Sinds een paar jaar is de besnorde Mario aan de lijn aan het denken. De pondjes van al die pizza's en spaghetti maken je immers niet populairder bij de dames uit het Mushroom Kingdom. Aangezien dat gespring van de ene pijpleiding naar de andere niet de manier om af te vallen blijkt, is Mario gewoon gaan sporten. We zien hem tennissen, golfen, basketballen en hij gaat zelfs naar de Olympische Spelen. Maar ook voor een potje voetbal is Mario zeker te porren. Dus trek je voetbalbroek aan en doe je scheenbeschermers om, want de loodgieter en zijn vrienden gaan weer het veld op in Mario Strikers Charged Football, en het gaat er niet rustig aan toe.

Wat moeten we verwachten van een voetbalspel met Mario erin? Sowieso geen realistische personages à la FIFA of PES. Ook begrippen als buitenspel, vrije trap of penalty komen niet in het voetbalvocabulaire van dit spel voor. Er zullen ook geen gele of rode kaarten gegeven worden, er is überhaupt geen scheidsrechter. Eigenlijk is er maar één regel: degene met de meeste doelpunten aan het einde van de wedstrijd heeft gewonnen. Moet je hiervoor beuken, bommen gooien of iemand bevriezen? Geen probleem. Net als zijn voorganger op de Gamecube, lapt Mario Strikers Charged Football dus alle voetbalregels aan zijn laars.

De mensen die Mario Smash Football op de Gamecube gespeeld hebben zullen zich meteen thuis voelen met dit tweede voetbalpotje. Voor je een wedstrijd begint, kies je een aanvoerder die jouw team gaat leiden. Ditmaal heb je de keuze uit maar liefst twaalf captains, zoals Yoshi, Luigi en Donkey Kong. Ieder heeft zijn plus- en minpunten. Zo is Peach heel erg snel en kan ze goed passen, maar ze heeft niet veel kracht om te schieten en is ze slecht in verdedigen. Bowser is dan weer precies het tegenovergestelde.

Vervolgens moet je drie teamgenoten kiezen. In het vorige deel waren dit drie dezelfde mannetjes en had je de keuze uit drie verschillende soorten (bijvoorbeeld drie Birdo's). Dit is echter veranderd. Je kunt nu drie verschillende teamgenoten kiezen, waarbij je de keuze hebt uit acht mannetjes, zoals Toad, Boo en Dry Bones. Bovendien hebben zij nu ook elk hun sterke en zwakke punten: sommige karakters zijn spelmakers, aanvallend of juist verdedigend ingesteld. Je moet dus tactisch denken bij het maken van je team, dit komt de balans van je team én van het spel als geheel zeker ten goede.

Wanneer je je team hebt samengesteld, ben je klaar om het veld te betreden. Zoals gezegd, dit is niet zomaar een voetbalpotje. Als je de bal hebt kun je met de B-knop schieten, maar de bal zal er echter niet zomaar ingaan. Beter is het om eerst met de A-knop de bal wat heen en weer te passen, hoe vaker je dit doet hoe groter de scoringskans. De kans dat jouw schot een goal oplevert neemt echter nog meer toe wanneer je een speciaal schot uitvoert. Dit doe je door de B-knop een bepaalde tijd in te drukken. Je tegenstanders zullen dit echter proberen te verhelpen door je een beuk te verkopen. Waar in het vorige deel je teamgenoten alleen diende om te passen en lullig te schieten, hebben ze nu ieder een eigen 'skillshot'. Boo kan bijvoorbeeld door spelers heen vliegen, terwijl Hammer Bros eerst wat hamers in de rondte gooit en vervolgens schiet. Een kleine verandering, maar het maakt het spel er vele malen leuker op.

De aanvoerders kunnen op hun beurt elk een unieke MegaStrike. Ook hiervoor geldt dat je tegenstanders de uitvoer van deze schoten willen voorkomen. Lukt het je toch lang genoeg de B-knop in te houden dan zal er een soort golfmetertje in beeld verschijnen. De meter loopt naar links voor het aantal ballen (hoe meer hoe langer het duurt) en naar rechts voor de snelheid (in het groene deel is snel, oranje is haast onhoudbaar). Als het allemaal lukt, springt je aanvoerder omhoog, de lucht wordt donkerder, de ogen lichten op. Er hangt een haast apocalyptische sfeer als je aanvoerder de ballen richting het doel schiet. Met deze schoten kan de score aardig oplopen. De MegaStrikes zien er heel vet uit, alleen is het op den duur wel jammer dat ze vrij lang duren, zeker als ze tegen je gebeuren en je achter staat.Als je moet verdedigen gaat niks te ver. Met de D-pad maak je een gewone sliding, terwijl je door de Wii-mote te schudden een flinke beuk uitdeelt. Helemaal leuk als je je tegenstander tegen de elektrische omheining ramt en hij of zij geëlektrocuteerd wordt. Nieuw in Mario Strikers Charged Football is dat als je tegenstander een MegaStrike uitvoert, jij de rol van je keeper inneemt. Via de Wii-mote beweeg je de handschoenen en moet je de ballen die in beeld verschijnen met de A-knop verpulveren. Dit is goed uitgewerkt en geeft een extra dimensie aan het verdedigen.

Verder zijn er genoeg items die je kunnen helpen de tegenstander te belemmeren of jou sterker maken. Deze krijg je wanneer een tegenstander iemand beukt die de bal niet heeft of als je een 'skillshot' succesvol uitvoert. Zo zijn er onder andere de bekende schilden die iedereen omver kegelen en bananenschillen waarover je uitglijdt. Een ster maakt je even onkwetsbaar, terwijl een paddestoel je tijdelijk sneller laat bewegen. Ook kan elke aanvoerder in dit deel een eigen item krijgen. Hiermee kruipt Yoshi in een ei en rolt hij over iedereen heen en laat Wario giftige scheetdampen achter die tegenstanders verwarren.

Ook de verschillende arena's dragen bij aan de hectische sfeer tijden de wedstrijden. Alle zeven stadions uit het vorige deel zitten erin evenals tien nieuwe. Ze zijn allemaal al interactief door de elektronische omheining, die zorgt voor een flinke schok als een speler er tegenaan geduwd wordt. In de arena's zitten echter ook nog allerlei obstakels die voor de nodige chaos kunnen zorgen. In de Lava Pit vallen grote vuurballen op het veld, die delen van het speelgebied tijdelijk verhitten en waardoor je er niet op kunt lopen. In de Crystal Canyon worden zelfs één of meerdere spelers voor elke aftrap weggezapt. Chaotisch maar wel leuk.

Als je alleen speelt, zul je in Mario Strikers Charged Football de meeste tijd doorbrengen in de 'Road to the Strikers Cup'. Dit is een toernooivorm waarin je verschillende trofeeën kunt winnen om uiteindelijk de felbegeerde Stiker Cup in de wacht te slepen. Jammer is dat er maar drie cups te winnen vallen waardoor het avontuur niet heel lang duurt. Daarnaast is er nog de mode Striker Challenges, waarin je voor een aantal uitdagingen komt te staan. Dit zijn vaak leuke en uitdagende potjes. Een voorbeeld kan zijn: Mario staat met 3-0 achter er zijn nog 40 seconden op de klok, zorg dat je wint. Door deze uitdagingen te halen worden allerlei cheats vrijgespeeld die je kunt gebruiken in de Domination mode. Domination mode is de multiplayer, je kunt zelf allerlei regels (speeltijd, hoeveel wedstrijden enzovoorts) en eventueel vrijgespeelde cheats instellen. Verder is er nog een Strikers ABC, waar de basisprincipes van het spel worden uitgelegd.

Maar Mario Strikers Charged laat ons voor het eerst online spelen op de Wii. Iedereen met een redelijke internetconnectie zou deze online mode zonder problemen moeten kunnen spelen. Wat je als eerste moet doen is kiezen welke Mii je wilt gebruiken om je resultaten aan te verbinden. Als je dit gedaan hebt kom je in het Nintendo WFC Central, waar je naast je gekozen Mii nog een andere Mii vindt. Dit is de Striker of the Day, de speler die de meeste punten heeft gescoord die dag. Een zeer leuk idee. Verder kun je kiezen uit vier mogelijkheden. In het Friends Roster kun je vrienden toevoegen. Het Leaderboard laat alle interessante statistieken zien van online spelers, zoals de top tien van het seizoen (één week, hierna worden de statistieken gewist). Daarnaast kun je kiezen uit een vriendschappelijk wedstrijd, jij tegen iemand uit je vriendenlijst.

 De 'echte' online ervaring is echter de Ranked match, jij tegen een andere online speler. Je kunt kiezen uit Series of Series with Guest. De laatste geeft je de mogelijkheid om met twee personen (op dezelfde Wii) het op te nemen tegen iemand anders. Dit is een leuke extra. Want je zult waarschijnlijk het meest de gewone Series spelen, dit is een 'best of three'-principe. De online wedstrijden werken allemaal heel goed, zonder lag. Dit komt omdat je alleen tegen Europese spelers speelt, geen Amerikanen of Japanners in de pan hakken dus. Wie als eerste twee wedstrijden wint, krijgt er tien punten bij. Een lichte domper is dat er geen mogelijkheid tot communicatie is met je tegenstander, wat online gameplay toch net altijd iets leuker maakt.