Vorig jaar verscheen NBA Street, een arcade basketbalspel van EA Sports Big voor de Playstation 2. Het spel kreeg lovende kritieken van de pers en veegde volgens velen dan ook de vloer aan met de klassieker NBA Jam. Het vervolg biedt meer van hetzelfde en komt ook naar de Xbox en GameCube. Eens kijken of NBA Street Vol. 2 wel zo leuk is als men ons wil laten geloven.

NBA Street Vol. 2 is een over-the-top basketbalspel, dat naast de Playstation 2 en GameCube dit keer ook op de Xbox uitkomt. In dit spel gaat het vooral om de tricks, dunks en combo's die je uitvoert, en speel je drie tegen drie op een veldje op straat, in het park of in een sporthal. Je hebt de keuze uit meer dan 150 bestaande en verzonnen basketballers, zo kun je niet alleen kiezen uit spelers in de NBA van nu, maar ook uit tal van oude legendes uit de NBA-geschiedenis.

Verwacht in dit spel dus absoluut geen realistisch potje basketbal, want bijna alles is geoorloofd. Je hebt een breed scala aan tricks tot je beschikking om de tegenstander te slim af te zijn. Zo zul je vele onmogelijke schijnbewegingen kunnen maken, kun je de bal via het hoofd van een tegenstander spelen, en mag je de bal zelfs met je voet naar een medespeler schoppen. Ook het aantal verschillende soorten dunks en lay-ups is indrukwekkend. Al deze tricks voer je uit door gebruik van de turboknoppen, welke standaard als de schouderknoppen van je controller zijn ingesteld. Bij sommige tricks moet je echter meerdere schouderknoppen tegelijk ingedrukt houden en dat wil niet altijd even lekker werken. Zo zul je bij de Playstation 2 versie soms alle vier de schouderknoppen ingedrukt moeten houden, en omdat de meeste mensen gewend zijn maar twee vingers voor de schouderknoppen te gebruiken is dat even wennen. Helaas ontbreekt ook de mogelijkheid de knoppen anders in te stellen.

Voor al deze tricks en moves krijg je natuurlijk punten, en de bedoeling is dan ook om veel combo's te maken. Maak je goede combo's, dan zal je GameBreaker meter langzaam vullen. Wanneer deze vol is krijg je de kans om een GameBreaker te scoren, een zeer moeilijk te blocken schot wat niet alleen een punt oplevert, maar je tegenstander ook een punt kost. Deze GameBreaker kan je ook opsparen voor een Level 2 GameBreaker, wat weer extra voordelen met zich meebrengt, of je kunt je GameBreaker gebruiken om de opgespaarde GameBreaker van je tegenstander te annuleren. Dit klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld en vergezocht, maar het werkt eigenlijk heel makkelijk en goed. Bovendien stimuleert dit je om veel tricks te doen, en voorkomt dat het spel vervalt naar een doodnormaal potje basketbal.

Qua gamemodes is er in dit spel genoeg te doen. Ten eerste is er de Street School, waar je leert wennen aan de controls en alle tricks kunt oefenen, bijgestaan door commentaar van “Stretch” Monroe. Helaas wordt er niet erg duidelijk aangegeven wat de bedoeling is bij sommige oefeningen, en moet je de controls zelf gaan opzoeken. Iets dat beter gekund had.

Pick Up Game is het standaard potje basketbal, waarbij je een team kiest en een tegenstander, en gelijk aan de slag kunt gaan. Leuk hierbij is dat je de regels kunt aanpassen, en bijvoorbeeld GameBreakers uit kunt zetten, of volgens de officiële NBA regels kunt spelen.

Daarnaast kun je de Pick Up Game mode met maximaal 4 spelers multiplayen, en dan wordt het natuurlijk pas echt leuk, want er gaat niets boven menselijke tegenstanders. NBA Street Vol. 2 leent zich dan ook perfect als partygame, want door de vrij lage leercurve is het spel voor veel mensen toegankelijk.