Review

Mario Party Superstars bewijst dat oude liefde niet roest

Maar op den duur wel wat diepgang mist

Geschreven door Cody Dakota op

Conclusie

Mario Party Superstars steekt de kern van de franchise in een nieuw jasje zonder de originele kleding te beschadigen. Door de focus volledig op het bordspel te houden en de ervaring zo flexibel mogelijk te maken, voelt het starten van een pot als een minder grote tijdsinvestering dan voorheen. Helaas lijken de speelborden uiteindelijk wel erg veel op elkaar en is er naast een klassiek potje Mario Party weinig te doen in Mario Party Superstars.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Hoog speeltempo met weinig onderbrekingen, rijk aanbod aan klassieke minigames, online multiplayer, toegankelijk
 • Minpunten
 • Weinig variatie in speelborden, de kaalste Mario Party in jaren
Dankzij de lage instapdrempel en het hoge humorgehalte is Mario Party al ruim twintig jaar de perfecte ijsbreker op verjaardagen en partijtjes. In die twintig jaar heeft Nintendo altijd haar best gedaan om het nieuwste deel uit de reeks zo verfrissend mogelijk te maken. Toch zijn er maar weinig experimentele modi blijven plakken. Wordt het niet eens tijd dat we terugkeren naar de basis? Mario Party Superstars leert ons dat het antwoord op deze vraag een voorzichtige ‘ja’ is.

Met Super Mario Party werd al een stap in de goede richting gezet door de focus van de game op het hoofdspel te leggen. Twee jaar na release ontving Super Mario Party ook nog eens een update waardoor we plots een nog eenvoudigere versie van het feestspel online kunnen spelen. Wat we toen nog niet wisten, is dat deze update in feite een voorproefje van Mario Party Superstars betrof.

Puur en snel

Even geen dubieuze spelmodi, persoonlijke dobbelstenen of veel te ingewikkelde minigames. Door het eindeloze feestje van Mario te strippen van alle poespas is er meer ruimte om het skelet van de game te optimaliseren. Kortere laadtijden, betere prestaties, soepelere animaties en maar liefst honderd minigames, dat is Mario Party Superstars in de notendop. Nintendo kan zeker stellen dat het met Mario Party Superstars de meest gestroomlijnde Mario Party-ervaring ooit aanbiedt. En dat resoneert natuurlijk perfect met het unieke verkooppunt van de Switch; altijd en overal.

Door te leren van experimentele uitstapjes door de jaren heen, weet Nintendo precies wat wel en niet werkt voor deze geliefde spin-off franchise. Zoals gezegd werd er met Super Mario Party al een juist stapje terug genomen. Toch bevat ook deze game net te veel omslachtige spelelementen om een even toegankelijke ervaring te bieden als haar voorgangers uit het Nintendo 64- en GameCube-tijdperk.

Op maat

Mario Party Superstars bevat ruim honderd games uit voorgaande delen, wat betekent dat er een hoop controllers gaan sneuvelen tijdens het eindelijk geram op de knoppen. Dat betekent ook dat de minigames visueel gezien weer even indrukwekkend zijn als vroeger. Zo maakte de minigame Hot Rope Jump in 1999 veel indruk op je kleine televisie, en dat doet de moderne versie nu weer op een oled-scherm.

Wat voor velen echter niet duidelijk was, is dat Mario Party Superstars ook spellen uit het GameCube-tijdperk, het Wii-tijdperk, en zelfs het Wii U-tijdperk bevat. In andere woorden: Mario Party Superstars bevat minigames uit vrijwel alle Mario Party’s die ooit zijn verschenen. Daarbij is het zelfs nog mogelijk om te selecteren van welke platforms je minigames wilt spelen, bijvoorbeeld enkel die van de GameCube of die van de Nintendo 64.

Kortere laadtijden, betere prestaties, soepelere animaties en maar liefst honderd minigames, dat is Mario Party Superstars in de notendop. 

Al kom je vrijwel nooit bedrogen uit als je voor het totaalpakket gaat; het aanbod van spellen bestaat immers uit de meest populaire games van de afgelopen twintig jaar. Pushy Penguins, Trace Race, Hexagon Heats en Eatse Pizza: Mario Party Superstars kent een hoop klassiekers die anno 2021 nog ontzettend leuk zijn om te spelen. Doordat het gros ervan is ontwikkeld voor de Nintendo 64 en GameCube, is de besturing voor iedereen vrijwel altijd direct te bevatten en daardoor kan de strijd direct losbarsten.

Naast het bepalen van minigames, zijn er nog een aantal personalisatieopties die de instapdrempel van een potje Mario Party aanzienlijk verlagen. Zo kunnen spelers zelf bepalen welke minigames er in een bordspel voorbijkomen door een één van de zes minigamepakketten te selecteren. Daarnaast kun je bepalen of er bonussterren te verdienen zijn en of er eerst een oefenronde gespeeld wordt voor een minigame start. Ten slotte kan je als team te allen tijde besluiten om extra beurten aan een bordspel toe te voegen, perfect voor wanneer je toch nog even verder wilt spelen.

Kaal

Helaas verschillen de beschikbare speelborden in praktijk maar weinig van elkaar, omdat ze allemaal afkomstig zijn uit het N64-tijdperk. Dus al is elk bordspel helemaal naar jouw wens af te stellen, wordt het simpele doel om hoge ogen te gooien op den duur toch eentonig. Een uniek bord als Koopa’s Tycoon Town uit Mario Party 8 had daarbij bijvoorbeeld wonderen kunnen verrichten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de speelbare personages. We begrijpen dat Mario Party Superstars onder de streep een reisje door de hippocampus is, maar wat frisse personages toevoegen kan nooit kwaad. Waar zijn Monty Mole, Goomba, King Bob-omb gebleven?

Nee, je hoeft van Mario Party Superstars niets anders te verwachten dan een fraaie verzamelbundel van oude games. Het bevat geen nieuwe minigames en zal - zoals iedere Mario Party - op den duur herhalend worden. Wat het wel doet, is spelers de meest gestroomlijnde Mario Party-ervaring tot nog toe bieden. Geen lange wachttijden, overbodig lange tussenfilmpjes, herhalende uitleg en andere rompslomp. In tegenstelling tot de vorige delen, ben je bij Mario Party Superstars alweer aan de beurt voordat je het doorhebt. Combineer dat met een flinke portie nostalgie, en het resultaat is een soepel lopende, herkenbare Mario Party-game voor jong en oud.

Mario Party Superstars is vanaf 29 oktober verkrijgbaar voor Nintendo Switch

Dit artikel delen:

Lees meer

Activision-CEO vraagt om minimaal salaris PlayStation 5 is ruim 13 miljoen keer verkocht
6

Reacties op: Mario Party Superstars bewijst dat oude liefde niet roest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Real13

  • 28 oktober 2021 15:45
  Kijk hier al een tijdje naar uit. De klassieke minigames spreken me erg aan (zeker die van deel 5) en ik vond de vele rumble en motion minigames in super niet leuk. Daarnaast heb ik de N64 borden nooit ervaren dus dat is allemaal nieuw voor mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 28 oktober 2021 15:53
  @Real13 Dan ga je je hier prima mee vermaken! Ik was zelf ook echt even toe aan een klassieke insteek.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 29 oktober 2021 08:11
  Hoe is het spel om met twee personen te spelen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CodyDakota

  • 29 oktober 2021 10:47
  @Luigi1985 Genoeg potten met twee personen gedaan. Zolang je stiekem een beetje samenwerkt tegen de computer vermaak je je prima. Zijn niet heel veel minigames voor enkel twee personen beschikbaar in de minigamemodus beschikbaar overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 29 oktober 2021 08:57
  Mmm ik vind Mario party leuk, en kijk met plezier terug naar de tijd van de GameCube. Misschien deze een kansje geven. Jammer genoeg richt deze zich niet het meeste op deel 5. Ik had enkel een remake van deel 5 blind gekocht, de borden waren de leukste, de spelmodus nog lekker simpel sterren verzamelen, in deel 6 kwamen allerlei extra mogelijkheden in, op zich leuk maar toch het simpeler basis spel vind ik toch het leukste. En de borden in deel 5 waren goed vind ik.
  Ik zou zo een Mario party kopen waar alle borden tot aan deel 7 in zitten overigens. Wat een schitterende game zou dat zijn. En dan de microfoon games eruit. Die waren niet zo goed vind ik.
  Ik speel de GameCube games nog altijd zo nu en dan. De N64 games vind ik net wat te gedateerd kwa gfx, helaas zijn deze niet perfect opgedroogd in de jaren. Maar GameCube vind ik nog altijd goed aan te zien. Zeker via een Wii met hdmi aansluiting.

  Maar goed, deze superstars misschien een kans geven. Vooral omdat het nostalgie wel goed schijnt te werken in deze remake van oudere borden en minigames.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vinnyboiiiii

  • 29 oktober 2021 13:45
  Ik heb mario party op de switch niet veel gespeeld, ik vond er ook wel te veel gimmicks in zitten met de hulpjes die ook je perfecte rol nog regelmatig verpesten door je 1 vakje verder te laten bewegen dan je wilt.
  Het is zeker wel een leuke franchise, maar ik zie mijzelf er geen 60 euro voor geven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.