Mirror's Edge is een unieke game. Laat daar geen twijfel over bestaan. Wanneer je jouw eerste stappen in de game zet, voel je direct aan dat dit iets anders is dan de zoveelste shooter of action-game. Geen kogelvrij vest die de schade opvangt of een raketwerper om de vijanden mee weg te jagen. Je wapens zijn je handen en voeten. Het dak van de stad is je bescherming. Eén foutje en je ligt onherroepelijk honderd meter lager op de stoep. Mirror's Edge is gewoon één grote brok adrenaline en daarom ideaal om het 'saaie' PC-gaming weer wat nieuw leven in te blazen.

Het genre van Mirror's Edge benoemen is een hele klus, maar we gaan toch een poging wagen. Het spel speelt zich af in eerstepersoons perspectief, waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk van A naar B te komen. Daarbij dien je te springen, te klauteren, te balanceren, te vallen, te rollen, te slaan en te schoppen. Mirror's Edge gebruikt hierbij de van origine Franse extreme sport Parkour als voorbeeld en gooit daar een flinke dosis adrenaline bovenop. Volg je het nog?

In de game kruip je in de huid van Faith, een runner, die pakketjes met waardevolle informatie bezorgt bij hen die informatie nodig hebben. Faith bevindt zich namelijk in een stad waar de bevolking leeft onder het juk van Big Brother. Wanneer haar zus, een politie-agente, vals wordt beschuldigd van moord, springt Faith letterlijk en figuurlijk in het diepe om achter de waarheid te komen.

De PC-versie blijft wat betreft gameplay en verhaal trouw aan de consoleversie. Het grootste verschil tussen beide versies is dan ook de besturing, van cruciaal belang in de gevoelige ren- en springgameplay van Mirror's Edge. En eerlijk is eerlijk, we waren toch best een beetje huiverig toen we voor de eerste maal Mirror's Edge op de PC opstarten. Zou Faith net zo bewegelijk zijn met een muis en toetsenbord-combinatie als dat ze is met een gamepad? Gelukkig blijkt onze angst ongegrond en bestuur je de knappe runner met gemak over de daken.

Dice heeft de besturing lekker simpel gehouden en daardoor werkt het allemaal als een zonnetje. Met de spatiebalk maak je de hoge acties en met de linker shift de lage. Om te draaien wordt de letter Q gebruikt en om tegenstanders aan te vallen en te ontwapenen gebruik je de muisknoppen. Doordat je richt met je muis en je daardoor veel preciezer kunt mikken, durven wij zelfs wel te stellen dat sommige gamers deze manier van besturen boven de gamepad gaan verkiezen. Natuurlijk zal die keus voor iedere gamer anders zijn, maar wij zijn in ieder geval verkocht aan de muis en het toetsenbord om Mirror's Edge te besturen.

Grafisch zat de game al prima in elkaar, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo ook voor Mirror's Edge. Het is natuurlijk niet helemaal eerlijk om de console op het gebied van grafische kwaliteit met een PC te vergelijken, maar we doen het gewoon toch. De game ziet er namelijk fantastisch uit op de PC. De game maakt gebruik van de PhysX-engine, aparte drivers die zorgdragen voor de physics in een spel, en tegenwoordig worden ondersteund door high-end videokaarten van Nvidia. Deze PhysX-engine zorgt er niet voor dat de game drastisch verandert, maar maakt het wel mogelijk om kleine details toe te voegen. Door de chip zie je bijvoorbeeld glas mooier versplinteren, zien kogelgaten er realistischer uit,  wapperen doeken mooier in de wind en kunnen ze scheuren als er op geschoten wordt, en krijg je ook nieuwe elementen (zoals doorzichtig plastic) te zien. Het zijn maar kleine dingetjes, maar ze maken het spel er net dat beetje realistischer op, zodat je nog meer het idee hebt dat je op het dak van een wolkenkrabber of een bouwplaats staat.

We kunnen nog uren doorpraten over hoe mooi de levels er uit zien, hoe knap het leveldesign in elkaar steekt en hoe intens het spel op sommige momenten wel niet is (bijvoorbeeld wanneer je iemand moet achtervolgen die ook niet vies is van een beetje Parkour). Voor deze lofzang verwijzen we je echter graag naar de consolereview, waarin haarfijn wordt uitgelegd wat Mirror's Edge verder zo speciaal maakt.

Liever gebruiken we de laatste alinea van deze review om de PC-versie van Mirror's Edge voor een laatste maal aan te prijzen. De game verdient namelijk een plekje op je harde schijf, omdat het een van de meest originele titels van afgelopen najaar is. De unieke gameplay zal niet door iedereen gesmaakt worden, omdat het daarvoor te apart is. Daarnaast zou het iets teveel van het goede zijn om de game te kopen wanneer je de consoleversie van het spel al hebt. Maar zo niet, dan raden wij je aan om direct naar de winkel te springen, rennen, balanceren of klauteren om Mirror's Edge voor de PC te halen.