Het lijkt de laatste tijd steeds populairder te worden voor ontwikkelaars en uitgevers om hun oude hits opnieuw uit te brengen voor de huidige consoles en handhelds. Het aanbod groeit steeds sneller. Je zou kunnen opmerken dat uitgevers hun kas hier flink mee willen spekken, maar als je er van de andere kant naar kijkt, is het mooi meegenomen dat je al je favoriete games van welleer gewoon op je PlayStation 2 of Xbox kunt spelen zonder dat je al die oude klassieke consoles thuis moet hebben staan. Nadat Capcom en Namco al met arcade compilaties op de proppen zijn gekomen, komt ook Midway nu met hun eigen compilatie van tijdloze games.

Een eenentwintigtal oude games zijn door Midway gebundeld in Midway Arcade Treasures Extended Play en daar zitten behoorlijk grote namen tussen. Het is een selectie van de beste games uit de Midway Arcade Treasures 1 en 2 die eerder voor de consoles verschenen zijn. De volgende games, sommigen bekender dan anderen, kun je terugvinden in de compilatie: Klax, Joust, Marble Madness, Toobin, Rampage, Gauntlet, Rampart, Wizzard of Wor, Xybots, Championship Sprint, Arch Rivals, Cyberball 2072, Xenophobe, Mortal Kombat 1, 2 en 3, Spy Hunter, Sinistar, Defender, Paperboy en 720°. De overzetting van deze games is behoorlijk simpel gedaan. Het betreft hier directe poorten van de oude versies die door middel van verschillende emulatoren, die speciaal voor de PSP ontworpen zijn, op je scherm getoverd worden. Nergens hebben de games een grafische of geluidsupdate gehad en ook de gameplay is exact gekopieerd. Leuker zou zijn geweest als Midway wat meer moeite had gedaan om niet alleen de originele games op de UMD te zetten, maar ook bijvoorbeeld een remake van bepaalde games.

Een groot nadeel van deze compilatie van Midway-games, is het gebruik van het breedbeeldscherm van de PSP voor games die niet bedoeld zijn om in breedbeeld te spelen. Daardoor ziet het geheel er een stuk slechter uit dan de originele games van jaren geleden. Gelukkig hebben de programmeurs een optie ingebouwd waardoor de gamer zelf zijn resolutie kan aanpassen. Dit gebeurt met behulp van het ingedrukt houden van de L-knop en de vierkant-toets zodra je een game gepauzeerd hebt. Het grootste minpunt aan deze compilatie is overigens niet eens de verhouding van het speelscherm bij het spelen van de games, maar de laadtijden. Het duurt gewoon té lang voordat je kunt beginnen aan een game.

Speciaal voor de PSP heeft Midway een draadloze multiplayer toegevoegd aan een groot aantal van de compilatiegames. Deze is met twee, drie of vier spelers via Ad Hoc te spelen. Erg jammer is dat je meerdere exemplaren van Midway Arcade Treasures: Extended Play nodig hebt om de games in multiplayer te spelen. Een behoorlijk gemiste kans van Midway aangezien de games makkelijk gebruik hadden kunnen maken van de gamesharing mogelijkheden die de PSP biedt. Die oude games zijn allemaal klein genoeg om in het geheugen van de PSP geladen te worden. Het valt overigens op dat er over het algemeen sowieso nog veel te weinig van deze optie gebruik gemaakt wordt door ontwikkelaars.

Dit soort compilaties van oude klassiekers is eigenlijk alleen voor de echte fans bedoeld. Mensen die net een dure, hightech PSP hebben aangeschaft, hebben niet hun portemonnee geplunderd om oude 2d-games te gaan spelen. Midway Arcade Treasures: Extended Play biedt sowieso weinig in vergelijking met compilaties van andere uitgevers zoals Namco, die bijvoorbeeld ook een korte geschiedenis bij elke game heeft toegevoegd. Ik ga voor Midway Arcade Treasures: Extended Play geen cijfer geven voor geluid, graphics en gameplay omdat deze compilatie gewoon niet te vergelijken is met een normale PSP-game. Daarom krijgt deze game alleen een gemiddeld eindcijfer voor de overzetting naar de PSP.