De twee Metro-games hebben een speciaal plekje in de wereld van first-person shooters veroverd. Ze waren buggy, toonden om de haverklap een laadscherm en voelden soms niet helemaal 'af' - net als andere Oostblokgames als de eerste Witcher en STALKER. Toch maakten Metro 2033 en Metro: Last Light indruk met duistere metrogangen waar nooit een einde aan leek te komen. De Metro-games waren claustrofobischer dan de eerste Bioshock en enger dan FEAR, maar geenszins een slap aftreksel van beide. De nieuwe Redux-reeks poetst de Metro-games uit 2011 en 2013 op en wil door het toevoegen van nieuwe content en een verbeterde kunstmatige intelligentie ook gamers die Metro al hebben gespeeld aanspreken.

Graphics

Beide Metro-games zijn gebaseerd op het boek Metro 2033 van de Russische schrijver Dmitry Glukhovsky. Het boek beschrijft een wereld na een vernietigende atoomoorlog waar de gangen van de metro in Moskou nog de enige plek is waar Russen kunnen overleven. In dat gangenstelsel vechten de Russen regelmatig met de Russische neonazi's, die zich ook in de Metro schuilhouden - veilig voor de radiatie. Zowel de Russen als de Russische neonazi's worden aangevallen door gemuteerde monsters, die door de radiatie in de buitenlucht de meest gruwelijke vormen aannemen. In die buitenlucht kun je alleen overleven met een gasmasker en zijn de gemuteerde monsters in grote aantallen aanwezig, van vliegende helse demonen tot grote behaarde wezens die je van alle kanten vliegensvlug kunnen aanvallen.

De Redux-games zijn eigenlijk geremasterde versies van het origineel. De grootste verandering is dan ook de verbeterde graphics. De Redux-versie van de originele Metro 2033 draait op de nieuwe 4A-engine, die ook is gebruikt voor Metro: Last Light. Hierdoor zien wapens, personages en grote omgevingen uit missies in de buitenlucht er een stuk indrukwekkender uit. Door de Redux-versie lijkt Metro 2033 gewoon een game die in 2014 is uitgebracht, en dat is een knappe prestatie van Deep Silver. Het verschil tussen Metro: Last Light en zijn Redux-versie is een stuk minder groot en op het eerste oog eigenlijk niet direct zichbaar. Daar zijn met name details in omgevingen verbeterd, zoals het glas van een lamp of het reliëf van een steen.

Lights please

Eén van de belangrijkste vernieuwingen is het dynamische lichtsysteem. Zo zijn schaduwen - één van de belangrijkste manieren om vijanden vroegtijdig te herkennen - levensecht, verlicht een kaars een ruimte veel natuurlijker en schijnt het zonlicht in de buitenlucht fraai door de autowrakken. Dit is met name voor Metro 2033 een welkome toevoeging, waar de verlichting door de slechte technische ondersteuning vaak te sober oogde.

Metro 2033 leent tevens een reeks aan features van zijn opvolger. Zo kun je in de Redux-versie van de originele game wapens uitgebreider aanpassen, het gasmasker schoonvegen als er bloed of water op spat en een vijand in stilte vermoorden. Daarnaast krijgt de originele game alle wapens uit Metro: Last Light, waardoor je nog meer keuzes hebt om Russische neonazi's en monsters te doden.

Ranger

De neonazi's en monsters in de Metro-games zijn ook een stuk slimmer geworden. Dit merk je vooral in de Redux-versie van Metro 2033, waar monsters je sneller omsingelen en neonazi's zich beter positioneren en voorzichtiger naar je toe bewegen. Verder is er in Metro 2033 meer content beschikbaar, zoals kamers met voorraden en cinematografische scènes die je behoorlijk laten schrikken. Het zal geen reden zijn om de game helemaal opnieuw te spelen, maar het is wel een fijne toevoeging.

De twee leukste verbeteringen die de Redux-games doorvoeren, zijn de Ranger-modus en het verwijderen van de meeste laadschermen. Door laatstgenoemde wordt een Metro 2033-speelsessie niet constant onderbroken en kunnen langere missies aan één stuk door worden gespeeld, wat de herspeelbaarheid en ervaring van de game ten goede komt.

De mogelijkheid om beide games in de meer realistische Ranger-modus te spelen, is gewoonweg fantastisch. De Ranger-modus werd via een dlc voor Metro: Last Light geïntroduceerd en maakt geweren krachtiger, vermindert de hoeveelheid munitie die je bij lijken vindt en bij je kunt dragen en verwijdert de hud. Het maakt de game spannender zonder ‘m direct moeilijker te maken. Door de Redux-versies is het mogelijk om Metro 2033 en Last Light vanaf het begin in de Ranger-modus te spelen.

Mooi excuus

Hoewel Metro: Last Light niet per se opgepoetste versie nodig had, biedt de Redux-versie van Metro 2033 genoeg om 'm óf voor het eerst te spelen óf opnieuw te spelen. Als je Metro 2033 al hebt gespeeld krijg je een betere game-ervaring dan het origineel biedt. De verbeterde graphics, de dynamische verlichting, de slimmere kunstmatige intelligentie en de Ranger-modus zijn uitstekende voordelen om de game weer eens opnieuw te spelen.

Heb je de Metro-games nog nooit gespeeld? Haal dan absoluut de Redux-versie. Deze tilt de originele Metro 2033 naar een hoger niveau en maakt 'm helemaal 2014-proof, en zorgt ervoor dat alle dlc van Metro: Last Light direct aan de game wordt toegevoegd. De beklemmende sfeer die de Metro-games met zijn postapocalyptische maatschappij neerzetten blijft tot op de dag van vandaag indrukwekkend.

Metro Redux is getest op pc.