Review
mario kart live

Mario Kart Live: Home Circuit is zowel vertrouwd als verrassend

Magische augmented reality werkt beter dan verwacht

Geschreven door Lucas May op
Na Pokémon Go en wat experimenten op de 3DS is Nintendo nog niet klaar met augmented reality en komt het nu met Mario Kart Live: Home Circuit. We zijn uitgebreid circuits gaan bouwen om rondjes te racen in de woonkamer en zijn aangenaam verrast dat het unieke concept meer voelt als Mario Kart dan je zou denken.

Mario Kart Live biedt een mix van bekende Mario Kart-actie en een fysiek wagentje dat met de Switch wordt bestuurd. Voor een prijs van 120 euro krijg je een Mario- of Luigi-kart, een oplaadkabel en een stapeltje karton waarmee je de poortjes kan maken. De vereiste software wordt niet meegeleverd op een cartridge, maar is gratis te downloaden via de eShop. Het enige wat je verder nodig hebt, is een kamer van 3 bij 3,5 meter en een gezonde dosis creativiteit.

Details over Mario Kart Live hebben we uitgelegd in onze preview, waar de verschillende modi, items en thema’s aan bod komen. De grote vraag is nu vooral: hoe werkt de game in de praktijk?

mario kart luigi

Behendige besturing

Het eerste en belangrijkste punt is dat het bijzonder goed voelt om de kart zelf te besturen. Scherpe bochten maken is een fluitje van een cent dankzij een kleine draaicirkel, wat het mogelijk maakt om interessante banen te maken in een kleine kamer. Het helpt natuurlijk dat de karts niet zo bijster snel gaan als je in 50 of 100 cc speelt. En ondanks dat je niet zo snel door je woonkamer scheurt, is het gevoel van snelheid absoluut aanwezig. Als je de snelheid verder opschroeft naar 150 cc of 200 cc is er een behoorlijk verschil merkbaar en knal je al snel tegen elk stuk meubilair aan.

Op het scherm van de Switch wordt het snelheidsgevoel versterkt dankzij de visuele elementen van augmented reality en het geluid van een draaiende motor. De actie op het scherm voelt qua snelheid niet heel anders dan eerdere edities in de serie. Net als in de reguliere Mario Kart-delen kan je driften met de R-knop, wat precies werkt zoals verwacht. Voordat je het weet drift je door de nauwste bochten om een extra boost te pakken. Het is bijzonder hoe snel je vergeet dat er tijdens het Mario Karten een fysiek wagentje door je huis racet .

mario kart live

Scheuren in een kleine ruimte

Een grote vraag die we vooraf hadden, is hoe de game omgaat met kleine ruimtes. De woonkamer van ondergetekende is van redelijke grootte, maar heeft niet heel veel vrije ruimtes. Al snel bleek gelukkig dat je ook met gemak onder tafels en stoelen heen rijdt, wat het speelveld een stuk flexibeler maakt. Zelfs met een kleine ruimte kan je genoeg variatie in tracks aanbrengen door bijvoorbeeld het circuit te laten kruisen met zichzelf of door allerlei objecten uit je woonkamer te integreren met het circuit. Jammer is wel dat verschillen in hoogtes niet gemeten worden en geen complexe levels met meerdere verdiepingen dus geen mogelijkheid zijn.

De beeldkwaliteit van de camera op de kart is daarnaast niet kraakhelder, maar is goed genoeg en laat ook op een grote televisie weinig te wensen over. Haperingen in de connectie komen zeker voor tijdens het spelen, maar grotendeels is de ervaring soepel. Dat is vooral afhankelijk van hoe dik de muren zijn, want de connectie verloopt via wifi. De game werkt dan ook het beste als je jezelf beperkt tot één kamer, wat ook wordt aangeraden door Nintendo, maar in de praktijk werkt de gang oprijden prima.

Het is bijzonder hoe snel je vergeet dat er tijdens het Mario Karten een fysiek wagentje door je huis racet .

Progressie in de game zelf

Hoewel Mario Kart Live meerdere modi kent, is de Grand Prix-modus de voornaamste bezigheid. Per cup worden drie races gereden, die alle drie een andere feel hebben dankzij wisselende thema’s, items en gevaren. Daardoor maakt het ook niet veel uit als de baan hetzelfde blijft, omdat veranderingen zoals extra boosts, tornado’s of een flinke zijwind de gameplay fris weten te houden. Tijdens deze races worden muntjes verzameld die nieuwe karts, outfits of toeters vrijspelen. Dit is de voornaamste vorm van progressie, omdat nieuwe modi zoals 150cc, 200cc of Mirror Mode al vrij snel zijn ontgrendeld. De cosmetische items zijn een leuke beloning en geven prima motivatie om nog een cup te gaan rijden.

Mario Kart draait voor velen om de hectische multiplayeractie, maar daar schiet Mario Kart Live een beetje in tekort. Het is mogelijk om Time Trials te racen en de ghost van je tegenstander te verslaan op dezelfde track. Om de beurt de snelste tijd neerzetten op deze manier is best aardig, maar komt niet in de buurt van de gezellige gameplay waar de serie bekend om staat. Ook is het mogelijk om met maximaal vier karts tegelijkertijd te spelen, maar daar heeft iedere speler logischerwijs een Switch en kart nodig. We kunnen ons voorstellen dat het enorm vermakelijk is om met meerdere karts te spelen, alleen hebben we dat helaas niet kunnen testen.

mario kart live

Conclusie

Mario Kart Live: Home Circuit is uiteraard geen volwaardige Mario Kart-game. Wat het wel biedt is een bijzondere ervaring die erg vertrouwd voelt voor Mario Kart-fans en tegelijkertijd enorm vernuftig is. Het blijft verbazingwekkend dat je spannende races rijdt terwijl je vergeet dat dit in je eigen woonkamer gebeurt. Het prijskaartje is met 120 euro best flink, maar daar staat gelukkig tegenover dat dit ambitieuze ar-product wel precies werkt zoals beloofd. De Mario Kart-formule is zelfs beter aanwezig dan verwacht dankzij de verrassend vertrouwde besturing van de kart en geslaagde variatie in de banen.

Mario Kart Live is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Internet vereist op Xbox voor disc-versie Control Ultimate Edition Live om 14:30 uur: Tuesday Codyday
18

Reacties op: Mario Kart Live: Home Circuit is zowel vertrouwd als verrassend

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 20 oktober 2020 14:52
  Dit lijkt me dus echt enorm lachen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 20 oktober 2020 15:46
  Bijna een rede om een switch te kopen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 20 oktober 2020 16:08
  "Na Pokémon Go en wat experimenten op de 3DS is Nintendo niet klaar te zijn.. "

  Zo begint het al. Als jullie nog een eindredacteur zoeken die dit soort dingen ziet vóór je het op de site plempt dan stel ik mijzelf beschikbaar. Geen idee wat er de laatste tijd aan de hand is hier, maar de artikelen lezen steeds minder lekker weg door dit soort onnodige foutjes. Zal wel weer een zeikerd genoemd worden, maar sommigen willen graag onze prachtige taal in stand houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 20 oktober 2020 16:22
  @Cocabeer Daar ging even iets mis, juist omdat de zin is omgegooid door de eindredacteur waarschijnlijk. Excuses!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 20 oktober 2020 18:57
  @MonsterCrab Haha. Dat heb je soms idd. Maar eerlijk waar, het valt mij wel steeds meer op de laatste tijd. Nu ben ik een mierenneuker met dit soort dingen, maar toch. Keep it up though!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nederlandsch

  • 21 oktober 2020 08:53
  @Cocabeer Ja, keep it vooral up met onze prachtige taal in stand houden though.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 23 oktober 2020 20:37
  @Nederlandsch Lol wilt dat onze prachtige taal in stand gehouden wordt maar gebruikt zelf 4 Engelse woorden in een zin :P Ik ga stuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nederlandsch

  • 25 oktober 2020 15:39
  @Mmo-veteran het valt ook niet mee, Nederlandse zinnen als 'ga zo door!' of 'jullie zijn goed bezig hoor!' gebruiken als je veel hipper kan klinken met de Engelse vertaling daarvan. XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 21 oktober 2020 09:50
  @Cocabeer Kritiek is altijd welkom. We willen uiteraard alleen maar beter worden! Thanks and keep it up. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 20 oktober 2020 20:51
  ben wel benieuwd hoe de kart dan drift, is dit alleen op beeld gesimuleerd of ook echt te zien? en neem aan dat je niet kan jumpen om de drift te maken?
  Zelf denk ik vooral dat de game perfect is voor vooral youtubers die de gekste tracks maken, jammer dat er dan geen hoogte is. wat is de maximale afstand tussen de pilaren om een track te maken? als de wifi sterk genoeg is.. maak je voor je gaat rijden een track dan op je scherm?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 21 oktober 2020 09:24
  @xXDannyNLXx Bij het driften maakt het karretje gewoon een scherpere bocht, voor zover ik gezien heb. Het gedraagt zich dus zoals je van een radiografisch bestuurbare kart kan verwachten.
  Er is verder geen gesimuleerde kart op het scherm; je ziet op het scherm enkel de real-life kart. Alleen de karts van de virtuele opponenten zijn gesimuleerd.

  Voordat de race begint, moet je inderdaad eerst de track maken door hem te rijden met virtuele verf op de banden. Dit moet je ook voor elke race doen.
  Daarbij moet je rekening houden met het gegeven dat de virtuele opponenten door real-life obstakels heen kunnen rijden, daar zij dezen niet kunnen detecteren, waar jij dat natuurlijk niet kan.

  De maximale afstand tussen de pilaren is erg afhankelijk van je Wifi en van eventuele obstakels ertussen. Dat is iets wat je denk ik echt zelf moet uitvogelen. Maar op een vlakke vloer in een open ruimte moet je volgens mij een heel eind komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 21 oktober 2020 09:50
  @Robert-Frans Op het scherm zie je wel een simulatie van de kart die je bestuurt. En met het driften wordt je kart beperkt in het sturen, waardoor je makkelijker bochten maakt. Het werkt verrassend goed!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 20 oktober 2020 20:52
  lees helaas bij meer reviews dat ze maar 1 exemplaar hebben, best jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nederlandsch

  • 21 oktober 2020 13:48
  @xXDannyNLXx er zijn inmiddels een aantal videos van op youtube waar je twee karts tegelijkertijd ziet rijden. Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=yAifI8MqnoM

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 20 oktober 2020 21:27
  The Nintendo-difference strikes again! Erg cool, maar wel serieus aan de prijs weer.. Persoonlijk was ik warmer geworden van MK9, dat dan weer wel..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nederlandsch

  • 21 oktober 2020 12:23
  Geweldig dit. Na de eerste dag uitproberen en de technische beperkingen te hebben ervaren, waardeerde ik het met een 7.5.

  De dag erna ging ik op zolder aan de slag met karton, lego, kerstlampjes en andere toevoegingen. Dàt is al leuk om te doen en daarna volbracht ik de grand prix cups en het is zo gaaf om door je creaties te scheuren!
  Geef het uiteindelijk een 8.5. Kan niet wachten op meer AR vernieuwing / verfijning. Honderd keer liever dit dan de rompslomp van VR, hoe indrukwekkend ook dat is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 22 oktober 2020 09:34
  Leuk om met je kids te spelen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 22 oktober 2020 11:45
  Ben benieuwd hoe de game ermee om gaat als je met 2 karts speelt en je de ander van de baan af duwt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.