Het zal niemand ontgaan zijn  dat Nintendo met zijn nieuwe doelgroep veel aandacht naar zich toe trekt. Voor de Nintendo DS wordt het 'non-gamer'-publiek vooral getrokken door de twee Brain Training titels, die al maanden hoog in de Nederlandse verkoopoverzichten staan. De nieuwste game waarmee Nintendo het grote publiek wil bereiken is Magie & Illusie, de eerste goochelgame voor de Nintendo DS. In Magie & Illusie draait het om het uitvoeren van goocheltrucs met behulp van de Nintendo DS en het bijgeleverde pak kaarten. Hoewel het misschien een onconventionele game is, werkt hij verassend goed en maakt hij de charme van magie toegankelijk Nintendo DS-bezitters.

Sinds ik een klein kind was, ben ik altijd gefascineerd geweest door illusionisten en de trucs die zij hun publiek tonen. Ik wilde niets liever dan mijn eigen goocheltrucs doen en mensen voor de gek houden. Dat kan nu met Magie & Illusie, een digitale variant van de ouderwetse goocheldoos. Met Magie & Illusie kun je goocheltrucs uitvoeren waar je  de Nintendo DS voor gebruikt en bij sommige trucs het spel kaarten wat je bij de game krijgt. Je geeft voornamelijk instructies aan je vrienden die je de truc wilt laten doen en je laat hen met de DS werken.

Hoewel het combineren van je Nintendo DS met goocheltrucs misschien niet direct vermakelijk klinkt, is het dit verassend genoeg wel. Vanaf het moment dat je het spel opstart zul je verschillende trucs doen waarvan je ook het geheim kunt leren. Als je de truc een aantal keer geoefend hebt kun je hem uitproberen op een slachtoffer, die bij een goede uitvoering zeker onder de indruk zal zijn van je truc. Hoe meer trucs je uitvoert, des te meer punten je zult scoren voor de aandacht die je aan de truc besteed hebt. Met deze punten kun je ongeveer dertig trucs vrijspelen, die stuk voor stuk zeer vermakelijk zijn.

In het spel zitten drie modi waar je uit kunt kiezen, namelijk: Solo Magic, Magic Show en Magic Training. In de eerste modus krijg je trucs te zien waar je de uitleg niet van krijgt. Je zult zo kunnen spelen alsof jij degene bent op wie de goocheltruc uitgevoerd wordt. Een van de eerste trucs die je te zien krijgt is een virtuele kaarttruc waarbij je vijf kaarten uit een stapel pakt. Als je ze bekijkt wordt je gevraagd om er één te onthouden welke de virtuele goochelaar zal laten verdwijnen. Als hij de vijf kaarten schudt komt er één omhoog die vervolgens verdwijnt, waarna de overige kaarten aan je getoond worden. Het blijkt dan inderdaad dat hij jouw kaart er niet meer tussen zit. Aangezien je in eerste instantie geen geheimen te zien krijgt in deze modus, zul je jezelf bij het merendeel van de goocheltrucs afvragen hoe deze precies werkt.

De Magic Show modus draait om het leren van goocheltrucs die je dan kunt laten doen door vrienden. Zo zul je in één van de trucs een hand moeten tekenen op het onderste scherm, terwijl er op het bovenste scherm drie fiches verschijnen met 'Geld, Liefde en Droom'. Als je slachtoffer een hand getekend heeft vraag je wat de persoon het liefst wil, waarna je diegene instrueert op de hand te klikken. De hand zal dan de fiche pakken die hij of zij opgenoemd heeft.

Naast trucs die je alleen met de Nintendo DS doet, zal een deel samenwerken met het spel kaarten dat je bij de game hebt gekregen. In één van de trucs vraag je je publiek een kaart te trekken uit het spel kaarten, waarna jij je slachtoffer een aantal vragen stelt die op de DS verschijnen. Na drie vragen verschijnt de kaart die de persoon gekozen heeft in een kristallen bol op het Nintendo DS-scherm. Waarschuwing: Mocht je het geheim van de truc niet willen weten, dan raad ik je aan verder te lezen bij de volgende alinea. Bij het trekken van de kaart kun je de soort en het nummer achterhalen aan het patroon op de achterkant van de kaart. De knoppen die verschijnen op het touch screen zullen denkbeeldig in vieren gedeeld worden waarbij elk deel van die knop staat voor bijvoorbeeld klaver, harten, schoppen of ruiten. Als je uiteindelijk alle vragen beantwoordt heb je zonder dat je publiek het door heeft aangegeven wat voor kaart het is. Je kunt je voorstellen dat je publiek keer op keer zeer verrast zal zijn over de juiste uitkomst.

 

Het moment dat je publiek verbaast is over de truc is ook het moment dat je jezelf goed voelt omdat de truc gelukt is. De Magic Training tenslotte is niet bijzonder vermakelijk en draait vooral om het trainen van vaardigheden die je bij het goochelen eventueel nodig zult hebben. Je zult je in deze modus bijvoorbeeld bezig houden met het doen van bepaalde behendigheidspuzzels als het schrijven in spiegelbeeld en het spelen van 'Memory' in een iets andere vorm.

De game bevat zeer leuke trucs. Het spel kan het beste vergeleken worden met een kleine collectie van zeer sterke minigames, die vooral leuk zijn om aan verschillende mensen te laten zien. Naast het vrijspelen van nieuwe trucs door middel van punten ontbreekt er wel wat verdere diepgang in het spel, aangezien er naast goocheltrucs niet erg veel te doen is. Het pak kaarten wat je bij het spel krijgt is overigens geen standaard pak, maar één waar je aan de achterkant van elke kaart kunt zien wat voor kaart het exact is (mits je het geheim kent). Naast het gebruik met Magie & Illusie kan dit dus ook erg handig zijn voor die pokeravonden, mocht je in geldnood zitten.