Goede kartgames zijn moeilijk te vinden op een andere spelcomputer dan die van Nintendo. Sonic & Sega All-Stars Racing deed recentelijk al een gooi naar de titel en nu is het de beurt aan ModNation Racers om aan de poten van koning Mario Kart te zagen. De grootste troef die deze game in handen heeft? Jouw creativiteit.

Play

Kartgames staan over het algemeen niet bekend om hun originaliteit. Je werkt verschillende toernooien af terwijl je het leven van de tegenstander zuur maakt met een assortiment aan power-ups. Daarnaast lijkt het tegenwoordig noodzaak om zo dwars mogelijk over een baan te vliegen om een snelheidsboost te verdienen. ModNation Racers wijkt niet veel af van deze gevestigde orde, maar introduceert ondertussen wel een welkome toevoeging, namelijk de mogelijkheid om boost-energie te gebruiken als een tijdelijk schild. Deze functie zul je hard nodig hebben, want de AI is niet achterlijk en spaart vaak een aanval op om je alsnog vlak voor de finish te kunnen passeren. Het is niet zo dat de achterliggers een oneerlijk voordeel krijgen; ze staan tijdens de races gewoon goed hun mannetje en kunt er zelfs nog wat van leren. De balans is hierdoor erg goed in orde; als je verliest betekent het vaak dat je de baan beter moet leren kennen of slimmer moet gaan racen.

Is het kartracen hierdoor tot perfectie verheven? Nee, dat niet. De manier waarop je kart op de weg ligt heeft veel weg van een klont boter in een hete pan. Vooral op de latere tracks vormt dit een probleem doordat je zo de baan afvliegt en die eerste plaats bijna uit het hoofd kan zetten. De banen zijn dan vaak ook de bron van frustratie en niet de tegenstanders. Daarnaast wordt ModNation Racers nog geplaagd door een ander probleem en dat zijn de vrij lange laadtijden voordat een race van start gaat, zelfs na de patch die al uitgebracht is. Om de frustratie wat weg te nemen zitten er voor en na de race wel erg melige tussenfilmpjes, zoals twee tv-commentatoren die elkaar niet uit kunnen staan en het humoristische verhaal dat zich op de achtergrond afspeelt. Een klein goedmakertje.

Create

Zoals gezegd is het grootste selling-point van de game de uitgebreide creatiemogelijkheden. Je begint met een handjevol aan bruikbare accessoires om je personage en kart te bouwen, maar met het doorspelen van de carrièremodus speel je steeds meer onderdelen vrij. Dit gebeurt niet alleen door races te winnen, maar ook door speciale opdrachten tijdens een wedstrijd te voltooien of tokens te verzamelen die ingewisseld kunnen worden in de fruitautomaat in de shop. Vooral de extra uitdagingen leveren leuke spullen op, waardoor je een goede reden hebt om een race nog een keer te rijden, maar dan net even anders.

Het vormgeven van je eigen personage en kart is kinderspel, waarbij je eigen fantasie de beperkende factor lijkt te zijn. Binnen enkele minuten heb je al een leuke, unieke creatie op het scherm getoverd, maar met het combineren van stickers en ander voorwerpen is het einde pas echt zoek. Enkele opmerkelijke creaties die wij langs hebben zien komen zijn bijvoorbeeld Mario en Luigi, maar je moet ook niet vreemd opkijken als Kermit de kikker je voorbij racet.

Het gemak van het creëren zie je ook terug bij het aanleggen van een circuit. Door met een stoomwals het gewenste parcours te rijden heb je in een mum van tijd een baan liggen die je vervolgens automatisch door het spel op kan laten vullen met vallen, power-ups en aankleding naast de baan. Echt indrukwekkende creaties vragen wel meer tijd en inzet, waarbij je spelenderwijs en met het bekijken van tutorials leert hoe je baan net dat beetje extra krijgt. Het gevaar bij deze geavanceerde bewerkingen is wel dat je track onspeelbaar kan worden, waardoor de optie om gelijk stukken te kunnen testen geen overbodige luxe is.

Hoewel we erg te spreken zijn over het gemak van de trackeditor, moeten we wel enige kritische noten kraken. Er duiken namelijk regelmatig wat fouten op bij het bouwen van je baan, zoals tunneluitgangen die half verdwijnen of zelfs volledig onder water liggen zodra het grondwaterniveau wordt aangepast. Daarnaast  maakt de camera ook nog eens rare sprongen zodra weggedeeltes overlappen en zorgt dit ervoor dat het overzicht soms even zoek is. Het zijn vergeeflijke foutjes gezien de kracht van de editor, maar blijven niettemin storend.

Share

Heb je nu helemaal geen zin om zelf moeilijk te doen of ontbreekt het aan creativiteit, dan kan er altijd nog voor gekozen worden om de creaties van anderen te downloaden.  De populairste mods, karts en tracks zijn dan ook prominent te vinden in de Modspot, de hub-wereld van het spel. Deze hub-wereld is ook nog eens gevuld met andere spelers die je aan kan spreken om gelijk een race of toernooitje te starten of gewoon te zien wat zij allemaal online geknald hebben. Het zorgt er niet alleen voor dat je je nooit verveelt in het spel, maar vormt ook nog eens een goede drijfveer om te pronken met je eigen creaties. Wij kijken in ieder geval regelmatig naar de downloadteller van onze creaties, want een groter compliment dan een flink aantal downloads door de community kun je niet krijgen.