Review
Life is Stange 2

Life is Strange 2: Episode 5 - Wolves eindigt bij Trumps muur

Belangrijkste gameverhaal van het jaar

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

De afsluiter van Life is Strange 2 heeft een trage start, maar zodra de aflevering op gang komt is het plankgas naar de conclusie. De politieke thema's worden deze keer niet zo subtiel behandeld, maar de game weet het verhaal van de Diaz-broers op een verrassende en betekenisvolle manier af te sluiten.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Complete game heeft invloed op het einde, actueel verhaal, emotioneel
  • Minpunten
  • Trage start
Het was al vroeg duidelijk dat het verhaal van Life is Strange 2 een specifieke richting op zou gaan: de muur van president Donald Trump tussen de Verenigde Staten en Mexico. Veel mensen willen een beter leven ten noorden van deze muur, maar de Diaz-broers zoeken hun heil juist aan de andere kant.

Zodra de vijfde aflevering begint is er ongeveer een maand verstreken. De broers leven bij hun moeder in een kamp waar men vrij is om te zijn wie men is. Zo is er een kunstenaar die ontsnapt van de geldwolven in haar omgeving, en een ouder homopaar dat zonder gevaar van de buitenwereld samen wil zijn.

Het is een mooie plek waar een hoop te ontdekken valt, maar het is ook een verrassend trage start voor de laatste aflevering. Dat is een beetje frustrerend, omdat je nu wel naar die conclusie toe wil. Maar zodra de aflevering op gang komt, is het tempo hoog.

Life is Strange 2

Trump

Wat er precies bij de muur gebeurt moet je zelf maar ondervinden, maar de makers willen duidelijk nog wat extra nadruk leggen op het huidige politieke klimaat in de Verenigde Staten. Dat gebeurt met een verhaal van mensen uit Mexico en waarom ze zo graag naar de Verenigde Staten willen. Maar ook met rednecks die alles op alles zetten om buitenlanders te stoppen, omdat ze de banen van (witte) Amerikanen zouden stelen.

Deze laatste aflevering van Life is Strange 2 is dus niet bepaald subtiel in zijn commentaar, maar dat is ook niet nodig. De game is uniek met het behandelen van zo'n actueel onderwerp zonder het enkel daarover te hebben. De game vertelt namelijk bovenal een emotioneel verhaal over twee broers.

Bij elkaar genomen vertelt Life is Strange 2 een van de sterkste en belangrijkste verhalen van dit jaar.
Life is Strange 2

Held of schurk

Bij de eerste Life is Strange hangt het einde volledig af van één laatste keuze. Bij Life is Strange 2 ligt het iets complexer. Door de game heen heb jij als Sean de keuzes voor Daniel gemaakt, maar je broertje heeft ook een eigen wil. Wat je hem hebt geleerd heeft invloed op hoe de allerlaatste keuze uitpakt en welk einde je krijgt. Welk moraal heb jij hem meegegeven?

Er zijn vier verschillende eindes. Als we kleine variaties meerekenen zijn er zelfs zeven verschillende eindes. Het ene einde heeft wel duidelijk meer impact dan de ander, maar geen conclusie doet netjes een strik om het verhaal waarna alles goed is. Zo makkelijk is het echte leven immers ook niet.

Bij elkaar genomen vertelt Life is Strange 2 een van de sterkste en belangrijkste verhalen van dit jaar. Een verhaal dat zeer actueel is, met sterke personages en hartverscheurende keuzes. De manier waarop al die keuzes terugkomen op het eind kan erg confronterend zijn, maar dat maakt deze hele reis ook extra betekenisvol.

Life is Strange 2: Episode 5 - Wolves is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze review is gebaseerd op de pc-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Mark Hamill en Ninja kondigen speciale Fortnite-stream aan Seth komt in een nieuw jasje naar Street Fighter 5
24

Reacties op: Life is Strange 2: Episode 5 - Wolves eindigt bij Trumps muur

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Mmo-veteran

    • 17 december 2019 09:53
    Build that Wall! Maga 2020!!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 17 december 2019 12:20
    @Mmo-veteran bouw dan een hele grote muur om je huis heb je geen last van andere mensen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Mmo-veteran

    • 17 december 2019 13:39
    @fonsrutte Mijn huis heeft toch muren?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    denver

    • 17 december 2019 10:10
    Spoilers in de titel? Wtf

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Paxopoxo

    • 17 december 2019 10:19
    @denver Ja inderdaad zeg, wilde deze net als Life is Strange pas spelen als alle episodes er zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkRuleR

    • 17 december 2019 11:25
    @Paxopoxo Echt een super slechte actie van Erwin. Ik probeer heel erg om alle spoilers te vermijden en dan staat dit in de titel van het artikel.

    Wie wil er nou in een review spoilers lezen van het einde van een game serie????
    Overigens ook een verwijt naar de redactie, hoe kun je dit toestaan.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkraverX

    • 17 december 2019 22:02
    @denver Ja ik stond er ook ff van te kijken, beetje vreemd om het op zo`n manier te betitelen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Tonne

    • 17 december 2019 10:55
    Lekkere spoiler inderdaad.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    HunterSeeker

    • 17 december 2019 11:34
    Als de laatste episode daar om draait kan je het geen spoiler noemen.
    Maar wanneer je elk nieuws van Life is strange wilt ontwijken dan is deze titel indd niet erg handig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkRuleR

    • 17 december 2019 13:43
    @HunterSeeker Mijn ervaring is dat de discussie of iets wel of geen spoiler is erg lastig is. En vooral een persoonlijke mening.
    Als de recensist graag inhoudelijke details wil vertellen doe dat dan in het artikel zelf en waarschuw de lezer dat het artikel mogelijk spoilers bevat.
    Deze titel is voor mij het voorbeeld hoe het absoluut NIET moet.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • pfipf0

    • 17 december 2019 12:16
    Nou lekker dan. Ik moet nog aan de reeks beginnen maar ben nu al gespoiled….. :-(

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Shriko

    • 17 december 2019 13:51
    Hallo allemaal! Ik snap jullie zorgen om spoilers, zeker als je nog moet beginnen. Maar dit is waar de game om draait en dat is al vroeg duidelijk. Zoals hoe Journey en God of War beide naar een berg gaan en daar eindigen. Daarmee is eigenlijk heel weinig gezegd. Ik wil het specifiek in de kop benoemen, omdat het een actueel thema en een politiek statement is en dat de game interessanter maakt. De muur zit niet voor niets tevens in allerlei promotiemateriaal, dus het ontwijken is sowieso lastig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    WvA

    • 17 december 2019 15:33
    @Shriko Dat die misschien een rol speelt (geen idee, dat wist ik ook nog niet) is 1 ding, maar dat de game daar eindigt is toch ook een spoiler? Overigens helemaal niet gezien in het promotiemateriaal, dus ik snap de boze reacties in deze comment section wel. Ik ben dan wel benieuwd, wat voegt de titel toe dat opweegt tegen de potentiële spoiler? Het ergens in de review benoemen is 1 ding, maar omdat het met een grote banner op de frontpage staat, kunnen velen er niet echt omheen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    denver

    • 17 december 2019 17:29
    @Shriko Ik heb (bewust) helemaal geen promotiemateriaal bekeken. Ik zit in episode drie en ik weet niks van een muur; ik speel met twee broers die onderweg zijn naar het geboortedorp van hun vader. Maar ik weet nu al dat ze dat niet gaan redden, dankzij je domme titel en je nog dommere verantwoording. Man man man, amateurisme ten voeten uit. Niet verwijderen ook, maar voor iedereen die nog op deze site komt het einde verpesten. Sneu.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    DarkRuleR

    • 19 december 2019 09:31
    @denver En bedankt voor de spoiler! Ok, dit is niet in de titel van een bericht maar in een comment. MAAR waarom mag je in de comments wel spoilers typen en in een titel niet?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • pfipf0

    • 18 december 2019 06:17
    @Shriko Ik heb het idee dat het reageren op een actueel thema door het in de kop te zetten belangrijker voor je is dan het geven va n een spoilervrije review. Ik heb bewust nog geen bal bekeken over deze game maar hier kwam ik niet onderuit aangezien het prominent op de voorpagina staat. Niet cool gast.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Apollo72

    • 17 december 2019 14:41
    Sorry hoor maar ze zijn als sinds de eerste episode onderweg naar het dorp waar hun vader vandaan komt,, niet naar de muur/grens. Wat een bullshit titel

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • trekinbami

    • 17 december 2019 23:11
    Wel fijn dat de reviewer met deze titel elke andere potentiële richting al uit sluit bij iedereen die E05 moet spelen. En het nog verdedigen. Pas die titel gewoon aan man.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    denver

    • 18 december 2019 01:10
    In 12 van de 15 reacties wordt geklaagd over de spoiler in de titel. Eén reactie is van de recensent zelf. En dan toch koppig vol blijven houden dat het toegevoegde waarde heeft. Nou, zielige jongen: je hebt je gewenste aantal kliks en reacties. Geniet ervan. Droeftoeter.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Killing_Angel

    • 18 december 2019 07:33
    Kerel, pas gewoon de titel aan. Je bent niet episode 1 aan het reviewen waarbij het als het daar al zou gebeuren een iets minder grote spoiler zou zijn, maar episode 5. Life is Strange 2 is eigenlijk gewoon één groot spel waarvan jij van de laatste episode gaat verklappen waar ze eindigen, sjah.. ik ga toch ook niet zeggen in welk gebied ze in borderlands 3 eindigen. Jij zult misschien denken van, wat stellen jullie je aan. Maar als je nu bij het begin van dit spel bent (episode 1), is dit gewoon een dikke spoiler. Dus zet gewoon die trots opzij en pas de titel aan. :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.