Review
Matterfall

Matterfall

Metroid voor speedrunners

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Conclusie

Matterfall is een platformgame voor de meest geharde speedrunners en ranglijstbeklimmers. Superleuk als je graag seconden van je speelsessies wilt afschaven, maar misschien wat mager als je een PlayStation-alternatief voor Mario zoekt.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Acties onder schouderknoppen biedt flexibiliteit, levels met oefening snel uitspelen voelt supergaaf
 • Minpunten
 • Schouderknoppen zijn wel even wennen, na drie uur heb je alles uitgespeeld
Ontwikkelaar Housemarque heeft naam gemaakt met shoot 'em ups zoals Resogun en Super Stardust. Dat zie je duidelijk terug in het nieuwe Matterfall. Deze platformer heeft namelijk de charme en precisie van een ruimteschietspel, met een nadruk op het neerzetten van hoge scores.

Het verhaal van Matterfall is zo simpel, dat je deze alleen maar in het openingsfilmpje te zien krijgt. Grote bedrijven op aarde gebruikten een mysterieus metaal uit de ruimte, dat op een dag ineens tot leven komt. Hierdoor heeft alle technologie op de planeet zich tegen de mensheid gekeerd. Het is aan jou om achtergelegen overlevenden te redden.

Matterfall

Gekke besturing

Dat doe je door te springen, schieten en dashen door levels en vijanden. Onderdelen die in meer games zitten, maar Matterfall is uniek door zijn besturing. In dit spel zit de springknop namelijk niet op de X-knop van de gamepad, maar op één van de schouderknoppen. Hetzelfde geldt voor de dash-optie en een scanner.

Er schuilt een idee achter die wat gekke besturing: je kunt tot vier schouderknoppen tegelijkertijd indrukken, iets dat een stuk lastiger is met de vier actieknoppen van de DualShock-controller. Dat stelt je bovendien in staat om gelijktijdig de rechterpook te gebruiken om een bepaalde kant op te schieten. Met andere woorden: door de hoofdbediening op de schouderknoppen te plaatsen, kun je meer tegelijkertijd doen in de game.

Dat wordt ook geregeld van je vereist. Levels zitten al snel bomvol vijanden die van alle kanten komen, waardoor je moet springen, dashen en schieten om te voorkomen dat je wordt geraakt. Je kunt slechts een paar klappen vangen voordat je opnieuw moet beginnen vanaf een checkpoint, dus je moet leren om de vreemde besturing effectief toe te passen.

Dat is wel even wennen. Speel je al vanaf de eerste Mario-games platformers, dan zul je zelfs na meerdere uren nog op X drukken om een sprong proberen te maken. Pas rond het einde van de game begon het bij ons echt natuurlijk aan te voelen. Een einde dat overigens verdraaid snel om de hoek komt kijken, want Matterfall heeft slechts twaalf levels. Na drie uur ben je daar wel doorheen.

Matterfall

Voor speedrunners

Dat klinkt kort, maar Matterfall is geen traditioneel platformspel zoals Super Mario of Sonic the Hedgehog. Dit is een game die gemaakt is voor speedrunners en competitieve spelers. Een ranglijst houdt bij wie de hoogste scores plaatst. Aan die strijd kun je deelnemen door levels keer op keer opnieuw te spelen en je sessies te optimaliseren.

Dat is waar Housemarque’s expertise ook tot zijn recht komt. Dat spelen om de ranglijsten te beklimmen is fundamenteel in nagenoeg alle spellen die het bedrijf op de markt heeft gebracht. Iets dat in Matterfall’s gameplay perfect tot zijn recht komt. De snelheid van levels, kwetsbaarheid van je personage en de besturing die op slimme wijze onder je trekkers zit: het zorgt ervoor dat er zeer veel manieren zijn om beter in deze game te worden.

Dat vereist echter wel een speciaal soort speler. Wil je liever levels eenmaal doorspelen en je richten op de ervaring? Dan is Matterfall wellicht wat te mager voor je. Krijg je het echter warm van binnen als je tweemaal per jaar speedruns kijkt op Games Done Quick, dan is dit misschien wel de game voor jou.

Matterfall is voor 20 euro beschikbaar op PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bethesda geeft Brink gratis weg op Steam Gwent krijgt verhalende modus Thronebreaker
5

Reacties op: Matterfall

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 23 augustus 2017 14:05
  Hele vette game, pick up & play, geen gezeur met een moeilijke storyline waar toch niemand op zit te wachten, en iedereen die wel eens een twin stick shooter gespeeld heeft zal geen problemen hebben met de besturing (ik had het igg niet) .

  Wederom weer een vette exclusieve Housemarque titel, ik hou van deze studio omdat hun gameplay gewoon de hoogtijden van het 16bit tijdperk doen herleven (toen games nog games waren, zei opa. ), games die aankomen op je muscle-memory, redelijk onvergefelijk zijn en het echt laten aankomen op je gamer-skills :)

  Ik snap dat er in de review over Mario gesproken wordt in de vergelijking, maar dit is geen platformer, een betere vergelijking IMHO zou zijn Gunstar Heroes meets Contra, Meets bullet-Hell.

  Daar doe je deze titel veel meer eer aan dan het simpelweg te vergelijken met Mario platform actie, naar mijn mening :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasVroegop

  • 24 augustus 2017 11:07
  @casualkiller Vergelijking met bv Mario is puur om uit te leggen dat het een ander soort platformgame is. Dan is de vergelijking met een gevestigde naam handig, om dat duidelijk te maken voor anderen.

  Gunstar Heroes en Contra zijn inmiddels (helaas) wat te niche om die vergelijking te maken tegenover een breed publiek, denk ik! Bovendien: ik kan de verschillen met gewone platformgames lastig uitleggen, als ik hem vergelijk met iets dat vergelijkbaar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy32nl

  • 23 augustus 2017 15:11
  Inderdaad ik heb hem ook. Maar moest aan contra denken. Mario is niet in me opgekomen of heb ik de secret mushroom gemist

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Semman

  • 23 augustus 2017 17:58
  U had de review ook in het Chinees kunnen schrijven. Ik ben dus geen hardcore gamer ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hiss

  • 23 augustus 2017 19:59
  @semman En dan toch de hele review doorgelezen?! Chapeau!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.