Motorcross games zijn al jaren populair onder extreme gamers. Twee van de meest geprezen motocrossgames krijgen nu een vervolg: Left Field Productions probeert met MTX Mototrax diens Excitebike 64 te overtreffen en de ontwikkelaar van Motocross Madness, Rainbow Studios, komt met MX Unleashed op de proppen. Beide games liggen momenteel in de winkel en het is voor fans van het genre een raadsel welke game nou de beste van de twee is. Wij zochten de directe confrontatie tussen de twee titels op en vergelijken de games op de verschillende facetten die bijdragen aan een succesvolle en kwalitatief hoogstaande game.

Rondvliegende modder, gierende motoren, een extatisch publiek en een baan vol obstakels, welkom in de ronkende wereld van het motorcrossen. Motorcrossen is feitelijk in twee delen te snijden, allereerst is er het 'gewone' racen, waarin je met acht man de strijd aan gaat om de eerste plek, en ten tweede is er het zogenaamde 'freestylen'. Dit freestylen heeft betrekking op een breed scala aan activiteiten, waarvan het uitvoeren van de spectaculairste trucs de voornaamste is. In beide games komt deze splitsing voor, alleen is het bij ieder ietwat anders uitgevoerd.

MTX Mototrax

Dit brengt ons gelijk op een van de twee kardinale punten voor de vergelijking tussen de games: de carrière mogelijkheden (de andere is de besturing, maar daarover later meer). In MTX Mototrax begin je je carrière op een laag niveau en is het aan jou de taak om je naar de top van de motorcross scene te racen. Naarmate je races begint te winnen krijgen ook de sponsors interesse in je en kun je wat extra geld in het laatje brengen door met bijvoorbeeld Puma kleding aan te rijden tijdens een race. Dit geld kun je vervolgens weer investeren in nog gavere kleding of een betere motor. De freestyle mode van MTX Mototrax werkt op een Tony Hawk-achtige manier: je scheurt door een level heen op zoek naar personen die opdrachten voor je hebben. Deze opdrachten variëren van het maken van een ellenlange wheelie, tot het 'beklimmen' van een enorm steile berg. Wanneer je alle opdrachten in een level afgerond hebt, krijg je toegang tot het volgende level, enzovoorts.

MX Unleashed

In MX Unleashed werkt de carrière mode op een ietwat andere manier. Het raceaspect is bijna identiek aan die van MTX Mototrax, maar de freestyle mode wordt anders geregeld. In deze mode zijn er een viertal verschillende onderdelen beschikbaar, te weten Run, Hit, Machine Race en High Score. De High Score is een bekende en vaak gebruikte mode, maar de andere drie zijn relatief nieuw. In de Run mode krijg je een x aantal sprongen voorgeschoteld die je alle zonder fout dient af te leggen. Een lastige mode, aangezien de timing van je sprong van groot belang is. Dan is er de Hit mode, waarin je 10 vooraf bepaalde sprongen moet zien te maken, nog voordat je tegenstanders deze afgerond hebben. Als laatste is er dan nog de Machine Race, die je laat racen tegen spectaculaire voertuigen als een Monster Truck of een helikopter. Win je de race dan mag je deze voertuigen ook zelf besturen.

Hoewel de modes van MX Unleashed wat gewoner (en hiermee ook iets saaier) lijken dan de opties van MTX Motorax, is het tegendeel waar. Tijdens MTX Mototrax krijg je vaak het gevoel een wat mindere versie van Tony Hawk op een motor te spelen, terwijl de uitdagingen van MX Unleashed je op het puntje van je stoel doen belanden. Slecht is de freestyle mode van MTX Mototrax echter absoluut niet, het is simpelweg ietsje minder dan MX Unleashed. Ten slotte heeft de carrière van MX Unleashed nog een race mode (de Nationals) meer, waar niet alleen op vooraf gemaakte heuvel landschappen geracet wordt, maar waar je ook op wat gevarieerdere landschappen je snelheidskunsten mag vertonen.