“Beter goed gejat dan slecht verzonnen” is een uitspraak die goed opgaat voor M.A.C.H., de nieuwste game van Kuju Interactive voor de PSP. M.A.C.H. leent nogal wat elementen uit games als Mario Kart, Ace Combat, WipeOut en Need for Speed Underground, en heeft hiermee een supersnelle, hectische straaljagerracer afgeleverd op de PSP. Wij keken of het leentjebuur spelen van M.A.C.H. daadwerkelijk zijn vruchten heeft afgeworpen.

M.A.C.H. staat voor Modified Air Combat Heroes en speelt zich in de toekomst af waar verveelde oud-straaljagerpiloten het met hun gemodificeerde straaljagers tegen elkaar opnemen in snelle races en heftige dogfights. Door de introductie van onbemande straaljagers in het leger zijn deze piloten werkloos geworden en proberen ze op deze manier toch hun adrenalineverslaving enigszins te voeden. Tot zover het flinterdunne verhaaltje achter M.A.C.H. Het komt er op neer dat je in je gepimpte straaljager als eerste de finish moet behalen waarbij je gebruik kunt maken van een klein handje vol power-ups als raketten en mijnen. Deze power-ups vind je door het level heen en het is aan te raden om ze te gebruiken als je na drie rondjes als eerste over de streep wilt vliegen. Helaas is er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Mario Kart, weinig variatie te vinden in het wapenaanbod.   De besturing van M.A.C.H. is behoorlijk simpel gehouden. Iedereen die deze game voor het eerst aanraakt zal al snel een rondje succesvol kunnen afleggen. De game is dan ook erg vergeeflijk als het gaat om botsingen met objecten in de fysieke omgeving. Zo kun je met grote regelmaat je straaljager tegen de rotsen in een ravijn parkeren zonder dat je vliegtuig uit elkaar dondert. Het vliegtuig reageert erg soepel op je commando’s en is ook op hoge snelheden, na het dubbel indrukken van de X-knop, nog behoorlijk goed te besturen omdat scherpe bochten met behulp van een combinatie van het kruisje en het vierkante een eitje zijn. Door laag over de grond te vliegen kun je de boostmeter vol laten lopen, waardoor je met behulp van de O-knop een mach-rol kunt maken waarmee je inkomende raketten kunt ontwijken.

Dat M.A.C.H. een leuke game is om te spelen staat vast, alleen is het aantal banen wel erg klein. Je hebt vijf verschillende omgevingen waarin je kunt kiezen uit een lange track en een erg daarop lijkende korte track. Dat maakt het totaal op tien tracks, niet meegerekend dat je ze ook omgekeerd kunt racen. Ondanks dat deze tracks schitterend zijn vormgegeven is het aantal en de lengte van de tracks toch best wel aan de magere kant, waardoor de game snel repetitief dreigt te worden. Het feit dat de carrièremode enkel bestaat uit een opeenvolging van steeds dezelfde races en dogfights doet de speelduur ook geen goed.   Toch is er genoeg om voor te racen. Zo kun je uit een behoorlijk aantal verschillende straaljagers kiezen, waarvan heel wat onderdelen zoals motoren en vleugels in drie gradaties (rookie, pro en ace) zijn te personaliseren en ook de eigenschappen van je straaljager hiermee verbeteren. Het lijkt misschien wel teveel op het pimpen van je wagen in Need for Speed: Underground, maar toch blijft het wel leuk om je jet’s naar een maximaal niveau te upgraden. Het geld dat nodig is om allerhande modificaties aan je straaljager aan te brengen kun je verdienen door goed te presteren in de carrièremode.Naast een arcade mode en een carrièremode heeft M.A.C.H. tevens een challenge mode waarin je zo goed mogelijk bepaalde opdrachten moet uitvoeren en waar ook weer items mee vrij te spelen zijn. M.A.C.H. kun je maximaal met acht mensen op een lokaal netwerk spelen. Het is overigens erg jammer dat ook in deze game weer geen online mode is te vinden. Je blijft op deze manier altijd afhankelijk van mensen in je omgeving die de game ook moeten hebben. Gelukkig zit er dan wel weer een game sharing optie ingebouwd, waardoor slechts één persoon de game in zijn bezit hoeft te hebben. Helaas kun je maar kiezen uit één baan die eigenlijk ook niet een van de leukste blijkt te zijn.   M.A.C.H. scoort helaas niet op uitgebreidheid en originaliteit. De strakke graphics maken echter veel goed: in alles kun je zien dat deze game speciaal gemaakt is voor de PSP. Denk hierbij aan korte laadtijden, een supervloeiende framerate en mooie licht- en snelheideffecten. De tracks en omgevingen zien er, afgezien van dat ze vrij kort zijn, erg goed uit. Ook de straaljagers zijn erg stijlvol vormgegeven, hoewel sommige designs wel de lachspieren aan het werk zetten. Conclusie:  Het is doodzonde dat M.A.C.H. niet veel uitgebreider is. Er had zoveel meer in deze game gezeten. Alleen al het toevoegen van een groot aantal tracks had de game een flinke boost gegeven. Ook het ontbreken van een online mode is erg jammer, omdat de game er gewoon om schreeuwt om samen met anderen gespeeld te worden. De conclusie is dat M.A.C.H. een heel toffe game is, maar helaas niet uitgebreid genoeg is om lang je aandacht vast te houden. Misschien voor een eventueel tweede deel dan maar.