Review
Metro Exodus

Metro Exodus is gewoon weer rauw claustrofobisch

Maar soms ook roestig

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Metro Exodus lijkt door zijn open wereld flink anders dan zijn voorgangers, maar blinkt nog steeds uit wanneer de gangetjes op zijn nauwst zijn. Wanneer de claustrofobie toeslaat, je kogels bijna op zijn en de enige weg vooruit is. Dat je nu daaromheen wat meer vrijheid krijgt en wat meer mag plannen, is leuk. Een sterk verhaal en goed stemacteerwerk had méér van Metro kunnen maken, maar dat is voor Exodus helaas een gepasseerd station.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Intens sfeervol, eenvoudig maar slim craftsysteem, grafische details, speelt rauw en roestig
 • Minpunten
 • Stemacteerwerk beneden pijl, verhaal over broederschap komt nauwelijks tot zijn recht, lange laadtijden, kleine andere oneffenheden
Na twee delen lang voornamelijk in de duistere krochten van de titulaire metro onder Moskou te hebben rondgedoold, kiest de immer zwijgzame Artyom in Metro Exodus voor een bovengronds bestaan. Tijdens een roadtrip dwars door post-apocalyptisch Rusland, blijkt dat er meer is dan een leven ondergronds. Bandieten, kannibalen, mutanten, bugs en intens slecht stemacteerwerk; Artyom moet het allemaal doorstaan.

Met Metro Exodus laat ontwikkelaar 4A Games een hoop achter zich. De verhuizing van de donkere metrostelsels naar het bovengrondse is namelijk nogal ingrijpend. Los van dat je aanzienlijk meer daglicht te zien krijgt, is er ook gekozen voor een semi open wereld. Hoewel er nog steeds claustrofobisch lineaire stukjes zijn – dit zijn doorgaans ook de spannendste gedeeltes van Metro Exodus – zijn er ook momenten waarop je vrij door de natuur kunt dolen en zelfs zijmissies mag ondernemen.

Metro Exodus

Nog steeds claustrofobisch

De vergelijking met Fallout is dan ook helemaal niet ver gezocht. Helemaal omdat je in Metro Exodus ook overlevingsmiddelen moet craften en dus het liefst ieder hoekje afstruint naar grondstoffen. Het systeem is wel simpel gehouden; zelfs al trek je een hele gereedschapskist vol spulletjes open, zodra je de spulletjes oppakt wordt alles in maar twee basiselementen verdeeld. Hier kun je vervolgens medkits, kogels, granaten en werpmessen mee maken.

Grondstoffen zijn schaars genoeg dat je regelmatig keuzes moet maken. Maak je medkits, of toch een handjevol kogels? Beiden kunnen je leven redden, maar je weet op voorhand nooit helemaal zeker welke je het meest nodig gaat hebben. Teruggaan of opnieuw beginnen is geen optie; de enige weg is voorwaarts, zelfs als dat betekent meter voor meter overleven en saven, terend op je allerlaatste middelen.

Op die momenten is Metro Exodus eigenlijk op zijn best. Hoewel de besturing tijdens het vrij rondrennen soms roestig of ronduit lomp te noemen is (zeker in een boot of auto), toont het juist op deze momenten zijn charme. Met trillende handen vuur je de laatste kogels uit je Kalash richting een mutant. Shit, mis. Nog een keer schieten. Raak. Nog één salvo… fuck, ‘t geweer blokkeert. Het is vies geworden. Een mêlee-aanval betekent in veel shooters dat de vijand bijna gelijk dood is, in Metro betekent het alleen maar dat de vijand dichtbij genoeg is om jou van kant te maken. Als je onder die druk toch nog snel een mes door het voorhoofd van de mutant weet te werpen, is de opluchting groot. Gigantisch, zelfs. Terwijl je zelf het zweet van je voorhoofd veegt, veeg je in-game met een druk op de knop troep van je vizier. Ook dat soort grafische details dragen bij aan de benauwende sfeer.

Metro Exodus
Metro Exodus
Metro Exodus

Zwijgen is zilver?

Pakt het echter verkeerd uit en leg je het loodje, dan word je geconfronteerd met behoorlijk lange laadtijden. Het is één van de technische aspecten waar Metro Exodus niet bijster goed op scoort. Vijanden die een val maken weten maar schokkerig op te staan, mutanten en mensen lijken dezelfde drang naar de dood te hebben en bevriende personages duwen je regelmatig aan de kant als ze per se een bepaalde richting uit willen lopen. De vergelijking met Fallout is opnieuw te maken, zij het dit keer enigszins spottend.

Metro’s grootste probleem is echter dat het qua verhaalvertelling is blijven hangen in het vorige decennium. Zwijgzame personages waren nog helemaal oké toen GTA 3 en Half-Life de standaard voor hun genres bepaalden, maar anno 2019 kom je daar niet meer mee weg – zeker niet als je pretendeert dat je verhaal zo’n belangrijke pijler voor je game is. Als je kameraden op de radio schreeuwen dat ze contact met je verloren waren en blij zijn dat je nog leeft, maar Artyom vervolgens geen kik geeft, dan loopt de ervaring geen scheurtjes op, maar barst hij van ellende uit elkaar.

Metro combineert op geslaagde wijze shooter- en survivalelementen en is daarin toch nog altijd vrij uniek

Aan de andere kant: als we het veel te dikke Russische accent van diezelfde kameraden horen, zijn we blij dat Artyom zijn mond houdt. Het stemmenwerk in Metro Exodus is niet al te best. Overschakelen naar de Russische stemmen is een kleine pleister op de wonde, maar omdat je vrienden regelmatig door elkaar lopen te blaten is er dan ook niet echt een touw aan vast te knopen.

Op die momenten is ook nog eens veel te duidelijk te horen dat het gewoon losse zinnetjes zijn, apart opgenomen en daarna over elkaar heen geplakt; geen moment ademen de personages iets menselijks uit. Heb je genoeg gehad van dit levenloze gezever? Geen probleem, als je gewoon wegloopt uit een gesprek praat de ander doodleuk door. Artyom zou toch niks terugzeggen, dus wat maakt het ook uit?

Nu hoeft echt niet iedere game het acteerniveau van The Last of Us te hebben, maar juist in Metro Exodus draait een groot deel van het verhaal om je kameraden. Ze vragen je bijvoorbeeld om een persoonlijke gunst en bepaalde keuzes die je maakt bepalen zelfs het lot van je virtuele vrienden. Een emotionele band komt echter nooit van de grond en daarmee verliest Metro Exodus veel van zijn potentie.

Metro Exodus

Geen triple A-game, wel echt Metro

Maakt dat van Metro Exodus gelijk een slechte game? Nee, absoluut niet. Metro combineert op geslaagde wijze shooter- en survivalelementen en is daarin toch nog altijd vrij uniek. Dit deel lijkt misschien iets minder claustrofobisch en schuurt inderdaad minder tegen het horrorgenre aan, maar de grafische details, de manier waarop je met grondstoffen en items om moet gaan en het contrast tussen de weidse buitenlocaties en nauwe interieurs zorgen er voor dat je je regelmatig behoorlijk klein voelt. De media-aandacht voor Metro Exodus heeft je misschien doen vermoeden dat we hier met een triple-A titel te maken hebben, maar in realiteit hebben we ‘gewoon’ met Metro te maken, en dat is meer dan prima.

Metro Exodus is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze recensie is de game op PlayStation 4 Pro gespeeld.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Apex Legends-tips – Word een levende legende Flower nu verkrijgbaar op pc
14

Reacties op: Metro Exodus is gewoon weer rauw claustrofobisch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheChief

  • 15 februari 2019 10:43
  Ben bezig met Metro 2033 en die game lijdt inderdaad aan hetzelfde manco: De besturing is niet echt soepel waardoor vuurgevechten soms onbedoeld frustrerend moeilijk zijn.

  Ook de voice acting is matig waarbij regelmatig karakters recht door elkaars zinnen heen praten alsof de andere persoon niet bestaat. Het voelt niet erg organisch aan, zoals echte mensen met elkaar praten.

  Het verhaal en de setting zijn echter prima dus ik zal hem zeker uitspelen. Maar Metro Last Light en nu deze lijden weer aan dezelfde gebrekkige controls en dat is voor mij wel een zwaarwegend minpunt waardoor ik de andere delen misschien links zal laten liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 15 februari 2019 11:52
  @TheChief Wat is gebrekkig? niet dezelfde soepele besturing als call of duty?

  Niet om je af te zeiken maar ik vind persoonlijk bijdragen aan het rotte rauwe karakter van Metro :) met last light en 2033 totaal geen problemen mee gehad.

  Ik zet sowieso de voice acting op russisch voor extra immersie (ook al versta ik er geen ruk van) Erg zin in deze game en blij dat ik mijn cash op deze heb ingezet en mijn crackdown 3 pre-order gecancelled heb!

  Een 8 is een prima cijfer hiervoor denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 15 februari 2019 13:09
  @casualkiller Laatste CoD die ik heb gespeeld was World at War en die was nog wel ok. De rest van de serie is een melkkoe geworden, de prijzen van de games zijn veel te hoog (Black Ops 1 bv staat in de Steam sales stelselmatig op 20 Euro en die game is inmiddels 8! jaar oud) plus ik vind de multiplayer van CoD te eenvoudig, er is geen diepgang.

  De wijze waarop je mouse input wordt weergegeven bij het rondkijken, de wijze waarop je karakter loopt/springt etc is het allemaal net niet. Het is prima dat je animaties trager zijn om het meer realistisch te laten aanvoelen maar vergelijk Wolfenstein The New Order eens met Metro 2033 en je voelt het verschil in kwaliteit van de bediening van je karakter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 15 februari 2019 14:48
  @TheChief
  Het eerste deel van je reactie op Casual slaat echt nergens op. Er wordt gevraagd naar de besturing en jij begint over melkkoe en de prijs. Stoppen bij mijn laatste CoD was WaW was voldoende geweest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 16 februari 2019 11:48
  @Akira Ik ben met Casualkiller in gesprek en hij maakte een opmerking over CoD. Ik zou zeggen, bemoei je met je eigen zaken. Denk niet dat jouw kwaliteit van leven opeens drastisch minder wordt omdat ik iets typ of wel soms.

  Sheesh.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 15 februari 2019 12:33
  Zijn er voor de protagonist geen dialoog opties tijdens gesprekken?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 15 februari 2019 14:52
  Ik heb echt veel zin om deze Metro weer op te pakken. Ik had Last Light nooit gedaan, maar ik vond 2033 echt een leuk spel. Geen absolute topper, maar ik heb me er tot de laatste minuut prima mee vermaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 15 februari 2019 20:34
  @Akira last light is ook geweldig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 15 februari 2019 23:35
  Hoezo lange laadtijden, heb ik geen last van op PC
  Lijkt me toch dat je bij een game review de beste versie test en NIET de toevallig meest gebruikte versie.
  Ieder tegenargument beschouw ik als onzinnig.
  Sowieso hoor je een shooter en eigenlijk gewoon ieder spel, op de PC te testen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 16 februari 2019 07:36
  @oropher
  Dit was een grapje toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 16 februari 2019 14:12
  @Hooper

  Met de lange laadtijden maakt hij wel een punt, dit betreft alleen de consoles. Als je het spel op een SSD hebt staan heb je daar geen enkele problemen mee.

  Het - punt ligt aan de console niet aan de game. Dus eigenlijk kun je die niet als minpunt meenemen in de recensie, tenzij je een aparte pc review erbij maakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 16 februari 2019 18:11
  @spreadthehate
  Klopt, maar er staat aan het eind duidelijk dat de game gereviewed is op een PS4.
  Er zijn genoeg soortgelijke games die op consoles geen lange laadtijden hebben, dus of het dan puur aan de consoles ligt gaat me wat ver.

  Maar ik doelde eigenlijk op de rest van zijn comment.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 16 februari 2019 21:32
  @Hooper
  Mja, van uit de ogen van een console gamer zou ik kunnen geloven dat je denkt dat het een grapje is.
  Persoonlijk vindt ik echter dat consoles wanproducten zijn die puur en alléén de bankrekening van CEO's spekken en waar verder dus niemand voordeel van heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  D4rKy28

  • 17 februari 2019 14:53
  lol lange laadtijden, consoles duhuh xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.