Review

Metroid Prime Remastered is bijna remake-waardig

Prime-a remaster

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Conclusie

Dat Metroid Prime twintig jaar later nog zo goed overeind blijft staan is verbluffend. Het is een klein meesterwerkje, dat door de verbeterde besturing en visuele upgrades aanvoelt alsof het in 2023 voor de Switch is gemaakt. Voor oude Prime-fans is dit een prima uitstapje naar een geliefde klassieker, maar het is ook een uitstekend instappunt voor iedereen die Metroid al eens wilde proberen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Moderne besturing, visueel prachtig, bijna geen laadtijden, héél goed oud geworden
 • Minpunten
 • Wapens vuren soms iets minder snel, iets simpeler omdat de game niet opnieuw is gebalanceerd voor de moderne besturing
De tijd waarin Metroid-fans zich verwaarloosd voelden is definitief voorbij. Nadat we met Dread een volwaardig vervolg kregen dat veel oude verhaallijnen aan elkaar knoopte, is er nu ook een remaster van de eerste Prime. Dat had een simpele port met opgeschaalde textures kunnen zijn, maar de upgrades in deze herziene versie zijn zo groot dat je het bijna een remake kan noemen.

Het is ruim twintig jaar geleden sinds Metroid Prime voor de GameCube verscheen. Dat benadrukken we even, want bij het spelen van de remaster is het soms lastig voor mogelijk te houden dat dit zo'n oude game is. Prime kan zich meten met veel moderne titels, al helemaal nu moderne besturingsopties met bijvoorbeeld twee analoge sticks zijn toegevoegd.

Zijn tijd vooruit

De game is filmisch en sfeervol, heeft een hoog tempo en prikkelt je continu om op verkenning te gaan. Planeet Tallon IV voelt ook opener dan ZDR in Dread, waardoor je sneller verdwaald raakt. Dat klinkt als een nadeel, maar het tegendeel is waar. Metroid is op zijn best als je niet meer weet waar je bent, want dan ontdek je verstopte upgrades en alternatieve routes naar je doel.

Alles in Prime draait om verkennen. Je wordt in een grote spelwereld gedropt, maar krijgt zelden te horen welke kant je op moet. In plaats daarvan tast je alles voorzichtig af en ontdek je waar je grenzen liggen. Bij je eerste tocht langs de lavatunnels ontdek je bijvoorbeeld dat je pak oververhit raakt en weet je dat je hier pas terug kan keren als je een hittebestendige upgrade hebt.

Het spel heeft een vaste volgorde om door de wereld heen te gaan, maar af en toe kun je afwijken en op onverwachte wijze de planeet verkennen en bijvoorbeeld een latere upgrade heel vroeg krijgen. Tweedimensionale Metroids werken op dezelfde manier, maar Prime voelt met zijn 3D-omgevingen meer als een uitgedachte wereld in plaats van een reeks aan elkaar geplakte platformlevels. Dat gevoel wordt versterkt door de grote hoeveelheid scanbare objecten, die je database vullen met allerhande informatie over flora, fauna en technologie die je tegenkomt.

Dat de game zo modern voelt, komt deels door de visuele pracht die er aan is toegevoegd (daarover straks meer), maar speltechnisch was Prime duidelijk zijn tijd vooruit. Dat maakt deze remaster ook interessant voor nieuwe fans die hun tanden willen zetten in deze oude franchise.

Halo-waardige besturing

De laatste keer dat Nintendo een remaster van Prime uitbracht was in 2009. De game zat toen gebundeld in Metroid Prime Trilogy voor de Wii, wat toen de 'beste' manier was om de game te spelen. Het origineel op de GameCube verscheen toen Halo nog niet de toon had gezet voor shooters met twee sticks en verwachtte dat je daarom continu moest auto-targetten.

De Wii-versie had met zijn unieke controller een soort van muisbesturing die in de buurt kwam van traditionele schietspellen op bijvoorbeeld de pc. Die Wii-bediening is voor sommigen nog steeds de beste optie. Deze zit ook als alternatief besturingsschema in de Switch-remaster, met daarnaast 'gewone' dual stick-controls en de ouderwetse GameCube-optie. Voor wie shooters op andere consoles gewend was, kon de Trilogy-versie alsnog onwennig zijn.

Geen mods meer nodig 

Hoewel Nintendo veertien jaar lang geen nieuwe Prime-game uitbracht , hadden fans wel een andere manier gevonden om de games te spelen. Mods zoals PrimeHack lieten je de game aanpassen zodat je hem op pc met muis en toetsenbord kon spelen, of op een controller met twee sticks. Met een HD-texture-pack erbij had je een modern voelende versie van Prime die ook mooi is op moderne 4K-televisies. De vraag is dan ook: is PrimeHack alsnog een betere manier om de game te spelen dan de nieuwe remaster? Het antwoord is een volmondig nee.

Visueel is er bij Metroid Prime Remastered meer gebeurd om de game te moderniseren. Ja, de textures zijn net als in PrimeHack van een hogere resolutie, maar daarnaast is de belichting veel mooier dan in iedere versie die ooit is verschenen. Shots die op de GameCube flets en neutraal waren, voelen op de Switch griezelig en spannend. Metroid komt hier dichter bij zijn Alien-inspiratie dan ooit.

Het is een niveau van afwerking dat je niet snel zult zien in fan-mods, wat de Switch-versie op eenzame hoogte plaatst. Soms zie je duidelijk het raamwerk van de oude game schuilen achter deze nieuwe versie, maar op andere momenten lijken de verschillen haast zo groot als bij Dead Space en diens recente remake.

Bijna geen laadtijden

De nieuwe versie van de game draait op 60 frames per seconde, zowel handheld als in de dock. De resolutie ligt op televisie wel iets hoger - 900p versus 612p. Daar komt bij dat de Switch-versie supervloeiend loopt. De oorspronkelijke game was gemaakt toen Nintendo nog beloofde dat de GameCube geen laadtijden zou hebben. Daarom werden veel gebieden stiekem op de achtergrond ingeladen. Stond Samus in een lift, dan werd het volgende gebied in het geheugen gestopt. Schoot je op een deur? Dan kon het een paar tellen duren tot die openging, omdat de game nog niet klaar was om dat gebied klaar te zetten.

Die wachttijden zijn in de remaster minimaal geworden. Je hoeft nooit te wachten voor een deur - ze gaan altijd vrijwel meteen open. Zelfs de liftfilmpjes tussen grote gebieden voelen korter.

Ietsje simpeler

Is er dan niks te klagen? Hooguit een paar kleine dingetjes. De werking van de charge shot is bijvoorbeeld niet zoals in de GameCube-versie: bij het ingedrukt houden van de schietknop vuur je drie korte salvo's, waarna je wapen pas begint op te laden. Hierdoor kun je minder opgeladen shots achter elkaar afvuren. Tegelijkertijd kun je niet meer zo rap raketten vuren, waardoor je minder schade in korte tijd berokkent.

Daarnaast is Prime ietsje simpeler op de Switch dan op de GameCube. Dat komt simpelweg door de besturing: het origineel verwachtte dat je een archaïsch lock-on-systeem gebruikte, terwijl je bij alle versies daarna verfijndere besturing tot je beschikking hebt. Maar Prime is voor die oude besturing gemaakt en is niet opnieuw gebalanceerd.

Dat maakt de game makkelijker, maar niet makkelijk: wij gingen alsnog meermaals dood, vooral toen we de Phazon Mines bereikten. En omdat Prime een traditioneel savesysteem gebruikt, kan dat tot lichte frustratie leiden: wie niet consequent opslaat moet bij een mislukt baasgevecht soms een dik uur aan voortgang inhalen. Dat is voor sommige spelers een minpunt, maar het voegt voor ons toe aan de spanning van Prime. De wereld voelt gevaarlijk tijdens je verkenningstocht en er staat iets op het spel, zoals dat ook het geval is in bijvoorbeeld soulslikes.

Metroid Prime is twintig jaar later nog steeds een fenomenale game, waarin het voelt alsof je op een echte planeet verdwaald raakt. De remaster doet veel om dat alles te moderniseren, wat deze game interessant maakt voor zowel fans van het eerste uur als nieuwkomers. Een reden om deze remaster niet te halen kunnen we dan ook niet bedenken.

Metroid Prime Remastered is nu digitaal verkrijgbaar op Nintendo Switch. Op 3 maart komt ook een fysieke versie uit.

Dit artikel delen:

Lees meer

Spelersrecord Counter-Strike: Global Offensive op Steam verbroken Tweede seizoen CoD: Modern Warfare 2 en Warzone 2 begint morgen
26

Reacties op: Metroid Prime Remastered is bijna remake-waardig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Snoop213

  • 14 februari 2023 11:43
  Wat een geweldige game echt een van de beste games allertijden. Maar qua savepunten dat valt wel mee toch. Je hebt vaak wel redelijk dichtbij een aantal save points. En voor de rest zo is hoe een remake hoort te zijn. Goed om te zien dat Metroid volledig terug is. Ik hoop trouwens ook dat de rumoured F zero GX en Kid Icarus uprising remaster deze kwaliteit ook mogen ontvangen van Nintendo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 14 februari 2023 11:57
  @Snoop213 het wordt nooit rampzalig nee! Maar als je recentere games gewend bent, dan zorgen autosaves en frequentere savepunten ervoor dat je bijna nooit veel progressie verliest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 14 februari 2023 12:08
  @BasVroegop Maar als je Metroid games speelt weet je dit. Of dit type games speelt weet je dit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 14 februari 2023 12:17
  @Snoop213 Klopt, maar niet iedereen die dit leest valt daar onder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AgeQned

  • 14 februari 2023 12:07
  Heerlijke remake geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 14 februari 2023 12:14
  @AgeQned Helemaal met je eens. Gaat zeker in mijn top 10 game van dit jaar komen. Het is jammer dat Nintendo met Twilight Princes hd en de oude Mario games niet deze moeite heeft gedaan als Retro studios met deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 14 februari 2023 12:51
  @Snoop213

  Dit snap ik ook niet.

  Hun beste franchise en dan 35 jaarboeken met 4 simpele heruitgaven. Enkel de besturing aangepast voor de switch joycons. De rest totaal niks aan gedaan.
  Nu waren dat wel 4 games Maar het is ook niet alsof ze dit idee niet al jaren konden hebben.
  Hopelijk is de de blauwdruk waarmee andere games vergeleken worden in de productie.
  Een Fzero gx remaster met deze behandeling zou echt geweldig zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 14 februari 2023 14:02
  @watashi wa maurice desu. Ja want Twilight Princes met deze kwaliteit graphics zou ik dag 1 nogmaals kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 14 februari 2023 19:32
  @Snoop213
  Ja ik ook, dit zou voor Nintendo zelfs een manier kunnen zijn om de games redelijk full price te kunnen bieden. En op de switch heeft die een meteen een potentiele user base die nu gelijk is aan de cube en de wii samen. En dat word enkel nog meer.
  Dus hiervan een remaster als deze zou echt succes krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Liquidshake

  • 14 februari 2023 13:48
  @AgeQned het is een remaster, geen remake

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AgeQned

  • 14 februari 2023 18:06
  @Liquidshake yup sorry je hebt gelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fordon_Greeman

  • 14 februari 2023 12:14
  Dus begin maart gewoon fysieke versie in de winkels?

  Zo lekker ge preordered bij bol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gentleman-G

  • 14 februari 2023 12:42
  Speel nu voor het eerst Metroid Fusion op de gba en dat is mijn eerste Metroid ooit! Ik vind het fantastisch worden en begrijp de Metroid hype nu ook beter. Ben benieuwd of ik deze 3d Metroid ook tof vindt naast de 2d versies…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 14 februari 2023 19:37
  @Gentleman-G

  Ondanks dat velen fusion te lineair vonden, en ja het is wel meer lineair dan de game die ervoor kwam. Maar serieus fusion is een van mijn all time favorites. Did games had een lekker tempo, genoeg te onderzoeken en de ontmoetingen met Sa-X vond ik altijd heel spannend.

  En Metroid prime doet precies dit, behalve dan wel met vrijheid. Maar de sfeer en actie is van hoog niveau. Een echte aanrader.
  Maar nogmaals voor mijn gevoel ben je meteen met de beste instap Metroid begonnen die ik kwa verhaal en sfeer de beste van alle 2D metroids vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Gentleman-G

  • 15 februari 2023 09:05
  @watashi wa maurice desu. Nice! Goed om te weten! Thanks :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 14 februari 2023 12:49
  Is het al 3 maart? Het belooft in ieder geval een topmaand te worden met remakes/remasters van twee van mijn drie favoriete games ooit.

  Ik heb echt ontzettend veel zin in deze remake. Ik ga deze wel geheel docked spelen voor de ervaring. Ik speel normaal meestal in handheldmodus maar Metroid Prime verdient een groot scherm en Dolby Surround.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RoyVG

  • 14 februari 2023 13:14
  Ik ben vooral verrast over de performance en hoe het eruit ziet. 900p i.p.v. 1080p docked maar een leek zoals ik ziet het verschil nauwelijks. De extra trucjes die zijn uitgehaald om de graphics te verbeteren zoals de belichting, de anti-alliasing en verbeterde models en textures zijn heel nice. De stabiele 60fps maakt het geheel ook helemaal af en maakt Metroid Prime Remastered in mijn ogen ook de nieuwe benchmark voor wat een full-scale remaster moet zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 14 februari 2023 16:40
  Een game die na twee decennia nog een 9,0 haalt, is niets minder dan een meesterwerk. En dat is deze game ook. Deeltjes twee en drie waren ook leuk, maar kwamen niet in de buurt van het origineel. Daarom ben ik blij dat ze alle aandacht in dit deel hebben gestopt en niet perse meteen de trilogy eruit hebben gestampt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 14 februari 2023 18:32
  No brainer dus. Het origineel was legendarisch. Daar valt weinig aan te verprutsen. Komt er voor mij zeker bij dit jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 14 februari 2023 18:33
  Ik hou wel van een fatsoenlijke uitdaging. Is deze game niet te makkelijk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.