Review

N++

Plus Ultra

Geschreven door Thijs Barnhard op

Op zijn best weet N++ level na level vol met uitdagende obstakels voor te schotelen die op een haast hypnotiserende manier in elkaar overvloeien. Op zijn slechtst is N++ wanneer er zelf levels gemaakt moeten worden of wanneer de inspiratie duidelijk op is in duizenden levels die game weet te bieden. De stijl en muziek plus de gigantische hoeveelheid steeds uitdagender wordende levels zorgen ervoor dat N++ zijn al uitgebreide voorgangers toch weet te overtreffen.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Minimalistische stijl, fantastische soundtrack, gigantische hoeveelheid levels
 • Minpunten
 • Gebrek aan online, grote hoeveelheid levels legt tekortkomingen bloot
Er zijn weinig spellen die zo minimalistisch in elkaar steken als N++. Ieder level in deze 2D platformer oogt even stijlvol en is niet meer dan een scherm groot. Het doel is zo goed als iedere keer hetzelfde. Een minuscuul kleine ninja moet alle obstakels op het scherm ontwijken, een knop omzetten en binnen de tijd weer terugkeren naar de deur die hem naar het volgende level brengt.

Levels zijn alleen te spelen in de vorm van episodes die bestaan uit vijf verschillende schermen vol met lastige sprongen, lasers, mijnen en andere gevaren waardoor de ninja heel snel aan zijn einde kan komen. Twee, drie of honderd pogingen nodig hebben om een level uit te spelen is in N++ geen schande. Niets voor niets is er knop waarmee een level bijzonder snel opnieuw opgestart kan worden en zijn er ook geen levens waar de speler zich zorgen om hoeft te maken.

Doe de ninja

N++ klinkt daardoor als de zoveelste lastige platformer van de laatste jaren. Het bekendste voorbeeld daarvan is Super Meat Boy, maar in de praktijk laat N++ zich maar moeilijk vergelijken met deze game. Zo is er de constante tijdsdruk in de vorm van een balk bovenin het scherm die steeds verder leegloopt. Het tikken van de tijd kan nog enigszins teruggedraaid worden door het goud op te pakken dat op listige plekken in de levels verspreid te vinden is. Gaan voor deze extra punten levert misschien wel extra tijd op, maar brengt ook zo zijn extra risico’s met zich mee. Niet zelden hangt er een wolk van deze glimmers boven een laser of explosief. 

Het meest eigenzinnige onderdeel van N++ is de manier waarop de ninja zich voortbeweegt. Snelheid opbouwen is cruciaal net zoals rekening houden met het feit dat de ninja al springend stukken trager is. Er zijn weinig andere games die tegelijkertijd zo traag én toch snel aanvoelen als N++. De meeste levels zijn op zo’n manier opgebouwd dat ze in één mooie vloeiende beweging zijn uit te spelen, maar daarvoor moet de speler wel alle mogelijkheden van de aanvankelijk zo simpele besturing onder de knie hebben.

 

De introductielevels weten die vaardigheden op een knappe manier bij te brengen. Door te kijken naar de naam van een scherm vol obstakels weet de speler vaak al welke springkunsten er nodig zijn om verder te komen. Het niveau van de levels wordt daarmee steeds verder opgeschroefd. De eerste keer dat er een muursprong gemaakt moet worden gebeurt dat nog zonder enige vorm van druk. De tweede keer moet hetzelfde kunstje niet met twee, maar met één muur voltrokken worden en tenslotte worden mijnen op de meest irritante posities op de muur geplaatst.

Gouden verstoorders

De manier waarop N++ steeds verder de uitdaging weet op te bouwen door steeds meer nieuwe elementen en mogelijkheden te introduceren is niets minder dan geniaal. N++ heeft echter meer dan tweeduizend levels die lang niet allemaal datzelfde niveau weten te behalen. Zo is de manier waarop de goudstukken door de levels heen zijn verspreid al snel een bron van frustratie. Veelal zijn ze zo gepositioneerd dat ze tijdens de route naar de schakelaar snel opgepakt kunnen worden, maar net iets te vaak kiezen de makers ervoor om een hele wolk van goudstukken in een hoekje te proppen. Het resultaat is dat de ninja om alles op te pakken meerdere trage sprongen moet maken, iets dat de flow compleet uit het spel weet te halen.

Zowel de singleplayer als multiplayer levels steken te vaak op deze manier in elkaar. Met ze tweeën spelen in de co-op levels maakt het net ietsje minder irritant, maar alsnog voelt het als een vaak wat makkelijke oplossing van de ontwikkelaars om de goudstukken steeds op dezelfde manier te plaatsen. Wie echt voor de hoge scores wil gaan moet namelijk wel al deze stukken oprapen.

Bodemloze put van levels

Aantonen dat het beter kan is mogelijk in de leveleditor die bijzonder uitgebreid, maar daardoor nog niet zozeer gebruiksvriendelijk is. Aardig wat goede levels gespeeld hebben in N++ is een absolute noodzaak om zelf ook maar iets van een degelijk scherm te maken. Dat het spel zelf geen moeite neemt om de speler de basisprincipes van een goed N++ levels te leren. Zelf een level in elkaar zetten is echter geen noodzaak. Online zijn er genoeg levels te vinden die knap in elkaar steken en die niet door de ontwikkelaar Metanet Software zelf zijn gemaakt.

De al haast oneindig aanvoelende hoeveelheid levels die al met het spel worden meegeleverd worden dus nog verder uitgebreid online. Het maakt van N++ echt de overtreffende trap van voorgangers.. Kleine details, zoals de contant veranderende kleurenpaletten nadat er een episode is uitgespeeld of de uitgebreide soundtrack vol minimalistische beats die het hele spel een soort hypnotiserende sfeer meegeven.

N++ is beschikbaar voor de PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Soundtrack Tony Hawk’s Pro Skater 5 bekend Voormalig CD Projekt RED-medewerkers komen met rpg Seven
6

Reacties op: N++

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Barbapapa

  • 17 augustus 2015 16:23
  Super verslavende, toffe game. Maar GNL het wordt wel echt tijd dat het iets makkelijker te zien is op welk platform de game gereviewed is. Zet het gewoon naast de titel bovenin, of direct onder het cijfer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VirtualJr

  • 17 augustus 2015 17:09
  Zoals Barbapapa ook al merkte, er staat helemaal nergens welk platform dit spel voor is?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 18 augustus 2015 09:41
  Het staat redelijk onopvallend helemaal onderaan het bericht. De game is beschikbaar voor d PS4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VirtualJr

  • 18 augustus 2015 18:22
  Ah inderdaad, nu well. Toen Barbapapa en ik onze comments plaatsten stond dat er nog niet. Zo te zien moeten ze het echt onderaan de review schrijven in plaats van dat er een eigen plekje voor is ergens. Vreemd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 18 augustus 2015 19:20
  Dat is wel een goed idee inderdaad want dit is niet de eerste of tweede keer dat het voor iemand niet duidelijk zichtbaar is pl us at het best wel belangrijk is om te laten zien…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • JerNeo

  • 18 augustus 2015 10:54
  Is dit een remake van de Nintendo DS game, of juist een vervolg er op met nieuwe levels? Vond het op de Nintendo erg vermakelijk maar ik vraag me af of het op een PS4 ook echt goed werkt. Het leukste aan deze game vond ik af en toe even een leveltje er in een kwartier doorheen harken. de PS speel ik toch liever games op waar ik een paar uur aan kan zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.