“Al die ports en al dat onoriginele gedoe op de PSP”. Dat is kritiek die je het meest hoort wanneer er gesproken wordt over de PSP. Maar wat als een port niet alleen goed is, maar ook nog eens in (bijna) alle opzichten beter is dan het origineel? Nou, dit is het geval met Mega Man Powered Up, de remake van de oorspronkelijk Mega Man voor de NES. Maar naast een remake is het zoveel meer dan het origineel. Lees in deze review waarom.

In Mega Man Powered Up krijg je de mogelijkheid om de originele game te spelen. Wel heeft Capcom ervoor gekozen om Mega Man en de levels een opknapbeurt te geven. Om het oude gevoel te laten herleven, heeft men wel de oude schermratio van vier bij drie behouden en de 8 bit geluidssamples in ere gehouden. De vier bij drie ratio zorgt er wel voor dat je speelt met twee zwarte balken aan de weerszijden van je scherm. Door de oude Mega Man te spelen, valt het meteen op hoe moeilijk deze game oorspronkelijk eigenlijk was. Eigenlijk zijn we nu maar een slap stelletje dat al klaagt als we een level niet in één keer heelhuids kunnen voltooien.

De mogelijkheid om de oude game bijna letterlijk over te spelen is leuk, maar niet waar het in Mega Man Powered Up om draait. Deze optie is dan ook bedoeld als extraatje voor de fans. Waar het werkelijk om gaat is de Powered Up-optie. De levels van de oude versie zijn hierin nog wel te spelen, maar nu zijn ze in breedbeeld uitgevoerd. Bovendien bevatten ze elementen die er voor zorgen dat elk level een nieuwe uitdaging vormt. Ook heeft Capcom twee compleet nieuwe levels gemaakt inclusief originele eindbazen.

Net als het origineel is de Powered Up-mode behoorlijk moeilijk te noemen. Daar ben ikzelf misschien ook wel debet aan, maar voor mijn gevoel hielp de ietwat verouderde gameplay hier ook aan mee. Platformgames die uit zijn gekomen op consoles van latere generaties hebben net dat beetje meer finesse gekregen. Er is een easy mode aanwezig als de normal mode te moeilijk is. Deze zorgt ervoor dat vijanden en eindbazen minder moeilijk zijn te verslaan, maar ook worden er een aantal hulpmiddelen aangebracht in levels om het je makkelijker te maken het einde te halen. Zo zul je op bepaalde plaatsen extra blokken zien die er eerder nog niet waren. Deze kunnen worden gebruikt als extra opstapje of rustpunt. De besturing is niet bepaald moeilijk te noemen. Lopen, springen en schieten zijn de belangrijkste functies die je zult gebruiken. Met de R- en L-knoppen is het mogelijk van wapen te verwisselen. Aan het eind van elk level kom je een eindbaas tegen die, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad, bepaalde variaties aan aanvallen inzetten.

Elke eindbaas die je verslaat, kun je unlocken. Daarnaast krijg je ook de nieuwe wapens die de eindbazen eerder tegen je gebruikten. Extra variaties op Mega Man, waaronder Rock en Proto Man, zijn vrij te spelen als is voldaan aan een aantal criteria. Je kunt er voor kiezen om de levels te spelen met de opgewaardeerde Mega Man, of met de eindbaas met de specifieke eigenschappen. Het voordeel van Mega Man is dat hij sterker en sterker wordt, naarmate de game vordert. Hierdoor kunnen andere eindbazen makkelijker worden verslagen. De andere karakters hebben naast speciale wapens ook andere eigenschappen. In bepaalde delen van levels komen deze extra eigenschappen van pas en kun je plekken bereiken die anders buiten bereik liggen.De levels zelf zijn uitgevoerd in het thema van de eindbaas. Je kunt rekenen op ijslevels, hightech levels en meer. Omdat de lay-out ongeveer hetzelfde is gebleven als in de oorspronkelijke Mega Man, bekruipt je wel het gevoel dat de levels vaak wat simpel zijn. Dit wil zeker niet zeggen dat ze makkelijk zijn, want elk level heeft wel een aantal punten waar je een sprong precies goed moet voltooien om niet een leven te verliezen. Omdat de Powered Up levels in breedbeeld zijn uitgevoerd, is het scherm ook meer ingezoomd op de actie. Dit vermindert het overzicht een beetje en brengt bovendien een ander nadeel met zich mee. Horizontaal scrollen de levels met je mee, maar verticaal verschuiven de levels per levelonderdeel. Dit betekent dat je aan de bovenkant telkens van één levelonderdeel naar de andere gaat. Op zich zou dit geen probleem vormen, maar als je terug gaat naar het oude deel, komen de oude vijanden ook terug. Dit kan vooral frustrerend worden als een bepaalde richel net niet kan worden bereikt, waardoor je steeds omlaag valt naar het vorige levelonderdeel.

Veel mensen zouden al tevreden zijn met het Powered Up-onderdeel van Mega Man Powered Up. Maar Capcom laat met deze game zien absoluut niet terug te houden op extra's. De belangrijkste toevoeging is de zeer compleet uitgevoerde level editor en downloaddienst. Hiermee zijn levels te maken, die je met de ingame browser kunt uploaden naar de centrale Capcom server. Andere mensen kunnen je levels downloaden en deze een cijfer geven. Natuurlijk kun je zelf ook levels van anderen downloaden. Extra officiële levels en andere extraatjes zijn ook te downloaden vanaf deze server. De editor zelf is zeer uitgebreid en in het begin misschien wat moeilijk onder de knie te krijgen. Een tutorial is echter aanwezig om je uit te leggen hoe alles werkt.

Een extra challenge mode is ook toegevoegd aan Mega Man Powered Up. Hierin moet je bepaalde opdrachten voltooien die meestal onder een tijdslimiet gedaan moeten worden. Soms is het iets simpels als het uitschakelen van een tegenstander, maar andere keren moet je complete levels vol vijanden doorkruisen zonder een wapen af te vuren. Het zal je niet verbazen dat ook de challenges vaak retemoeilijk zijn.

Old-skool gamers worden op hun wenken bediend met deze breedbeeld versie van Mega Man. Toch is er iets wat alles zou kunnen verpesten. Net als een aantal andere 3D Mega Man games, is ook Mega Man Powered Up aangekleed in een über schattig jasje. Ook de voice-acting is cartoony uitgevoerd en kan afdoen aan de originele Mega Man ervaring.

Er blijft echter een zeer complete game over als je door de wat kinderachtige stijl kunt heen kijken. Of het de oude Mega Man levels, de opgepoetste levels, de challende mode of de level editor is, deze game zal niet snel gaan vervelen. Een fan van de serie zal de kleine foutjes waarschijnlijk net wat beter kunnen vergeven, maar ook voor de niet-kenner is de game genieten geblazen. Let er echter wel op dat je niet gaat gooien met je PSP, want de game is ouderwets moeilijk. Mega Man Powered Up is een remake die door alle extra's het woord remake een nieuwe betekenis geeft.