McDonald’s en je denkt: “hey, ik ben eigenlijk wel benieuwd wat voor nieuwtjes er momenteel op Gamer.nl te checken zijn!” Met een laptop had je dan zo in kunnen loggen op de lokale hotspots die nu in veel McDonald’s-restaurants aanwezig zijn. Maargoed, lang niet iedereen heeft een laptop, laat staan dat je die steeds bij je hebt. Nee, iets wat nog mobieler is zou in zo’n geval uitkomst bieden. Je mobiele telefoon? Vergeet dat maar, want een doorsnee model is niet bepaald snel en prettig om mee te werken. Een andere optie is je Nintendo DS.Nintendo heeft namelijk besloten om in samenwerking met Opera een webbrowser voor de Nintendo DS te ontwikkelen. Het resultaat is een browser die je voor € 40,- in de winkel moet kopen en waar een geheugenuitbreiding van 4 MB bij zit die je in je GBA-poort moet steken. Dat is geen misselijke prijs, op de PSP kun je immer gratis en voor niets een internet-browser downloaden. Is die browser voor de DS het geld dan wel waard? Eén ding is zeker, je moet van behoorlijk goede huize komen als je die vraagprijs wilt rechtvaardigen. Het eerste wat je doet als content crew van Gamer.nl is natuurlijk je eigen site testen met de DS browser. Dat liet echter geen erg goede indruk achter. De browser is namelijk vrij traag met het inladen van pagina’s. Ook ondanks de geheugenuitbreiding. Het duurde meer dan een minuut voordat de frontpage geheel ingeladen was. Toch niet iets waar je op gaat wachten wanneer je even snel het laatste gamenieuws wil checken. Natuurlijk kun je altijd naar andere gamesites gaan, maar helaas zijn ook die stuk voor stuk bijzonder traag. Grote sites als Gamespot, IGN en 1Up doen er minstens zo lang als Gamer.nl over om ingeladen te worden.Dit probleem lijkt vooral in de plaatjes te zitten. Op gamesites stikt het daar namelijk van en de DS browser heeft daar redelijk wat moeite mee. Er is altijd de optie om plaatjes uit te schakelen, maar ten eerste wil je dat meestal niet en ten tweede blijft het inladen van pagina’s ook dan behoorlijk lang duren. Er zit dus meer achter dan enkel de plaatjes. Waarschijnlijk speelt de complexiteit van de (PHP) code ook mee.

Wel bijzonder snel is het content management systeem van Gamer.nl. Mocht ik als content crew dus een keer spectaculair nieuws vinden onderweg en ik heb toevallig mijn DS Lite bij me inclusief de DS Browser en een actieve hotspot in de buurt, dan kan ik altijd even snel een nieuwtje posten. Ja, die situatie is bijzonder onwaarschijnlijk en voor jullie als bezoekers ook niet zo interessant. Maar hey, het invullen en posten van tekstvelden op een site werkt in ieder geval probleemloos. Ook handig dus voor het reactieblok onder de nieuwtjes en andere content. Maar zoals ik al zei, gamesites zijn eigenlijk praktisch afgeschreven voor de DS browser. Ze zijn gewoon te complex van opzet om snel genoeg in te laden. Bovendien biedt de DS browser geen ondersteuning voor flash en ook filmpjes zijn niet te streamen. Dit scheelt behoorlijk wat werk qua inladen, maar daardoor blijft er voor multimediale sites weinig over. Java ondersteuning zit er weer wel op, maar in beperkte mate. Zo was ik benieuwd of een online-applicatie als MSN Webmessenger zou werken op de DS browser, maar dat is helaas niet mogelijk. Zulk soort applicaties van derden worden simpelweg geblokkeerd. Nee, het is behoorlijk basic allemaal.Toch is het lang niet allemaal negativiteit wat de klok slaat. Veel andere, simpelere sites werken op de DS browser namelijk behoorlijk goed. Tuurlijk, ze worden niet zo snel ingeladen als op een volwaardige PC met snelle internetverbinding, maar het surfen is best goed te doen. Populaire sites als Google, Wikipedia en Nu.nl werken allen prima en zijn heel goed te navigeren. Dit komt vooral door de uitstekende bediening van de browser.

Je kunt een pagina verdelen over beide schermen en dan scrollen via het touchscreen. Het is ook mogelijk om een pagina op één van beide schermen in zijn geheel weer te geven, terwijl op het andere scherm een ingezoomd gedeelte getoond wordt. Zelf gebruik ik laatstgenoemde mode het meest. Door het algemene overzicht op het onderste scherm te tonen, kun je heel snel over een pagina bewegen. Moet je iets aanklikken, dan wissel je de schermen om met een simpele tik op een knop. Het invullen van tekstkaders werkt ook erg snel en simpel. Hiervoor wordt een apart menu opgeroepen met een on-screen toetsenbord. Hiermee kun je via het touchscreen behoorlijk snel teksten intypen. Je kunt dit overigens ook doen via een goed werkende schriftherkenning. Kortom, de bediening van de browser werkt uitstekend. Het is intuïtief, snel en gebruiksvriendelijk. Zolang pagina’s redelijk snel ingeladen worden, kun je erg snel over het internet surfen. Daarbij is het bijzonder fijn dat je geen last hebt van popups. Ook grafisch ziet alles er prima uit. De DS Lite zorgt voor een erg scherp en helder beeld. Helaas wordt 32 bit kleur niet ondersteund, waardoor je soms wat grove kleurovergangen hebt in kleurrijke plaatjes of skins. Door het kleine formaat van de schermen, valt dit gelukkig nauwelijks op.

Maar waar het uiteindelijk toch op terugvalt, is de aanschafprijs van dit stukje software. Dat blijft naar mijn mening aan de hoge kant. Natuurlijk krijg je er een geheugenuitbreiding bij, maar als de functionaliteit daarvan beperkt blijft tot de browser, stelt dat verder ook niets voor. De browser zelf is een noodoplossing voor wanneer je even geen PC met internetverbinding voorhanden hebt. Heb je die wel bij de hand, dan ga je daar namelijk nog tien keer liever mee internetten dan je DS. Daar kunnen ook de intuïtieve besturing en prima interface niets aan veranderen. De browser is gewoon te beperkt en langzaam om een overtuigend alternatief te zijn. Ga sowieso maar eens na hoeveel hotspots er momenteel in de wereld zijn die de DS ondersteunen. Dat zijn er echt nog niet zo heel erg veel. Nee, echt heel aantrekkelijk is deze browser niet.