Review

Maquette is goed op een schaal van 1 tot 10

Waar een klein spel groot in kan zijn

Geschreven door Marcel Vroegrijk op

Conclusie

Maquette begint heel sterk, maar is halverwege alweer vergeten waarom zijn verhaal en gameplay zo’n goede match waren. Dat is helaas geen slim bedachte analogie voor de afbrokkelende liefde die in deze puzzelgame centraal staat. Maquette is desondanks meer dan de moeite waard dankzij het overkoepelende concept van spelen met schaal.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Puzzelen met schaal is en blijft bijzonder, gelicenseerde liedjes zijn welkome toevoeging, spelwereld ademt liefde
 • Minpunten
 • Niveau van puzzels is wat wisselvallig, schrijfwerk voelt statisch
Annapurna Interactive houdt er een vrij duidelijke smaak op na: de uitgever tekent hoofdzakelijk kleinschalige games met een uitgesproken stijl, bijzonder spelconcept en intiem verhaal. Zie het als de indiepop van de game-industrie. Maquette volgt die blauwdruk één-op-één

Het idee van Maquette snap je als speler vrijwel meteen. Dit moeten uitleggen aan iemand anders is een ander verhaal. Eigenlijk bevat de game drie spelwerelden, die als een soort matroesjkapoppen over elkaar heen zijn gelegd. Je hebt een miniatuurmodel, een wereld met normale afmetingen en een gigantische versie. Het zijn exacte kopieën van elkaar, maar op een grotere schaal is alles logischerwijs groter. Plotseling is een doodnormale trap een onoverkoombaar obstakel, omdat je als speler niet eens half zo hoog reikt als één trede. Omgekeerd ben je in de Madurodam-modus een reus en kun je plekken bereiken waar je anders nooit bij zou kunnen.

Maquette is duidelijk op zijn best wanneer het je dwingt om te experimenteren met dit bijzondere concept. Je hersenkwab volgt het nog wel wanneer een minuscule kubus binnen de maquette in de ‘gewone’ spelwereld als een veel groter object verschijnt. Het begint te duizelen zodra je die kubus terug de miniatuurwereld in sleept en dat ding plotseling boven alle huisjes uittorent. De eerste helft van het spel puzzel je er driftig op los en leer je de rare regels van Maquette steeds beter kennen.

Het perfecte koppel

Die leercurve loopt mooi parallel aan het verhaal dat zich om je heen ontvouwt. Maquette gaat over de opbloeiende relatie tussen Michael en Kenzie. De dialogen zijn soms wat statisch, maar dankzij uitstekend stemwerk van Bryce Dallas Howard en haar man Seth Gabel komt hun relatie alsnog tot leven. Je hoort waar ze elkaar ontmoet hebben en hoe ze verliefd op elkaar werden. De spelwereld verandert zodra ze de volgende stap zetten in de relatie en wordt zelfs letterlijk groter naarmate hun band groeit. Gameplay en verhaal vormen zo een mooi koppel. De puzzels zijn gelukkig niet te complex - je wordt vooral uitgedaagd om de bovennatuurlijke wetten van de maquette steeds net wat anders te interpreteren.

Helaas begint die fundering al snel scheurtjes te vertonen, ongeveer vanaf het moment dat Michael en Kenzie voor het eerst ruzie krijgen. Maquette laat zijn overkoepelende mechanieken los en wil ineens een soort Dear Esther zijn. Het concept van spelen met schaal verdwijnt naar de achtergrond en maakt plaats voor andere puzzels, het type zonder duidelijke regels waardoor de oplossing meer voelt als geluk dan wijsheid. Tegen het einde wordt die balans wel weer rechtgetrokken, maar in een game die ‘slechts’ drie uur duurt is zo’n wisselvallig niveau zonde. Zeker omdat er echt nog wel rek zit in de puzzels waarbij schaalvergroting (of verkleining) een sleutelrol speelt.

Love is in the ear

De aankleding van Maquette maakt gelukkig veel goed. Zoals in de meeste opbloeiende relaties is alles voor Michael en Kenzie mooi, leuk en sprookjesachtig, en dat zie je meteen terug in de omgevingen. Die straalt liefde uit, tot het dat niet meer doet en de wereld bedolven wordt onder deprimerende drab. De symboliek ligt er dik bovenop en het liefdesverhaal is nogal volgens het boekje, maar de boodschap komt goed over. De gelicenseerde liedjes verdienen daarbij een eervolle vermelding, want liefde en muziek gaan nu eenmaal goed samen. Op bepalende momenten in de relatie (en in het spel) knalt er mierzoete dan wel melancholische indiepop uit je speakers. Misschien een beetje cliché, maar nog altijd meer dan welkom. Dat zouden meer spellen mogen doen.

Maquette is verkrijgbaar voor Playstation 5, PlayStation 4 en pc. De PS5-versie is in maart zonder extra kosten te downloaden voor PlayStation Plus-leden.

Dit artikel delen:

Lees meer

4K-Switch en alle Mario-games gerankt - Bonuslevel #35 Artistiek ogende adventuregame Ever Forward komt naar consoles
6

Reacties op: Maquette is goed op een schaal van 1 tot 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Vambier

  • 5 maart 2021 09:59
  Ziet er leuk uit, heeft wel wat weg van Superliminal, jammer dat hij niet op de pc uit komt:-(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 5 maart 2021 11:32
  @Vambier Jawel! Hij is gewoon op Steam verkrijgbaar: https://store.steampowered.com/app/762840/Maquette/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vambier

  • 6 maart 2021 08:48
  @Mcvroegrijk bedankt, niet goed gelezen. De trailer was alleen voor de playstation en ik dacht dat het een exclusive was. Volgende keer beter lezen 🙂

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 5 maart 2021 10:57
  Ik moest lachen om de goed gevonden titel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 5 maart 2021 15:57
  Opzich geen nieuw idee… A Fishermans tale van Innerspace VR doet precies het zelfde, maar dan in een leuke verhaal setting en naar mijn mening NOG overtuigender (maar dat is ook zelfs in VR en dat maakt de schaalgrootte nog overtuigender) Echt een aanrader! Mischien ook ooit eens deze proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • demieg81

  • 5 maart 2021 22:03
  Leuke game is dit inderdaad, ik heb m gisteren uitgespeeld. Sommige puzzels zijn eenvoudig maar sommige echt heel lastig! Lijkt inderdaad een beetje op Superliminal ;D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.