Review
Mafia 3

Mafia 3

Da capo

Geschreven door David Kers op
Mafia 3 vertelt op indrukwekkende wijze een ijzersterk verhaal over wraak, haat en discriminatie. Het sfeervolle fictieve New Bordeaux is hier met zijn diverse gebieden een perfect speelterrein voor. Er is dan ook niets leuker dan rond te rijden met de heerlijke jaren ’60 soundtrack op de radio. De open wereld van Mafia 3 verandert echter al snel in één grote herhalingsoefening, waarbij slechts een handjevol missies weet te vermaken. De matige kunstmatige intelligentie en de vele technische mankementen zijn daarbij nog het minst grote probleem.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • IJzersterk verhaalvertelling; behandelt racisme op een volwassen manier; New Bordeaux; soundtrackt
 • Minpunten
 • Eentonige missies; matige kunstmatige intelligentie; geteisterd door bugs en technische mankementen

Het summum van Mafia 3: met Sam Cook’s What A Wonderful World op de radio door de straten van New Bordeaux scheuren.

Mafia 3 begint ijzersterk. Op indrukwekkende wijze wordt een verhaal geïntroduceerd over haat en discriminatie. De game draait om de half-zwarte Lincoln Clay die wraak zoekt op maffiabaas Sal Marcono. Dit proloog wordt vanuit verschillende perspectieven uit de doeken gedaan in documentairestijl. Dit verhaal, waarin gameplaysecties en tussenfilmpjes zich naadloos afwisselen, schreeuwt kwaliteit en doet verlangen naar meer.

Mafia 3

De introductie van Mafia 3 eindigt in een spectaculaire uiteenzetting waarbij de typerende jaren ’60 soundtrack alle dopaminesnaren in het lichaam bespeelt. Wat volgt is vrijheid, de vrijheid die iedere welgeschapen open wereldgame toezegt. De eerste teugelloze rit in New Bordeaux, de fictieve versie van New Orleans, is een indrukwekkende. De straten van The Big Easy ademen sfeer en diversiteit. Van het kleurrijke French Quarter bezaaid met nachtclubs en jazzbars, tot de havens langs de oever van de Mississippi en de dampende, met alligator gevulde moerassen in de bayou.

De soundtrack zet hierbij perfect de toon, waar nummers zoals The Animals’ The House Of The Rising Sun, The Rolling Stones’ Sympathy For The Devil en Dusty Springfields’ Son Of A Preacher Man er voor zorgen dat zelfs bij het bereiken van de bestemming nog een blokje wordt omgereden. Gewoon om even die heerlijke track af te luisteren.

Belofte

Dit verhaal ontwikkelt zich in de game zelf door het veroveren van de verschillende districten van New Bordeaux, die elk door een onderbaas worden geleid. Om de opperbaas don Marcano te bereiken dient dit caporegime op systematische wijze overgenomen te worden. Dat doen spelers door in elk district de criminele handel uit te schakelen. Dit verschilt van drugshandel en prostitutie tot illegale drankverkoop en mensenhandel. Om een onderbaas uit te schakelen dient eerst een bepaalde schade aan de business toe te worden gediend.

Mafia 3
Mafia 3
Mafia 3

Hierbij ligt de keuze altijd uit meerdere activiteiten waarbij in ieder geval een x-aantal vijanden moet worden gedood. Lukt dit, dan volgt een stand-off met de onderbaas. Ieder district moet vervolgens verdeeld worden over drie handlangers die helpen de stad over te nemen: Vito (die je nog kent uit Mafia 2), de zuipende Ier Thomas Burke en de mysterieuze Haïtiaan Cassandra. Elk van deze personages biedt verschillende hulpmiddelen, die meer en beter worden wanneer je als speler meer macht verkrijgt. Denk aan speciale wapens, extra geld, de mogelijkheid om de politielijnen tijdelijk te blokkeren of het oproepen van handlangers. Uitermate handig voor het overnemen van een gebied, maar bij de verdeling is het belangrijk om alle drie je capo’s tevreden te houden. De eerste keer is het overnemen van een district een prima tijdverdrijf. De aanpak hierbij biedt altijd mogelijkheden voor meerdere invalshoeken, waarbij de keuze tussen een stille stealth- of een with guns blazing-aanpak het verschil maakt.

Da capo

Mafia 3 weet echter, ondanks de korte narratief hoogwaardige filmpjes tussendoor, geen diversiteit te brengen in het veroveren van de verschillende districten. Mafia 3 weet de wonderschone belofte van vrijheid simpelweg niet waar te maken. Keer op keer is de opzet, de aanpak en de aanloop naar de onderbaas éxact hetzelfde. Dat is de eerste keer leuk, de tweede keer minder leuk en tientallen uren later vooral erg jammer. Het weet zo de fantastische opzet te verbergen in een repetitieve laag. Doodzonde, want verstopt tussen al die herhalingsoefeningen zitten ook enkele hoogwaardige gameplaymomenten. De écht belangrijke verhaalmissies wijden namelijk wel van deze paden. Helaas zijn deze op één hand te tellen.

Mafia 3

Hierbij wordt echter wel duidelijk hoe vermakelijk de gameplay van Mafia 3 kan zijn. Memorabele locaties, zoals een prachtige raderboot op de Mississippi en een verlaten pretpark, zijn het perfecte speelveld voor uitgebreide shootouts en achtervolgingsscènes. Het rijden, schieten en vechten werkt dan ook prima in Mafia 3, vooral dankzij de soepele en overtuigende animaties van jou en alle vijanden.

Toch kent ook dit gedeelte zijn schaduwzijde. De kunstmatige intelligentie is veelal ondermaats. Vijanden zijn steevast gebonden aan voorspelbaar gedrag dat niet verder reikt dan het verschuilen achter het dichtstbijzijnde muurtje. Van enige samenwerking of voorbedachte rade is nimmer sprake. Dit geldt ook voor het weglokken van tegenstanders. Door te fluiten wordt er altijd één vijand op onderzoek gestuurd. Eenmaal om de hoek stuurt een enkele knop deze naar het hiernamaals. Handlangers merken een ontzield lichaam zelden op en daardoor is deze fluitactie tot uit den treuren toe te passen.

Wonderful world

Mafia 3 lijdt daarnaast ook aan veel technische problemen. Van sporadische framedrops, missende ondertitels en zwevende voorwerpen tot problemen met de belichting, verdwijnende textures en volledige vastlopers. Het maakt de game verre van onspeelbaar, maar toont vooral dat we hier te maken hebben met een onafgewerkt product. Het tovert Mafia 3 soms ook om tot een dolkomische vertoning, iets dat in schril contrast staat met de uiterst serieuze en volwassen manier waarop de game racisme benadert.

Mafia 3
Mafia 3
Mafia 3

Dit laatste wordt in het verhaal voortreffelijk behandeld, maar is ook in kleine details terug te vinden in de daadwerkelijke gameplay. Bij een overval in een ‘witte’ wijk staat er binnen enkele seconden een stoet politiewagens op de stoep, terwijl in een armere wijk met geluk één politieagent wordt opgetrommeld. Zo kan het ook zomaar gebeuren dat de eigenaar van een bar de politie belt, omdat deze alleen aan blanken serveert.

Het maakt de repetitieve aard van Mafia 3 nog betreurenswaardiger. Daar er niets leuker is dan met een afgezaagde shotgun toch even die bar binnen te stappen, om enkele seconden later dwars door New Bordeaux te scheuren terwijl Sam Cooks’ What A Wonderful World door de speakers galmt.

Mafia 3 is nu verkrijgbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de game gespeeld op PS4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cuphead uitgesteld naar midden volgend jaar Golfen hoeft niet saai te zijn met 100ft Robot Golf
57

Reacties op: Mafia 3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  garciagarcia

  • 11 oktober 2016 15:38
  Goh, deze review lijkt heel erg op de review van PSX-Sense. De pluspunten en minpunten zijn ook echt exact hetzelfde xD

  Ik was zeer benieuwd naar het cijfer van jullie. Een 7 dus. Dat vind ik persoonlijk wel wat laag, de game krijgt van mij een dikke 9. Ik kan de game gewoonweg maar niet wegleggen, ook al lijken de missies veel op elkaar en doe je constant hetzelfde. Het boeit me niet, het speelt gewoon super lekker weg en de sfeer is fantastisch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JVSpro

  • 11 oktober 2016 16:19
  @garciagarcia Een 9? Kijk je door alle technische mankementen heen ofzo? Heb een video review gezien en ik moet zeggen wat een hoop issues zeg! Op sommige momenten zag het er zo slecht uit, net ps2 niveau textures. Als ze de puntjes op de i vergeten kost dat bij mij punten. Vind een 7 zelfs nog gul.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 11 oktober 2016 17:32
  @JVSpro
  Misschien heeft die geen last van de technische mankementen. Ik speel Mafia 3 op de PC en loopt als een zonnetje bij mij. Al blijft Mafia 1 voor mij toch wel de beste van de 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 12 oktober 2016 00:23
  @Teknootje
  Als een zonnetje met 30 FPS zeker. Met een R9 290 met alles op medium zit ik op 35FPS ofzo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 12 oktober 2016 02:23
  @DonnyLegend zit op 59 fps heb een 780ti. Vind alleen die bosjes irritant die van metaal zijn kan je niet doorheen rijden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 14 oktober 2016 10:18
  @DonnyLegend ik heb een r9 390 maar bij mij valt frame rate toch naar beneden misschien nog een keer kijken en op medium proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 12 oktober 2016 01:37
  @garciagarcia

  Scheelt type werk denk ik :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 11 oktober 2016 16:16
  Eens met de revieuw ,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coenschoen

  • 11 oktober 2016 16:25
  Om dit soort acties tegen te gaan. Jullie zeggen het zelf 'een onafgewerkt product' ga je dit toch geen voldoende geven. Zijn wij gamers het niet beu dat games, game na game onafgemaakt/werkt uitgebracht worden en vervolgens moeten we wel de volle mep moeten betalen. Waarom zo veel geld in marketing stoppen en niet in programmeurs. Als een game goed werkt en goed is verkoopt het sowieso wel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 11 oktober 2016 16:32
  @coenschoen Precies. Of dat ze een game na een jaar na de release nog naar een andere console brengen en dan het nog wagen de volle mep te vragen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 11 oktober 2016 19:15
  @coenschoen Die overdadige marketing van dit spel heeft gezorgd dat ik al geen zin meer had in dit spel voordat het uit was. Zegt idd meestal al veel, als er zoveel geld in de marketing zit (superveel nutteloze goodies, iedere fakking dag een nieuwe trailer..)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Learned

  • 11 oktober 2016 16:33
  Shitty textures en dan ook nog is verre van geoptimaliseerd. Bagger spel, verder is de story opzich wel oké. Gelukkig geef ik er geen cent aan uit met dank aan torrents.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 12 oktober 2016 00:24
  @Learned Inderdaad, downloaden dit wanproduct. prutsers

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 12 oktober 2016 02:25
  @Learned 25 euro is toch geen moer.

  [mod-edit: voor racisme is geen plaats op Gamer.nl]

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 12 oktober 2016 07:48
  @clausbmf wtf, ga weg gast met je racisme.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 12 oktober 2016 23:32
  @haastnooit kom op heeh hoezo racisme? moet je dit spel niet spelen. barst ervan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 12 oktober 2016 09:44
  @clausbmf
  Domme reactie, want je knalt ook een hoop redneck en kkk gasten af in de game…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 13 oktober 2016 00:01
  @obi-twan kenobi zo ver in de game was ik nog niet. hahhaah

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 12 oktober 2016 16:59
  @clausbmf

  Hou het netjes, clausbmf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clausbmf

  • 12 oktober 2016 23:40
  @Swieb ja ik hou het toch ook netjes, ik zei: negroïde. het spel doet anders. netter kan ik het niet verwoorden dus hoezo racisme? je moet ze toch afknallen of niet. dus ik draai niet om de feiten heen. maarja tegenwoordig mag je niks meer zeggen en het is al rassen haat… als ik zeg kk blanken is er niks aan de hand maarja fok it.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.