Review
mario kart tour

Mario Kart Tour is de hebberigste kartgame voor onderweg

Maar blijft alsnog onweerstaanbaar

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Mario Kart Tour is een behoorlijk schaamteloze gacha-game die de goodwill van de laatste 25 jaar Mario Kart handig gebruikt om je portemonnee leeg te kloppen. Toch blijft het racen zelfs in zijn versimpelde vorm best leuk en heeft het spel genoeg manieren om je keer op keer hetzelfde rondje te laten rijden. Het is niet moeilijk om te zien hoe slinks Mario Kart Tour in elkaar steekt, maar tegelijkertijd is het wel lastig om de onweerstaanbare smaak van Mario Kart zelfs in deze vorm te weerstaan.
5,5
Score
55
Score: 55
 • Pluspunten
 • Ziet er prima uit, exclusieve nieuwe parcours
 • Minpunten
 • Voelt extreem hebberig, aan de simpele kant
De berichten dat Mario Kart Tour tijdens de eerste paar dagen na release alle downloadrecords heeft verbroken zijn niet verrassend voor wie ooit een Mario Kart-game heeft gespeeld. De racefranchise met Nintendo’s mascotte achter het stuur hebben een soort universele aantrekkingskracht waar de meeste mobiele games alleen maar van kunnen dromen.

Mario Kart Tour is ook niet zomaar een mobiele game. Het is een gratis variant van een van Nintendo’s meest populaire reeksen ooit. Het spel maakt na even onhandig knoeien met de aanrakingsbesturing ook best een goede eerste indruk. Het ziet er allemaal netjes afgewerkt uit en bestaat niet alleen maar uit hergebruikte racers en banen. Diddy Kong – die vreemd genoeg ontbrak in Mario Kart 8 – en nieuwkomer Pauline doen deze keer mee. Ook zijn er best wat nieuwe onderdelen die onder andere inspiratie halen uit Super Mario Odyssey. Daarnaast is er een enorme selectie aan voertuigen en onderdelen dat voor de nodige variatie zorgt.

mario kart tour
mario kart tour
mario kart tour

Versimpeld

Hoewel het lijkt alsof er veel opties zijn, valt dat tijdens het racen een beetje tegen. Het is overduidelijk allemaal een stuk simpeler gemaakt. Van de baan af vallen is niet mogelijk en de races zelf zijn nergens zo chaotisch en onvoorspelbaar als je misschien gewend bent van andere Mario Kart-games.

Het rijden zelf voelt in het begin wat onnatuurlijk, omdat er gevoelsmatig tegen de goede richting ingestuurd moet worden. Uiteindelijk leer je daar mee om te gaan, maar het wordt nooit zo fijn als driften met een controller. Mario Kart Tour komt daardoor over als een minder strak spelende verzameling van wat de laatste paar Mario Karts zo leuk voor iedereen wist te maken.

mario kart tour
mario kart tour
mario kart tour

Typerend hebberig

Mario Kart Tour laat zijn ware gezicht zien na de eerste vier races. Geheel typerend voor dit soort gratis mobiele spellen zijn er meerdere soorten valuta die stuk voor stuk de toegang verschaffen tot specifieke gedeeltes van het spel. Met de paar muntjes die tijdens de races op de baan liggen kunnen er nieuwe personages, karts en vliegers gekocht worden. Die zijn wel een beetje aan de dure kant, zodat je niet na één hele cup op de eerste plaats gereden te hebben de hele winkel leeg kan roven.

Daar komen namelijk de gems om de hoek bij kijken, die toegang verschaffen tot een speciale race waarin de hele baan bezaaid ligt met muntjes. Diezelfde gems kunnen echter ook gebruikt worden voor de lootboxes – of beter gezegd lootbuizen die unieke en exclusieve content bevatten. De kans dat je daadwerkelijk je favoriete personage vrijspeelt op deze manier is bijzonder klein. Wie wil racen met Mario zelf moet echt wat geduld hebben, want de eerste paar cups wordt je opgescheept met de personages onderaan de rangorde. Om snel te racen met de beste personages moet er geld neergelegd worden of flink wat tijd geïnvesteerd worden.

Mario Kart Tour windt er verder geen doekjes om. Deze app is er vooral om je kleingeld op te slokken. De menu’s van het spel hangen vol met herinneringen om vooral snel extra gems te kopen en er wordt zelfs een speciaal maandelijks abonnement aangeprezen. Voor de schamele prijs van 5,49 euro per maand krijg je met de Gold Pass allerlei bonussen, zoals de 200cc modus. Die aanbieding voelt extra gierig door het iets eerder gelanceerde Apple Arcade. Voor een paar eurocenten minder heb je kwaliteitsgames die niet constant om geld vragen.

mario kart tour
mario kart tour
mario kart tour

Schimmig met een raar nasmaakje

Daarbij komt ook nog het feit dat Mario Kart Tour niet altijd even duidelijk communiceert hoe de vork in de steel zit. De illusie wordt gewekt dat je tegen andere spelers racet, maar in werkelijkheid zijn het bots met de gebruikersnamen van andere coureurs. Toch is het noodzakelijk om een online verbinding te hebben, anders kan de race namelijk helemaal niet gestart worden. Echte online races tegen andere spelers worden later pas toegevoegd.

Door deze opzet is het niet gek als je terug verlangt naar de simpelere tijden van Mario Kart 8 Deluxe. Dit is dan ook geen vervanging van wat vanaf nu maar de échte Mario Kart moet heten. Tour speelt vooral knap in op je verzameldrift. Het vooruitzicht om ieder onderdeel en iedere racer vrij te spelen leunt dan wel volledig op het leegzuigen van je portemonnee - toch is de kans groot dat ik samen met miljoenen anderen blijf terugkeren. De aantrekkingskracht van Mario Kart is zelfs in zijn verdunde vorm en met een vies nasmaakje te groot om te weerstaan.

Mario Kart Tour is nu verkrijgbaar voor iOS en Android.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Free-to-play content in Destiny 2: New Light bekend JackboxParty Pack 6 aangekondigd
9

Reacties op: Mario Kart Tour is de hebberigste kartgame voor onderweg

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Skar

  • 27 september 2019 12:14
  Was heel benieuwd naar deze game. Leek me de ideale kandidaat voor mobiel. Maar nu - door al die in-app-purchases en de grote focus hierop, maakt dat ik hem nu niet eens wil proberen.
  Puur uit principe

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Goodmushin

  • 27 september 2019 12:44
  Joh,

  Gewoon proberen het is hardstikke leuk en al die items heb je niet perse nodig. In de meeste apps zitten in-app purchases so what dat neemt niet weg dat de gratis variant hardstikke leuk kan zijn en is.

  Daarnaast is het verdien model van een ontwikkelaar zeker discutabel, maar ja draai de rollen eens om :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Skar

  • 27 september 2019 12:59
  @Goodmushin ik begrijp ook wel dat er geld verdiend moet worden. Maar heb echt een hekel aan IAP en wanneer het hele model daar omheen gebouwd is.

  Mario Run (als dat zo heette) werkte veel leuker. Een soort van 'demo' en als je het dan leuk vond, kon je hem kopen.

  Iets als Card Crawl had ook zoiets. Een gratis variant met advertenties enzo en dan kon je betalen om de ads weg te halen cq het hele spel te unlocken.

  Werkt 100x beter (voor mij) dan een of ander IAP-model. Iets als Candy Crush speel ik dan ook nooit, aangezien je uiteindelijk bijna gedwongen wordt om te betalen. Dan betaal ik liever 1 keer wat meer en heb er daarna geen last meer van

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 27 september 2019 14:40
  Jammer wel. Ik weet nog toen Nintendo eindelijk met haar eerste DLC kwam (ik dacht voor Mario Kart en Smash?) dat die destijds heel redelijk in de markt gezet werden. Lijkt er nu toch op dat ze doorhebben dat mensen ''het toch wel kopen'' en die prijzen gewoon, net als alle andere partijen, omhoog gooien. Aan de ene kant: waarom zouden ze het niet doen. Maar toch had ik de hoop dat Nintendo het anders aan zou pakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • soccerroos

  • 27 september 2019 16:45
  Speel je eigenlijk wel tegen echte spelers?
  Ik win tot nu toe alles en ben echt niet goed?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 27 september 2019 18:48
  @soccerroos heb jij het artikel wel gelezen? Je vraag doet me namelijk denken van niet, aangezien her antwoord gewoon in het artikel staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • soccerroos

  • 28 september 2019 10:29
  @darkmanwls ik had hem gelezen tot de laatste allinia. Ging er vanuit dat dat de conclusie was. Sorry :$

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 28 september 2019 11:41
  Jammer inderdaad dat Nintendo zich ook met dit soort fratsen bezighoudt. Gelukkig enkel op de mobile gaming markt, die toch al niet te serieus genomen dient te worden, maar toch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 30 september 2019 10:09
  Ik ben het al een paar dagen aan het spelen (lvl 10 nu) en ben nog nergens een pay wall tegen gekomen.
  Laat ik wel meteen zeggen dat er niets bestaat zoals het Beste Personage, want elke race heeft zijn eigen perfecte combinatie. Die combinatie moet je voor de race kiezen met de unlockte items die je hebt verzameld. Voor sommige races heb ik maar 3 sterren omdat ik bv niet 2 van de 3 characters, items of carts heb die de race aanbeveeld.

  je moet wel even de droom van racen met je favoi character aan de kant zetten want zo werkt het spel niet ;)
  Je kan er ofc wel mee blijven racen maar dan denk ik niet dat je overal maximale sterren zult halen.
  verder vind ik het echt een goede mobiele racer. In app aankopen vallen reuze mee en je kan niet eens alles kopen in de shop. heb er nog geen cent aan uitgegeven en dat zal ik ook niet doen.

  Als laatste puntje iets voor Gamer.nl: zouden jullie voor mobiele games naast een review ook een "3 months later" review (of iets in die richting) kunnen maken? Dan kan je een betere indruk maken voor wanneer men het een langere tijd zou spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.