Review
Ni No Kuni 2

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

Een beetje Suikoden met een hoop charme

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Conclusie

De eerste Ni No Kuni was een samenwerking tussen Studio Ghibli en de gamestudio Level 5, maar voor het vervolg is die samenwerking niet verlengd. Dat zou je echter niet denken: ook dit vervolg zit vol met de charme die het origineel zo bijzonder maakte, maar dan zonder het tergende gevechtssysteem.
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Ontzettend charmant, vloeiend en snel gevechtssysteem, veel variatie
  • Minpunten
  • Verhaal is in zijn eenzijdigheid soms een beetje toondoof, oorlogsmissies zijn saai, gevechten vaak wat makkelijk
In Ni No Kuni 2 speel je Evan Pettiwhisker Tildrum - een jonge, katachtige koning wiens land zich middenin een coup bevindt. De raadsvizier Mausinger heeft besloten om het heft in eigen handen te nemen en het land voor alle muizen te veroveren. Daarbij ziet de couppleger het liefst de koning dood, maar hij wordt gelukkig gered door de mysterieuze Roland die in zijn kamer verschijnt.

Bovenstaand verhaal voelt wat ééndimensionaal aan, een gevoel dat alleen maar wordt versterkt door de jonge Evan die iedere kans aangrijpt om voor wereldvrede te pleiten. Dit is duidelijk geen complex politiek fantasiedrama zoals Game of Thrones, maar een koddig sprookje dat het vooral moet hebben van zijn charme. Naarmate de game vordert, sticht Evan een eigen koninkrijk dat de hele wereld op termijn moet overheersen - in een poging om wereldvrede te stichten. In andere jrpg's zou die redenering van Evan de uiteindelijke schurk maken, maar in de wereld van Ni No Kuni weet de koning zijn nieuwe volgelingen vooral te charmeren met zijn pure intenties en groot hart.

Er zijn nog wat bijzondere haken en ogen die het verhaal wat onverwachte wendingen geven. Roland blijkt aan het begin van de game bijvoorbeeld afkomstig te zijn uit 'onze' wereld, waar hij de president was van een fictieve variant van de Verenigde Staten. Bij een raketaanslag waarbij men de stad opblaast, wordt hij op onverklaarbare wijze naar de gamewereld getransporteerd om als een jongere versie van zichzelf zich bij Evan te scharen.

Ni No Kuni 2

Vloeiend vechten

Ni No Kuni 2 speelt in grote lijnen als een klassieke jrpg. Er is een groot overkoepelend verhaal dat je van kerker naar kerker leidt, aan het einde van ieder gebied staat vaak een eindbaas te wachten en tussendoor bewandel je de wereldkaart. Dat verloopt in Ni No Kuni 2 allemaal een stuk soepeler dankzij een nieuw, actiegericht gevechtssysteem. Met twee actieknoppen doe je snelle of zware aanvallen, die je combineert met vaardigheden die je op termijn leert.

Gevechten worden complexer zodra je de Higgledies vrijspeelt - kleine Pikmin-achtige monsters die helpen op het strijdveld. Je moet ook vrij snel tussen drie verschillende wapens wisselen om zo efficiënt mogelijk te strijden. Gevechten vinden in kerkers in de spelwereld plaats, waardoor je niet telkens langs een laadscherm hoeft. Dat is een verademing in een game als deze, want het tempo blijft hierdoor bijna altijd vrij hoog liggen. Alleen bij gevechten op de wereldkaart word je naar een speciale arena getransporteerd.

Gevechten zijn in de meeste gevallen wel vrij simpel. Zelfs monsters van meerdere levels hoger zijn vaak prima te bevechten en we hadden zelden een moment waarop de game iets moeilijker werd. De enige uitzondering zit in de optionele bazen die verspreid zijn over de spelwereld.

Ni No Kuni 2

Stadje bouwen

Veel jrpg's zouden aan een charmant verhaal, leuk gevechtssysteem en een grote spelwereld genoeg hebben, maar Ni No Kuni 2 weet op meerdere fronten te variëren. Al vrij snel richt Evan bijvoorbeeld zijn koninkrijk op, waarna jij daar als speler in mag bouwen. De basis daarvan is simpel: je zet een gebouw neer en wacht een bepaalde periode tot deze is afgerond. Naarmate je koninkrijk groeit, vult deze zich echter met meer NPC's die weer zijmissies voor je hebben om te voltooien.

Daarmee doet Ni No Kuni 2 ons een beetje denken aan Suikoden. De game vult zich langzamerhand met steeds meer personages met eigen verhalen, wensen en ideeën, die perfect vertegenwoordigd worden in je zelfgebouwde land. Het maakt de wereld gevarieerder en dieper, op een manier die perfect benadrukt dat je een koning speelt.

Je komt op de wereldkaart af en toe ook speciale oorlogsmissies tegen, waarbij je met legers de vijand moet uitroeien. Die gevechten zijn helaas het saaiste onderdeel van de game. Oorlogsvoering is een kwestie van groepen soldaten om je heen roteren met de schouderknoppen, waarna je om de beurt naast iedere vijand stilstaat tot ze zijn uitgeroeid. Er zit nagenoeg geen uitdaging in, maar grinden is wel vereist om het juiste level te behalen. En omdat je de missies mondjesmaat tegenkomt, is stijgen in level een hoop gedoe.

Ni No Kuni 2

Dertig uur

Voor een jrpg is Ni No Kuni 2 eigenlijk best kort: na een uur of dertig bereik je de credits van de game. Er is nog wel wat meer te doen als je iedere hoek van de game wil verkennen, maar dit is geen spel dat honderden uren van je tijd kost. Dat is binnen een genre vol met immens lange games eigenlijk wel een verademing.

Er zijn nog wel wat kleine kritiekpunten te bedenken, zoals dat de game bijvoorbeeld volledig van visuele stijl verandert zodra je op de wereldkaart loopt, of de menu's die soms wat onnodig verwarrend zijn. Die kleine punten mogen de pret echter niet drukken: dit is gewoon een charmante, gevarieerde en niet al te complexe jrpg.

FPS

Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom is nu verkrijgbaar op PlayStation 4 en pc. Voor deze recensie is de game op een PlayStation 4 Pro gespeeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

L.A. Noire: The VR Case Files vanaf vandaag ook speelbaar op Oculus Rift Mark of the Ninja: Remastered ook naar pc, PS4 en Xbox One
22

Reacties op: Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Sander999

    • 29 maart 2018 10:56
    Ik vind de game een klein beetje tegenvallen. Wat mij met name stoort is sporadische gebruik van voice acting. Ik snap dat niet elke NPC fully voiced is maar in 95% van de gevallen zit ik tekst te lezen en dat kan anno 2018 echt niet meer.

    Ook ligt de moeilijkheidsgraad veel te laag. Ik ben iemand die niet van moeilijke games houdt, dus het is wel een teken aan de wand als ik een game te makkelijk vind :D

    Zou de game zelf een 7.5 of een 8 geven.

    Een vraag (en dat is echt niet om te zeiken, maar nieuwsgierigheid); Hoe komt het nou dat de review (in vergelijking met andere sites) zo laat online staat? De game is inmiddels bijna een week uit en zo'n late review voelt dan, voor mij, een beetje als mosterd na de maaltijd en dat is zonde voor al het werk dat erin wordt gestoken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ichi

    • 29 maart 2018 11:49
    @Sander999 Bedankt voor de aanvulling, ben zelf ook niet van lastige games :)
    In vergelijking met deel 1 is het dus makkelijker?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 29 maart 2018 12:08
    @Ichi
    Ik moet tot mijn schaamte en teleurstelling bekennen dat ik deel 1 niet gespeeld heb.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 29 maart 2018 12:10
    @Sander999 "Ik snap dat niet elke NPC fully voiced is maar in 95% van de gevallen zit ik tekst te lezen en dat kan anno 2018 echt niet meer."

    Spreek voor jezelf.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 29 maart 2018 12:29
    @Quintex
    Dat doe ik toch ook, jankerd.

    Mensen als jij zijn precies wat er mis is op Gamer.nl de laatste tijd. Je moet godverdomme een disclaimer van een halve pagina onder je post zetten anders is er wel weer één of andere kansloze die commentaar moet hebben. Het spreekt toch voor zich dat iemand voor zichzelf spreekt en niet voor de gehele gaming community. Ben je echt zo dom?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 29 maart 2018 14:20
    @Sander999 Nee hoor, maar ga vooral lekker door met persoonlijk aanvallen. Helpt vooral bij een leuke community. ;)

    Vooral de laatste tijd, op meerdere websites, zijn er veel users die meningen formuleren als feiten. Wou gewoon testen of jij dat ook deed. Dus in hoeverre dat voor zichzelf spreekt, mag je voor jezelf bepalen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 29 maart 2018 14:48
    @Quintex
    Dan kan je dat ook normaal vragen, in plaats van zo'n bijdehante opmerking te plaatsen. Je was helemaal niks aan het testen, je zit gewoon te irriteren.

    Ik plaats een normale comment en die onderbouw ik netjes en dan nog krijg je het voor elkaar om te azijnzeiken, bravo!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 29 maart 2018 14:57
    @Sander999 Prima! Als jij het opvat als opzettelijk irriteren, ga zo door. Maar zo bedoelde ik het niet. In de veronderstelling dat je het beargumenteerde als een feit, vond ik het een vrij redelijke manier om te beargumenteren dat anderen daar zo niet over denken. :)

    Ik heb oprecht medelijden met je dat je zo geïrriteerd over mijn opmerking raakte. Ik hoop dat dat komt vanuit de liefde die je voor deze website hebt, maar wellicht is dat een te positieve gedachte.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 29 maart 2018 16:02
    @Quintex
    "Spreek voor jezelf" is geen redelijke manier om iemand aan spreken. Het is aanvallend, onbeschoft, onbeleefd en onvriendelijk. En ik geloof geen seconde dat je er iets anders mee bedoelde dan provoceren.

    Nogmaals, je had het op 100 andere manieren kunnen aankaarten die stuk voor stuk minder onbeschoft waren dan deze manier.

    Ik heb oprecht medelijden met je als je het wel zo bedoelde want dan snap je echt niet hoe je op een normale manier met iemand kan communiceren.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Swieb

    • 29 maart 2018 16:10
    @Sander999

    Whoa. De reactie van Quintex is niet super behulpzaam, maar dat rechtvaardigt niet een uitbarsting als deze. Persoonlijke aanvallen zijn nergens voor nodig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 29 maart 2018 17:49
    @Swieb
    Niet super behulpzaam? Het is asociaal kleutergedrag en het valt me vies van je tegen dat je dan alleen mij aanspreekt als ik uit m'n stekker ga. En dat is niet voor niets want je moet hier de laatste tijd continu op je woorden letten omdat er anders wel weer één of andere galbak reageert met een kutopmerking.

    Jij begrijpt toch ook wel dat het 'ik wou je even testen' gewoon een zwak excuus is om z'n gedrag goed te praten? Dat kan toch op 1000 andere manieren? En daar mag ik vervolgens niks van zeggen dus? Of op een vriendelijkere toon? Actie / reactie. Als hij op een normale manier had gereageerd dan had ik dat ook gedaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Quintex

    • 29 maart 2018 19:09
    @Sander999 Het spijt me oprecht dat je kennelijk 'spreek voor jezelf' zo naar bij je over gekomen is. Nogmaals, zo bedoelde ik het niet. Meer ga ik er ook niet over zeggen, heeft vrij weinig zin.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Swieb

    • 29 maart 2018 19:45
    @Sander999

    'Maar hij doet het ook' is niet zo'n sterk excuus en in dit geval klopt het ook niet. Hoe je op Quintex reageerde, staat niet in verhouding tot wat hij heeft geschreven.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sander999

    • 29 maart 2018 21:22
    @Swieb
    Jammer dat je alleen daar op reageert. Zegt ook wel genoeg eigenlijk. Als je niet snapt waarom ik zo reageer dan heb je te weinig kijk op wat er hier op de site in de comments gebeurt. Volgens mij moet je hier gewoon voor je mening uit kunnen komen zonder dat je daar keer op keer op wordt aangevallen. 9 van 10 incidentjes zie je kennelijk niet, of daar doe je niks mee. De comment sectie is, kennelijk, een ondergeschoven kindje en daar laten jullie echt steken vallen. En dan doel ik geen eens op dit incident maar het lijkt me wel duidelijk dat ik niet voor niets zo reageer.

    @Quintex
    Oké, ik geloof je. Misschien dat ik te heftig reageerde maar jij was voor mij de spreekwoordelijke druppel. Van mijn kant ook excuses maar je opmerking schoot bij mij echt totaal in het verkeerde keelgat, maar dat was wel duidelijk geloof ik ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Krytuun

    • 3 april 2018 14:01
    @Sander999 Zo, ik snap je punt, Ik vond dit bij deel 1 ook, soms 1 zin en dan weer tekst.
    Dit viel mij ook al op bij Zelda Breath of the Wild.

    Toch heeft Ni No Kuni II meer VA dan 1 voor mijn gevoel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Cocabeer

    • 29 maart 2018 12:34
    Ik zit op 20 uur en heb net hydropolis gehad. Denk dat je wel moet racen wil je met 30 uur klaar zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • SpeedFreaxxxx

    • 29 maart 2018 13:28
    @Cocabeer ik vraag me ook af hoe ze dat dan doen, ik zit bijna op 21 uur en ik kom net aan bij The Shipwrights of Capstan, dus ik moet nog naar hydropolis.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • NightyNite

    • 29 maart 2018 14:09
    @Cocabeer ik zet net als jij en SpeedFreaxxxx ook in het stuk van Hydropolis (nou ja, hij is er bijna dan) en ik zit ongeveer aan de 22-23 uur. Ik heb daarmee wat meer aan de side quests gewerkt die citizens oplevert, maar ik heb vrij weinig van die skirmishes gedaan) die battles met mini legertjes, ik kan even niet op de officiële benaming van dit spelelement komen). Nu moet ik alsnog daar tijd in steken om mijn legertjes te levelen, want dat is nodig voor het verhaallijn bij Hydropolis. Ik zie mij niet dit spel uitspelen na 30 uur, of het moet plots heel snel gaan na Hydropolis…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • RavenBlack

    • 29 maart 2018 14:24
    Mooie review, ik zat namelijk te twijfelen maar ga hem nu zeker halen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • adutchman

    • 29 maart 2018 18:03
    @RavenBlack ik ook. Voor een mooi prijsje dan :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.