Sommige liedjes blijven lange tijd in je hoofd rondspoken. Wanneer het een nummer uit een musical of de laatste hit van Britney Spears is, zul je je misschien schamen om het riedeltje hardop te zingen of te fluiten, maar binnensmonds neurie je het refrein wellicht toch stiekem. LocoRoco kent één van de meest aanstekelijke deuntjes uit de gamegeschiedenis, die je tegen wil en dank nog dagen zult blijven neuriën.

Als je nog nooit van LocoRoco gehoord hebt, krijg je bij het zien van de game wellicht het idee dat het om een kinderachtig platformspel gaat. Dit is echter totaal niet het geval. De serie kenmerkt zich dan wel door zijn schattige personages, kleurrijke levels en kinderlijke soundtrack, maar de achterliggende gameplay is zeker ook voor doorgewinterde platformliefhebbers interessant. Al is het alleen maar vanwege de afwijkende manier van spelen.

Je bestuurt namelijk niet de LocoRoco, maar je beweegt de wereld om het personage heen om hem ongedeerd naar het eindpunt te navigeren. Dit doe je met de twee schouderknoppen: de linker schouderknop kantelt de wereld naar links en de rechter schouderknop doet het tegenovergestelde. Wanneer je beide schouderknoppen tegelijk indrukt, laat je de LocoRoco springen.

Halloween is in de stad

LocoRoco: Midnight Carnival verschilt op een aantal manieren van de vorige delen uit de serie. Inhoudelijk is de game meer een uitbreiding dan een nieuw deel. Het spel kent maar zestien levels in tegenstelling tot de vele tientallen uit de voorgaande delen. Hier staat echter wel tegenover dat de levels in dit deel vele malen moeilijker zijn dan je gewend bent. Op dit gebied is de game volwassener geworden. Het komt dan ook geregeld voor dat je meer dan een half uur kwijt bent aan het uitspelen van een level.

Dit komt voornamelijk door de vernieuwde levelstructuur, die opener is. In de vorige delen speelden de levels zich merendeels op de grond af. Hierdoor waren er, op de vijanden na, weinig gevaren die je belemmerden om het einde van het level te halen. In LocoRoco: Midnight Carnival speelt een groot deel van de levels zich in de lucht af, waarbij je alleen van een wisse dood gescheiden wordt door kleine platformen. De nadruk ligt nu veel meer op de behendigheid en snelle reflexen van de speler.

Om je LocoRoco behendiger te maken, is er een nieuwe beweging aan je arsenaal toegevoegd. Met deze zogeheten Boing!-move kun je sprongen aan elkaar te plakken om zo hoger gelegen plekken te bereiken en verder te springen. Naast functionaliteit voegt het ook een esthetisch effect toe. Bij elke Boing-sprong wordt je LocoRoco gevolgd door een regenboog van kleuren, vermengd met bloemen. Je wordt beloond met meer punten naarmate je de aaneenschakeling van sprongen langer volhoudt.

Race tegen de klok

Het spel richt zich deze keer puur op de snelste tijd en de meeste punten. Het ontbreekt aan een overkoepelend verhaal en er zijn weinig te ontdekken bonusgebieden in de verschillende levels. In sommige levels zijn ze zelfs helemaal afwezig. Dit terwijl het rondstruinen op zoek naar geheimen toch altijd een deel van de charme van de serie was. Nadat je elk level uitgespeeld had, speelde je ze nog een aantal keer door om alle geheimen te ontdekken en alle MuiMui te vinden. Nu haal je dezelfde replaywaarde uit het aanscherpen van je beste tijd en het verbeteren van je hoogste scores.

Je scores worden bijgehouden in een online klassement. Je kunt proberen om de tijden en scores van de vijf beste spelers ter wereld te verbeteren door hun ghost te downloaden. Wanneer dit te hoog gegrepen is, kun je ook elk level met vier man tegelijk online spelen in een race naar de finish. De fashionista's onder ons kunnen de eigen LocoRoco aankleden met verschillende hoedjes, die je in de BuiBui-winkel kunt kopen, en zo een uniek personage creëren om online de blits te maken.

De grootste verandering die LocoRoco: Midnight Carnival met zich meebrengt, is de manier waarop je aan het spel kunt komen. De game is in Japan een lanceringtitel voor de PSP Go, wat inhoudt dat het spel geen fysieke release in de winkel kent. De game is enkel te downloaden via de PlayStation Store. Met een prijs van vijftien euro haal je echter totaal geen miskoop in huis, Midnight Carnival biedt namelijk uren vermaak voor jong en oud. Zie na het spelen maar eens te voorkomen dat de deuntjes dagen in je hoofd blijven rondspoken.