Marvel is een van de meest bekende namen in de wereld van de strips maar heeft de laatste jaren ook een grote interesse in de gamesindustrie. Diverse games met Marvel-striphelden zijn de afgelopen jaren op de markt gekomen, zoals Marvel Nemesis van EA en X-Men Legends van Raven Software. Marvel: Ultimate Alliance kan worden gezien als het vervolg op X-Men Legends. Het spel is ook van Raven, maar biedt naast de X-Men striphelden ook andere Marvel-personages. Overtreft de allernieuwste superheldengame zijn voorganger of krijgen we meer van hetzelfde te zien? Marvel: Ultimate Alliance begint met een knap introfilmpje dat de sfeer moet zetten voor het verdere verloop van het spel. We krijgen de binnenkant van een ruimteschip te zien dat aagevallen wordt door dé bekendste slechterik uit het hele Marvel universum: Dr.Doom. Al snel roept de bevelhebber van het schip, Nick Fury, de hulp in van enkele bekende striphelden, waaronder Spiderman, Captain America en Wolverine. Zij zullen zoals je al voelde aankomen het ruimteschip tegen de aanval van Dr.Doom moeten beschermen. Al snel blijkt echter dat de boosaardige dokter veel meer van plan is dan een simpele aanval, hij heeft namelijk zijn zinnen gezet op het veroveren van de hele wereld. Natuurlijk kan hij dat niet alleen en daarom heeft hij de hulp ingeroepen van een heleboel andere superhelden die samen de Masters of Evil vormen. Jou missie bestaat erin om een team van helden samen te stellen en de Master of Evil, onder leiding van Dr.Doom, te stoppen!

Zoals ik al zei moet je zelf je team samenstellen, iets wat je ook echt letterlijk mag interpreteren. Marvel: Ultimate Alliance geeft de speler namelijk de mogelijkheid om volledig naar eigen smaak een groep van vier verschillende personages op te trommelen. Je krijgt hiervoor de keuze uit meer dan 20 bekende en minder bekende superhelden, waaronder The Thing, Elektra, Thor en natuurlijk Spiderman. Elk van deze helden heeft zijn unieke superkrachten en dat is meteen een van de sterkste punten van het spel. De aanvallen zijn namelijk lekker divers waardoor elk type speler wel een groepje helden zal kunnen vinden die bij zijn speelstijl passen. Daarbovenop kan je ook nog eens ervaringspunten die je krijgt voor het verslaan van vijanden en uitvoeren van opdrachten gebruiken om bepaalde aanvallen extra sterk te maken, een toevoeging waardoor het spel wat meer diepgang krijgt. Als je de term ervaringspunten ziet opduiken dan is de afkorting RPG meestal niet verweg, en ook hier is die stelling volledig correct. Marvel: Ultimate Alliance kan je namelijk het beste omschrijven als een Role Playing Game door de vele kenmerken die je uit het genre kan terugvinden binnen het spel. Jou superhelden krijgen namelijk hun opdrachten doordat jij met de juiste personages gaat praten. Ook zijn er verschillende submissies die je kan aannemen, kan in level stijgen en moet je onderweg items en wapens verzamelen om op die manier je superhelden zo krachtig mogelijk te maken. Verwacht echter geen diepgaande situaties of gevechten zoals bij Final Fantasy, Marvel: Ultimate Alliance is een echte button bash game waarin de acties meestal niet al te complex worden. Toch krijg je door bijvoorbeeld gesprekken aan te gaan veel bijkomende achtergrondinformatie over de Marvel-personages, iets wat vooral voor de fans goed nieuws is.

Buiten extra achtergrondinformatie is er nog een hele berg aan andere leuke extra’s te vinden binnen het spel. Zo is het mogelijk om voor elke superheld nieuwe outfits vrij te spelen, zitten er in de levels stukken artwork verstopt en mag je soms zelfs een bekende scène uit een stripboek naspelen. Deze “comic missions” laten je enkele belangrijke sleutelmomenten uit het leven van zo’n superheld herbeleven wat volgens mij een natte droom moet zijn voor de hardcore fans van de Marvel-stripboeken.

Toch is Marvel: Ultimate Alliance niet helemaal rozengeur en manenschijn. Er zijn namelijk nogal wat technische fouten waardoor het speelplezier nogal met pieken en dalen verloopt. Zo werkt de camera op bepaalde punten erg slecht, zit de A.I. van je collega-superhelden soms nogal vreemd in elkaar en krijgt het spel zo nu en dan te maken met verschrikkelijke framedrops! Ook wist de PS2-versie mij grafisch niet echt te bekoren en daarnaast klinkt het geluid in het spel klinkt nogal dof. Verder brengt het spel in mijn ogen geen noemenswaaridge nieuwe gameplayelementen met zich mee, zeker als je in het verleden X-Men Legends al eens hebt gespeeld.

Buiten de singleplayer optie is er binnen het spel ook nog een multiplayer gedeelte terug te vinden. Spijtig genoeg kreeg ik niet de kans om deze functie uit te testen doordat er simpelweg geen spelers te vinden waren die, net zoals ik, het spel ook via internet wilden spelen. Toch ziet het ernaar uit dat de multiplayer binnen Marvel: Ultimate Alliance voor een extra replay waarde zal gaan zorgen. Het is namelijk mogelijk om via internet (maar ook offline door een tweede controller aan te sluiten) samen met je vrienden het verhaal te doorlopen. Nog interessanter is de mogelijkheid om het tegen elkaar op te nemen in een ware puntenstrijd. Het spel zal namelijk bijhouden wie het meeste vijanden om zeep weet te halen en diegene met het meeste punten belonen met extra items. Tof idee, al kan ik niet zeggen of het in de werkelijkheid ook daadwerkelijk zo leuk is.