Luigi is gelukkig al lang niet meer het ondergeschoven broertje. De loodgieter in de groene overall heeft sinds zijn debuut in Mario Bros. een steeds prominetere rol gekregen in Nintendo’s games en heeft inmiddels zelfs twee eigen titels op zijn naam staan: Luigi’s Mansion en het vervolg dat dit jaar op de Nintendo 3DS verscheen. Ook in New Super Mario Bros. U krijgt hij nu een glansrol toebedeeld via downloadbare content die via de Wii U eShop te downloaden is.


Een waarschuwing: New Super Luigi U is downloadbare content voor New Super Mario Bros. U en werkt alleen wanneer je het originele spel ook hebt. De game gebruikt precies dezelfde graphics en assets en wint op dat gebied dus geen originaliteitsprijzen. Zelfs het verhaal is ongewijzigd: Princess Peach wordt ontvoerd door Bowser en in plaats van Mario moet nu Luigi haar redden. Om dat uit de doeken te doen, worden gewoon dezelfde tussenfilmpjes gebruikt. Ook de wereldmap is tot de laatste pixel hetzelfde.

Op de schop

Maakt dat uit? Niet veel. Want elk level dat beschikbaar was in New Super Mario Bros. U, is voor deze uitbreiding op de schop genomen. Hoewel alles wel hetzelfde oogt, gaat het hier toch echt om een compleet nieuwe game als het aankomt op de lay-out van de levels. En is dat niet waar het uiteindelijk om draait: nieuwe levels, nieuwe uitdagingen. Dan maakt het vrij weinig uit dat je ogen niets nieuws te zien krijgen: voor je vingers is het nog steeds genieten geblazen.

De levels hier zijn een stuk korter dan in New Super Mario Bros. U. Je hebt maar 100 seconden om er eentje uit te spelen en een checkpoint in het midden ontbreekt. De levels zijn compacter dan voorheen om de game een ander ritme te geven. Deed je het in NSMBU vaak nog rustig aan om alle geheimen van een level uit te pluizen, daar heb je nu helemaal geen tijd voor. Je wilt gewoon zo snel mogelijk over de platformen springen en langs vijanden rennen, vliegen en springen om binnen de tijd die vlaggenpost te bereiken.

Wel zijn er, net als in NSMBU, per level drie moeilijk te bereiken sterrenmunten verzamelen om het spel ‘compleet’ uit te spelen. Vaker dan in het origineel zul je in New Super Luigi U in levels terugkeren om de drie munten, natuurlijk binnen de krappe tijd, op te pikken. Net als in het origineel geeft dat de game erg veel herspeelbaarheid en vraagt dit het uiterste van je platformskills. Bij het verzamelen van de sterrenmunten worden de jongens van de mannen gescheiden en komt het sterke leveldesign pas echt tot zijn recht.

Langer en dunner

Maar er is meer veranderd. Luigi is langer en dunner dan Mario en bestuurt net wat anders. Hij glijdt iets verder door na het rennen, springt hoger en kan ook even in de lucht trappelen om zo verder te geraken. Dat lijken op het eerste gezicht misschien miniscule wijzigingen, maar het maakt in platformspellen die zo precies zijn als de Mario-games, een wereld van verschil. Zonder dat je er erg in had, werd Mario in NSMBU een verlenging van je hersenen via je vingers. Je bent zo gewend aan de manier waarop Mario rent, springt en valt, dat Luigi’s gewijzigde balans een heel nieuw leerproces omvat.

Iets waar de levels vol op inspelen. Platformen staan nu nog verder uit elkaar, of vijanden zijn zo gepositioneerd dat je na een landing nét te ver doorloopt en er tegenaan komt. Op deze manier lijken de levels precies voor Luigi op maat gemaakt, al kán de klus ook met Mario geklaard worden (als je hem als speelbaar personage kunt vinden). Het zegt genoeg dat ondergetekende met bijna honderd levens de laatste wereld van New Super Mario Bros. U bereikte, terwijl er dat in New Super Luigi U nipt twintig waren.

Verdere veranderingen zijn moeilijk te spotten. Nabbit, het konijn dat in NSMBU items van Toad jatte, is hier een speelbaar personage voor beginnelingen en kan niet door vijanden geraakt worden. Op het eerste gezicht een aardige toevoeging voor de jongere gamers onder ons. Maar waarschijnlijk vallen die waarschijnlijk toch honderd keer in de vele afgronden, dus het is ook een beetje nutteloos. Een gemiste kans is ook het gebrek aan uitdagingen, die de speelduur van het originele spel zo goed verlengden. Het betrof hier korte ‘missies’ waarin de speler aan een bepaalde vereiste moest voldoen. Het was leuk geweest als Luigi hier ook mee aan de slag mocht gaan.

Desalniettemin biedt de game voor nipt 20 euro genoeg content en is dit een geslaagd experiment voor Nintendo. Het moet – gezien het gebrek aan nieuwe assets – niet al te veel tijd hebben gekost om deze extra content te maken, en toch biedt het met gemak vijf tot tien uur aan nieuw spelplezier (afhankelijk van of je voor alle sterrenmuntjes gaat). Niets nieuws onder de zon, maar net zo verslavend en bevredigend, en belangrijk: altijd van de hoge kwaliteit waar de Mario-games zo bekend om staan. Sterker: we zouden graag alle tweedimensionale Mario-platformers op deze manier zien verschijnen op de Wii U. Als downloadbare content, in plaats van een compleet nieuwe game die toch als DLC aanvoelt.

New Super Luigi U is vanaf nu voor 19,99 euro verkrijgbaar op de Wii U eShop. De game is vanaf 26 juli ook op disk in de winkels te koop en kost dan een tientje extra. Voor de winkelversie is New Super Mario Bros. U niet benodigd.