Review
Life is strange

Life is Strange: Before the Storm Episode 1: Awake

Rachel Amber alert

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

 • Before the Storm laat zien dat er geen superkracht nodig is om een goed Life is Strange-verhaal te vertellen. De relatie tussen personages Chloe en Rachel is bijzonder genoeg om deze game te dragen. Hoewel de eerste aflevering al goed op zichzelf staat, kunnen we niet wachten op hoe het verhaal in de volgende twee afleveringen verder gaat.
  Score: 80 Uitstekend
  • Uitstekend geschreven, mooie beelden, realistischer taalgebruik
  • Geen originele stemacteurs, tegenspraaksysteem voegt weinig toe, minder interactie
Life is Strange is een mooi afgesloten verhaal, maar toch heeft Square-Enix besloten om niet alleen een vervolg, maar ook een prequel uit te brengen. Deze prequel is gemaakt door een andere studio (Deck Nine Games), zonder hoofdpersonage Max en met andere stemacteurs. Dat klinkt als een hella slecht idee, maar dat valt gelukkig reuze mee.

Tijdens de originele game hoorden we regelmatig over Chloe's verleden met de mysterieuze Rachel Amber, maar de details bleven vaag. Daar komt verandering in met Before the Storm. In de eerste aflevering 'Awake' beleef je namelijk de start van hun relatie. Ook vertelt deze aflevering meer over Chloe's band met haar moeder, die een nieuwe vriend heeft.

Life is strange

Step-dildo

De originele game kreeg veel kritiek over het schrijfwerk. De dialogen van de jonge scholieren werden namelijk duidelijk geschreven door oude Franse mannen, waardoor het taalgebruik behoorlijk geforceerd overkwam. Daar is in Before the Storm nauwelijks meer sprake van. Hoewel de personages jonger zijn, klinken ze juist volwassener.

Dit betekent niet dat Chloe nu plots een verantwoordelijke tiener is. Letterlijk in de eerste scène springt ze over een bordje met 'verboden toegang' en steekt ze nog even haar beide middelvingers op naar dat bordje. Want wow, wat is ze recalcitrant. Toch word je in de rest van de game niet meer constant afgeleid met woorden als hella en step-dildo.

Life is strange

Vrolijke hotdog

Chloe is een rebelse tiener die duidelijk nog op zoek is naar haarzelf. Ze heeft haar haar nog niet geverfd en haar kledingstijl is nog niet af. Voordat je naar school gaat mag je zelf kiezen wat ze aantrekt. Er is niet veel keus, maar uiteindelijk hebben we haar op pad gestuurd met een t-shirt waar een dom lachende hotdog op staat.

Chloe's opstandigheid komt grotendeels door haar thuissituatie. Haar vader is namelijk overleden en haar hardwerkende moeder heeft moeite om de rekeningen te betalen. Ondertussen vraagt de vriend van haar moeder om meer discipline in de opvoeding.

Uiteraard moet je in Before the Storm weer lastige keuzes maken die een enorme invloed hebben op het verhaal. Dit gaat bijvoorbeeld over hoe open je bent naar Rachel toe en of je haar als meer dan een vriendin ziet. Maar het gaat ook om de lastige thuissituatie. De strijd tussen het zijn van een rebelse tiener en het niet willen kwetsen van je moeder wordt uitstekend neergezet. Onder andere via step-dildo David. Je moeder smeekt je namelijk om aardig tegen hem te zijn, terwijl hij alles is wat Chloe tegenstaat.

Life is Strange

Turn back time

Naast de personages en het verhaal, viel de originele Life is Strange op door de superkracht van hoofdpersonage Max. Hiermee kon ze regelmatig de tijd terugdraaien, waardoor je als speler meerdere keuzes kon uitproberen. Chloe heeft deze kracht niet. Wel krijgt ze een eigen truc: tegenspraak. In verschillende situaties moet je de juiste beledigingen kiezen om een soort gevecht te winnen. Het is een manier om haar ook iets bijzonders te geven, maar het voegt eigenlijk weinig toe. Dat Chloe hier en daar graffiti kan plaatsen met een stift is leuker, want ze heeft verrassend veel humor.

Wat voornamelijk opvalt aan Before the Storm is hoe weinig het uitmaakt dat die superkracht er niet in zit. Daar ging Life is Strange namelijk ook niet om. De tijdterugdraaimechaniek gaf een unieke twist in het maken van keuzes, maar uiteindelijk zat de kracht van de game in de personages en het verhaal. Daar straalt Before the Storm weer in. Het verhaal is zo goed geschreven, dat je de superkracht nooit mist. Wel voelt de game hierdoor minder interactief. Dat Before the Storm daarnaast praktisch allemaal andere stemacteurs heeft door een staking is ook jammer, maar het stoort nauwelijks.

Einde van de wereld

Knap aan deze eerste aflevering is dat het zo goed op zichzelf staat. Zonder de context van superkrachten en de dreiging van het einde van de wereld, wordt hier een mooi verhaal verteld over interessante personages en jij kiest wat voor persoon je in dat verhaal bent.

In deze eerste aflevering krijg je de optie om een potje Dungeons & Dragons te spelen met 'de nerds' op school. Je kunt weglopen, er lacherig om doen of het serieus spelen. Hoewel er geen juiste keuze is, levert de serieuze optie wel het meeste op. Niet alleen is de presentatie van het potje D&D waanzinnig tof, maar je maakt ook waardevolle nieuwe contacten.

Zo is de volledige game ook. Als jij je inleeft in deze personages en de keuzes serieus maakt, dan geeft Before the Storm je een prachtige en emotionele tijd terug. In deze eerste aflevering hebben we al hardop gelachen en zelfs uitgebreid gehuild om Chloe. Ook al droeg ze dat stomme hotdog-shirt. Als de introductie dit al teweeg brengt, kunnen de volgende twee afleveringen niet snel genoeg uitkomen.

Life is Strange: Before the Storm Episode 1: Awake is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Meer dan twintig minuten Cuphead-gameplay met nieuw level Gerucht: Assassin's Creed Origins krijgt 1080p/60fps-modus op Xbox One X
15

Reacties op: Life is Strange: Before the Storm Episode 1: Awake

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Apetjoek

  • 4 september 2017 13:14
  Heb 'm gekocht, maar zag later dat er een soort deluxe versie is met een extra episode. Is deze ook (ooit) los aan te schaffen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quorumz

  • 4 september 2017 14:17
  @apetjoek Als het goed is wel. Nu zit er ook nog een extra achievement aan die je anders nooit kan krijgen.

  Ontopic: wat jammer is: te kort!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 4 september 2017 15:07
  Kan niet wachte ik heb er zin aan. Alleen jammer dat het episode uitgebracht word want dan heb je afl 1 gezien en dan wil ik altijd meteen verder XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spreadthehate

  • 4 september 2017 15:37
  Ik weet niet of ik hem ga kopen uit principe kwestie hoe ik erover denk.
  Eerste deel was geweldig, maar nu bijvoorbeeld Cloë al niet meer ingesproken is door dezelfde stem acteur in deel 1 haak ik af. Wellicht mis ik nu een geweldige reeks maar ik vind dit altijd zo klote als dit gebeurd.

  Voordat ik aan seizoen 2 was begonnen bij Spartacus heeft echt maanden mogen duren, puur omdat in het 2e seizoen er een andere acteur als hoofdrolspeler zat. (Achteraf gezien een geweldige vervanger)

  Wellicht dat ik nu weer de fout maak met Cloë en is haar vervanger gewoon goed?
  Je raakt zo snel gehecht aan een personage.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shriko

  • 4 september 2017 16:20
  @spreadthehate Ja, dat is jammer. Door de staking is het echter niet anders. Wel is de originele acteur betrokken geweest bij het project, door feedback te geven op het schrijfwerk rond haar personage. Dus ze zit er toch een beetje in verwerkt? Daarnaast vind ik de nieuwe stemacteur goed werk doen en heb ik het niet als storend ervaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • spreadthehate

  • 5 september 2017 18:51
  @shriko

  Zojuist toch maar de aanschaf gedaan.
  Na nu meerdere mensen te hebben gesproken en hier gelezen dat het inderdaad bijna niet opvalt toch maar gekocht.

  Ik blijf alleen een beetje hangen in het main menu haha. Alweer een geweldige soundtrack net zoals bij deel 1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shriko

  • 5 september 2017 22:10
  @spreadthehate Jaa <3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 4 september 2017 17:46
  @spreadthehate

  Bij cgi / animatie heb ik er een stuk minder last. Bijvoorbeeld mijn favoriete animatiefilm serie the land before time zijn de personages ook bijna elke keer door een ander ingesproken en ik heb er nagenoeg geen last van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • nicster

  • 4 september 2017 21:24
  @spreadthehate Mwoah, ik heb het origineel een jaar geleden uitgespeeld en had bij dit deel niet door dat de stem door iemand anders was gedaan. Als je het niet had geweten en niet recent Life is strange gespeeld hebt dan had je het mischien ook niet gemerkt :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 4 september 2017 16:35
  EP 1 ook uit was goed!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The soy sauce

  • 4 september 2017 16:39
  Komen er nou maar 3 EPS? Of heb ik dat verkeerd gelezen.

  Sowieso geen games meer kopen per EP, vind dat zo naar heh. Wacht wel tot ze hele game droppen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 4 september 2017 17:14
  @the-soy-sauce Volgens mij inderdaad 3 eps , Ep 1 duurt zo een 3 uur als je rustig alles verkent

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • nicster

  • 5 september 2017 20:15
  @the-soy-sauce Yes 3 episodes. En voor die 20 euro voor alle 3 kun je dit ook niet versukkelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Iluyan

  • 5 september 2017 00:15
  Ik moest weer even wennen in het begin. Vond het jammer dat de keuzes die je maakte niet persé een grote verandering aan het plot wat voor je is neergezet, bracht, maar als je daar doorheen kan kijken dan kan je nog wel genieten van het verhaal. Die is heel mooi neergezet. Paar dingen kloppen niet hier en daar of zijn niet helemaal eerlijk, of mogen wat duidelijker maar all in all een verademing.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Apetjoek

  • 5 september 2017 08:53
  @iluyan In het originele Life is Strange (spoilers) had je vrij in het begin de mogelijkheid om een meisje van zelfmoord af te houden (/spoilers). De uitkomst van die scène had een enorme impact op veel dialogen, gedragingen en zelfs op verschillende settings. Letterlijk een wereld van verschil.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.