Op het eerste gezicht lijkt Lego Star Wars een belachelijk idee: een spel gebaseerd op een specifieke merchandising van een bekende franchise. Alsof de stroom aan normale franchisespellen nog niet erg genoeg is. Toch weet Lego Star Wars, hoe sceptisch je er ook tegenover staat, al snel je hart te veroveren. Het is namelijk een erg leuk en melig spel geworden, eigenlijk bedoeld voor kinderen maar ook uitermate geschikt voor een volwassen gamer die even terug wil naar zijn kinderjaren.

Lego Star Wars biedt je de mogelijkheid om zomaar even door Episode I t/m III van Star Wars heen te lopen. Ja, zelfs de nog te verschijnen derde episode is in het spel aanwezig. Er werd ons met klem verzocht om over de nieuwste film nog geen spoilers te plaatsen, maar het spel ligt inmiddels in de winkels dus: spoil yourself. Erg diep gaat het spel trouwens niet in op de verhaallijn van de films, het is vooral een middel om snel de diverse levels aan elkaar te breien.

Het Lego gedeelte in de titel zorgt voor een zeer bijzondere aankleding van de spelwereld. Het grootste deel van de losse objecten in de omgeving is namelijk opgebouwd uit dit plastic speelgoed. Enigszins jammer is dat niet letterlijk alles uit Lego is opgebouwd, zoals de muren, grond en bossen. Ook wordt het demontabel zijn van Lego op een leuke manier in het spel verwerkt. Tegenstanders vallen in losse onderdelen uit elkaar en sommige objecten kunnen met force powers uit elkaar gehaald worden, om ze vervolgens om te vormen tot iets anders.

Over naar de eigenlijke gameplay. Lego Star Wars is een actiespel dat gespeeld wordt vanuit een derde persoonsstandpunt met vaste camerapunten. Je krijgt de controle over diverse karakters. Elk van de karakters heeft namelijk verschillende mogelijkheden. Zo kan Obi-Wan Kenobi beschikken over een lightsaber en forcepowers. Jar Jar Binks blinkt op zijn beurt uit in springen, veel hoger dan menig ander karakter. Ook zijn er een aantal personages die beschikken over een vuurwapen, die tevens als grijphaak gebruikt kan worden. De meeste puzzels in het spel vereisen de mogelijkheden van verschillende karakters tegelijk, waardoor je regelmatig zult moeten wisselen tussen de diverse personages.

Opvallend aan Lego Star Wars is dat je niet kunt sterven. Je draagt wel een viertal hartjes met je mee, maar wanneer deze op zijn zal je gewoon weer op dezelfde plek teruggeplaatst worden. De enige straf voor het overlijden van je karakter is het verlies van een aantal noppen. Noppen vind je overal in de spelwereld en kunnen gebruikt worden om nieuwe karakters en een bouwpakket vrij te spelen. Echt zwaar komt het verlies van een paar noppen meer of minder dus niet aan, maar de echte streber zal zijn best doen om zoveel mogelijk noppen te behouden. Hierdoor zal zowel de beginnende, jonge speler, als de wat meer ervaren speler voldoening vinden in Lego Star Wars.

Ook zijn er in de levels talloze geheimen te ontdekken, waarvan een aantal alleen met bepaalde karakters te bereiken zijn. Het is niet altijd zo dat je deze karakters direct bij de eerste keer dat je een level doorloopt, tot je beschikking hebt. Nadat je een level gehaald hebt, kun je echter kiezen voor de Free Play mode, waarbij je zelf kunt kiezen met welke karakters je op pad gaat om zo ook de laatste geheimen binnen te halen. Hierdoor kent het spel een behoorlijke herspeelbaarheid.

Lego Star Wars kent ook een coöperatieve multiplayermode. Op eender welk moment kan een andere speler de startknop van de andere controller indrukken en meespelen. Je speelt dan gelijktijdig in één scherm, waardoor er niets van het overzicht verloren gaat. Een erg leuke optie die voor veel plezierrijke uurtjes zal zorgen!

Normaal gesproken zijn spellen bedoeld voor kinderen overdreven simplistisch, educatief verantwoord en saai. Lego Star Wars is niets van dit alles. Het spel is doorspekt met humor, speelt heerlijk weg en biedt met de vele geheimen een grote uitdaging. Doordat men echter heel vergevingsgezind is tegenover de speler, zullen ook jonge spelers geen problemen ondervinden in het uitspelen van het spel. Veel beter dan dit, kun je een kinderspel haast niet maken. Lego Star Wars is voor de jonge Star Wars en Lego fans sowieso een aanrader, maar ook de oudere gamer die in is voor wat licht vermaak, een heerlijke coöperatieve multiplayermode en een dosis Lego-nostalgie, zou Lego Star Wars eens moeten proberen.

Gameplay: 8.0 Graphics: 7.0 Geluid: 8.0 Totaal: 7.8