Review
life is strange 2

Life is Strange 2: Episode 4 - Faith verliest het geloof

De kogel door de kerk

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Met Episode 4 weet Life is Strange 2 de kwaliteit hoog te houden. Met meer moeilijke keuzes, actuele onderwerpen en nieuwe personages houdt Dontnod ons aan het scherm gekluisterd.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Veel nieuwe personages, actuele onderwerpen, keuzes met grote impact
 • Minpunten
 • Sommige keuzes worden onduidelijk gepresenteerd
Het einde van de uitstekende derde aflevering van Life is Strange 2 liet ons achter met een bizarre cliffhanger. Sean leek levenloos op de grond te liggen, terwijl Daniel spoorloos is verdwenen. Episode 4 pakt het verhaal een tijdje later weer op.

Sean leeft nog, maar zijn superheldennaam zou vanaf nu Cyclops moeten zijn. Hij moet het namelijk met één oog doen. De oudere broer heeft een tijdje in een coma gelegen, maar in het ziekenhuis knapt hij langzaam weer op. De politie houdt hem daar wel nauw in de gaten, want na deze ziekenhuiskamer volgt een gevangeniscel.

Het ergste aan deze situatie is dat Sean nu zonder zijn jongere broertje is. Hij moest de kleine Daniel beschermen, maar na de explosieve gebeurtenissen aan het eind van de derde aflevering weet hij niet eens meer waar het jochie is. Alle hoop op een nieuw leven lijkt verloren, totdat Sean een hint krijgt over de locatie van Daniel.

life is strange 2

Racisme

Wat volgt is weer een uitstekende aflevering van Life is Strange 2, dat laat zien waarom deze games zo goed zijn. Je moet hartbrekende keuzes maken die het leven van jou en anderen beïnvloeden. De game durft uitgebreid de tijd te nemen om complexe personages uit te diepen en er worden zeer actuele onderwerpen aangeboord.

Hoewel racisme in het zuiden van de Verenigde Staten natuurlijk geen nieuw onderwerp is, vindt deze game duidelijk plaats in de VS van Donald Trump. Met de muur tussen Amerika en Mexico in de komende aflevering zal dat nog meer worden benadrukt, maar Episode 4 biedt al een voorproefje. In een van de meest heftige scènes van deze reeks moet je als Sean reageren op twee racisten die je compleet vernederen puur om wie je bent. Kies je voor veiligheid of je trots?

De keuzes in deze game zijn belangrijk. Daarom is het wel jammer dat ze niet altijd duidelijk worden gepresenteerd. Bij het bekijken van de keuzes die andere spelers hebben gemaakt en de uitleg daarvan, werd pas duidelijk wat er precies aan de hand was bij een van de laatste belangrijke keuzes.

De game durft uitgebreid de tijd te nemen om complexe personages uit te diepen en er worden zeer actuele onderwerpen aangeboord
life is strange 2

De kerk

Omdat de gamemakers mensen in het zuiden van de Verenigde Staten niet allemaal willen afschilderen als racisten, legt de game ook duidelijk de nadruk op goede mensen die willen helpen. Toch zijn die duidelijk in de minderheid. Ook in de kerk. De eerste keer dat je dit belangrijke gebouw tegenkomt met het grote kruis tegen de muur, weet je eigenlijk al dat het misgaat.

Dat zegt ook iets over de huidige tijd. Kerken in games waren voorheen voornamelijk plekken van rust en hoop, maar dat beeld klopt niet altijd meer. De game raakt onderwerpen aan als conversietherapie en het afwijzen van wetenschap en medicijnen. In alles wordt deze kerk neergezet als een plek waar je juist niet veilig bent.

Dat past goed bij het hele thema van deze aflevering. Hoewel Episode 4 ’Faith‘ heet, draait het niet om geloof, maar om hoop. Deze hoop is niet in de kerk te vinden, maar in de liefde tussen familie en de goede mensen die je tegenkomt.

Life is Strange 2: Episode 4 - Faith is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze review is gebaseerd op de pc-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

The Last of Us: Part 2-beelden getoond in vertrouwelijke kring Verken Seattle in Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2
8

Reacties op: Life is Strange 2: Episode 4 - Faith verliest het geloof

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Markus88

  • 28 augustus 2019 13:30
  uhhhh… cijfer?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr. Guy

  • 28 augustus 2019 17:24
  Cijfer volgt na het finale product, I guess?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 28 augustus 2019 22:21
  Is het tweede deel eigenlijk wat? Life is Strange 1 was echt een plezante game, met twists die ik nooit heb zien aankomen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 28 augustus 2019 23:25
  @The soy sauce ik vind van niet. life is strange 1 en life is strange before the storm zijn toppers, zuigen je mee in het verhaal en leef je met de karakters mee. tot nu toe erger ik me aan de traagheid, super vervelend en verwent broertje daniel en tenenkrommende keuzes die je wel moet maken…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 28 augustus 2019 23:43
  @Quorumz

  Aye! Z’n idee had ik al een beetje, styletje ziet er ook anders uit o.i.d.

  En ik hoorde dat de voice actor van Chloe ( als ik het goed herinner ) ook veranderd is, wat sowieso vrij retarded is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 28 augustus 2019 23:47
  @The soy sauce Ik vind t dan weer superleuk. Wel anders dan deel 1, maar het voelt wat persoonlijker en dichterbij staan. Chloe zit trouwens niet in deel 2, is een heel nieuw verhaal.

  En schelden met 'retarded' vind ik een beetje jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • trekinbami

  • 30 augustus 2019 11:41
  Ondanks dat ik deze episode echt met plezier heb gespeeld, en ik de spanningsboog echt uitstekend vond, was ik niet zo onder de indruk als jij. Kan zijn dat ik wat dingen heb gemist, maar toch:

  Vond deze aflevering echt te kort voor het verhaal wat werd verteld. De personages Lisbeth en Nicholas werden juist niet goed uitgediept, en dat vond ik erg jammer. Het stukje bij de auto op 't land van de hillbillies voelde ook een beetje geforceerd. Ook miste ik een beetje de mooie-muziek-momentjes waarbij je wegdroomt. (Spoiler: Alleen als Sean buiten zit met Karen?)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Iluyan

  • 3 september 2019 16:08
  Vond dit een korte, matige en voorspelbare episode eigenlijk. (spoilers inc)
  Hergebruik van muziek….Maar vervolgens laten ze bekende characters (zoals Brody of Chris) niet terugkomen maar introduceren ze stuk voor stuk nieuwe.
  Daniel werd wel heel makkelijk gemanipuleerd, ik dacht dat ik (sean) een goede band met hem had. En vervolgens was hij ook wel weer heel snel terug te krijgen. Dat hele stuk met geloof vond ik slecht uitgewerkt, filler content en totaal niet nodig.
  Enigste momentje wat me pakte was het laatste stukje in de auto als Daniel Sean soort van omhelst.
  Ook, zoals met elk van dit soort games, voelde het aan dat welke keuze je ook maakte het verhaal toch wel hetzelfde zou uitpakken, je zou hoe dan ook toch wel dat ziekenhuis uitkomen, en hoe dan ook toch wel in die saint haven komen en hoe dan ook wel Daniel weer overhalen om met je mee te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.