Toen we laatst een poll hadden over welke soort games je beu bent, was de WWII-game een veelgemaakte keuze. Telkens weer dezelfde missies, dezelfde wapens, dezelfde zijdes en dezelfde sfeer. Call of Duty 4 lijkt net op het juiste moment gewisseld te zijn van speelomgeving, maar de Medal of Honor-serie gaat onverstoord verder tussen 1940 en 1945. Nu voor de tweede keer op de Wii met Medal of Honor: Heroes 2.

Het was niet Medal of Honor: Heroes dat we eerder op de Wii konden spelen, maar het teleurstellende Medal of Honor: Vanguard. Gelukkig heeft EA er voor gekozen om geen vervolg op dat laatste spel te maken, maar verder te gaan met de PSP-game Medal of Honor: Heroes. Het originele spel voor de handheld werd overwegend positief ontvangen, zodat het vervolg nu voor de PSP en Nintendo Wii is gemaakt.

De singleplayer van Medal of Honor: Heroes 2 is in de Campaign-mode en de Arcade-mode te spelen. De Campaign-mode is zoals we die gewend zijn van Medal of Honor. Verschillende locaties, van het strand naar de stad en van een klooster tot ondergrondse tunnel, en weinig originele missiedoelen zoals het opblazen van duikboten of het saboteren van afweergeschut. Niet erg boeiend dus, en vooral gecombineerd met de afwezigheid van enige intelligentie bij zowel je tegen- en medestanders is het een hopeloze bedoening.

Wat wel direct opvalt is de besturing, want dat zit erg puik in elkaar. Zo kun je allerlei elementen van de besturing, zoals de gevoeligheid, veranderen om het voor jou zo prettig mogelijk te maken. Ook de manier waarmee je om gaat met verschillende wapens is origineel gevonden. Zo kun je met een sluipschuttersgeweer in- en uitzoomen door met de Wii-afstandsbediening te draaien, maar je kunt de instellingen ook veranderen zodat je in- en uitzoomt door de afstandsbediening naar voren en achter te bewegen. Ook het schieten met de shotgun krijgt een hele nieuwe dimensie, omdat je na elk schot met de nunchuck een beweging omhoog moet maken om weer een nieuwe kogel in te laden.

Gelukkig is de Arcade-mode een stuk leuker, omdat je daarin elke missie uit de Campaign-mode mag spelen op rails. Je personage beweegt dus automatisch door de levels heen. Daarbij krijg je ook nog eens een flinke lading aan Duitsers, een ongelimiteerd aantal kogels en healthpacks die je op kunt pakken door er op te schieten. Een erg leuke mode, dat helaas alleen met één speler door te 'lopen' is. Dat gecombineerd met een omgeving die totaal niet interactief is, en het feit dat de vijanden nog altijd het niveau van een kleuter hebben, zorgt er voor dat het spel bij lange na de kwaliteit van een Umbrella Chronicles niet haalt.

Wat Medal of Honor Heroes 2 echter wel doet opvallen is, hou je vast, een online multiplayer. Je leest het goed, de eerste online shooter voor de Nintendo Wii. De Xbox 360 doet het onovertroffen online, de PlayStation 3 huppelt er wat achter aan, maar op de Wii is het online-aspect werkelijk hopeloos. Niet alleen is het aanbod van online-games verschrikkelijk, maar moet je ook nog eens werken met omslachtige vrienden-codes. Niets van dit alles in Heroes 2, want na het aanmaken van een EA Nation-account, kun je zo in de lobby aan de slag. Met wel 32 spelers tegelijk!

Medal of Honor: Heroes 2 voelt online als een tijdreis naar het verleden. Niet allen de graphics doen verouderd aan, maar de hele sfeer doet denken aan Medal of Honor: Allied Assault uit 2002. Dat is een compliment, want het spel is fun. Alleen is het vergeleken met andere shooters van deze tijd wel erg beperkt. Het leveldesign is goed, maar eigenlijk te klein voor de grote aantallen spelers waardoor tegenstanders telkens voor je neus respawnen. En natuurlijk is het heel spijtig dat je, naast omslachtige standaardcommando's, niet met elkaar kunt communiceren.