Dit jaar lijkt in het teken te staan van de herleefde jeugdsentimenten. Niet alleen Samson en Gert, maar ook oudgedienden Iron Man en John Rambo maakten de afgelopen maanden hun comeback in de bioscopen. Ook Indiana Jones heeft nog eenmaal zijn zweep en hoedje uit de kast getoverd om zijn avonturierkunstjes voor de laatste keer aan het grote publiek te tonen. Gek is het dan ook niet dat er tegelijkertijd een spel omtrent dit roemrijke personage verschenen is. Des te opmerkelijker is dat deze game niet gebaseerd is op de nieuwe film, maar op de oorspronkelijke trilogie uit de jaren tachtig.

Het spelconcept van LEGO Indiana Jones: The Original Trilogy lijkt verdacht veel op dat van spiritueel voorganger LEGO Star Wars. Wederom heeft ontwikkelaar Travellers Tales een klassieke filmreeks genomen, deze in een hartig sausje van legoblokken gedipt en 't geheel voorzien van de nodige persiflages op de betreffende films. Dat zelfs de hoesjes bol staan van de overeenkomsten, doet bovendien vermoeden dat we hier te maken hebben met een snel in elkaar geflanst product.

Gelukkig blijkt dit allesbehalve het geval te zijn. Het spel kent zelfs een geheel eigen smoel. Dit komt vooral doordat het spel volzit met de typische elementen uit de films. Niet alleen de kenmerkende soundtrack, ook Indy's slangenfobie en de overheerlijke hersensoepjes maken hun opwachting. Iedereen die ook maar een schijntje affiniteit heeft met de bebaarde avonturier zal dan ook genieten van de luchtige wijze waarop de bekende gebeurtenissen in het spel verwerkt zijn.

Bovendien is de nadruk ditmaal gelegd op andere, meer toepasselijkere, spelprincipes. Waar je in de Star Wars-variant vooral bezig was met het uitoefenen van speciale aanvalskrachten op je vijanden, staan in Indiana Jones de avontuur- en puzzelelementen centraal. Zo dien je meer dan eens balken te verschuiven om versperde doorgangen te openen en zul je op zoek moeten gaan naar sleutels om afgesloten kerkers binnen te kunnen treden. De puzzels zijn weliswaar simpel van aard, maar staan door de uiteenlopende doelstellingen en de overeenkomsten met de raadsels uit de film garant voor het nodige speelplezier.

Het immense aantal extraatjes wat LEGO Indiana Jones bevat is ook een meer dan welkome toevoeging. Naarmate je vordert in het spel, kom je de nodige legomuntjes tegen. Deze muntjes, die ook te verkrijgen zijn door objecten te vernietigen, kun je inwisselen voor speelbare personages. Bovendien is het mogelijk schatten op te graven, tussenfilmpjes vrij te spelen en pakketjes te doorgronden. Deze geheimpjes bevorderen niet alleen de spelduur, het is ook nog eens erg vermakelijk om ze te zoeken.

Ook het gegeven dat een aantal puzzels samenwerking vereist, draagt bij aan de amusementswaarde. Doordat elk personage unieke vaardigheden bezit, zul je regelmatig handelingen door je compagnon moeten laten verrichten. Indiana Jones zelf heeft bijvoorbeeld een zweepje, die hij kan gebruiken om zich vast te klampen aan uiteindes van ravijnen. Hierdoor kan hij op ogenschijnlijk onbereikbare plaatsen komen. Vaak kun je daar vervolgens een touwbrug aanleggen zodat 'je metgezel ook naar de betreffende plaats kan komen. Andere personages hebben zo hun eigen attributen die je kunt gebruiken voor uiteenlopende doeleinden.

De bovengenoemde coöperatieve spelwijze is meteen de sterkste zijde van LEGO Indiana Jones. Het gehele spel is namelijk met z'n tweetjes te spelen. Het komt erop neer dat één iemand met Indy speelt, terwijl de tweede speler steeds in de huid van een ander personage kruipt, al naargelang de film en de reeds vrijgespeelde personages. Doordat je elkaar daadwerkelijk nodig hebt en de puzzels erg goed in de spelstructuur geweven zijn, is de coöperatieve spelmodus een feest om te spelen. Het is dan ook een aderlating dat de online speelmodus schittert door afwezigheid, iets waar sinds de aankondiging al met geen woord over is gerept. Zonde, want het spel leent zich hier uitstekend voor.

Het is sowieso niet alles goud wat er blinkt. Zo is de kunstmatige intelligentie van een bedenkelijk niveau. Computergestuurde personages staan meestal niet welwillend ten opzichte van het oplossen van puzzels. Zelfs wanneer samenwerking vereist is om een volgend gebied te kunnen bereiken, lijken ze niet in te zien dat er ook inspanningen van hun kant nodig zijn. Daarnaast helpen ze je nauwelijks mee in het heetst van de strijd. Klaarblijkelijk vinden ze het interessanter geblokte palmbomen en diepe afgronden te bestuderen dan jou bij te staan in de gevechten. Wel zijn ze kanjers in je te achtervolgen als onwetende schapen, maar dit is logischerwijs van geen enkele waarde voor het spel en wekt louter irritatie op.

Bovendien zit het spel vol met spelbelemmerende foutjes. Het is een veelvoorkomend verschijnsel dat je op een onmogelijke plek in de spelwereld teruggezet wordt als je onverhoopt het leven gelaten hebt. Zo wordt je bijvoorbeeld meer dan eens geplaatst op een gladde steen of een smal hekje, wat tot gevolg heeft dat je linea recta de afgrond instort, waarna de ellendige gebeurtenis zich tot in den treuren blijft herhalen. Daarnaast is er ook nog eens voor gezorgd dat het spel regelmatig vastloopt wanneer je een gebied probeert te betreden.

Om deze mankementen enigszins te doen verbleken hebben Indy en zijn kameraden naar alle waarschijnlijkheid een overdosis aan eiwitcapsules naar binnen moeten werken. Ze lijken namelijk stuk voor stuk bovennatuurlijke krachten te bezitten, zo sterk zijn ze. Bovendien bezitten ze letterlijk ontelbaar levens. Telkens als je denkt dat ze definitief het loodje gelegd hebben, vindt er weer een wonderbaarlijke wederopstanding plaats. Niet dat je het daadwerkelijk vaak nodig zult hebben overigens. De moeilijkheidsgraad ligt immers behoorlijk laag. Gelukkig vergeef je Travellers Tales het gros van deze minpuntjes al snel als je ziet wat voor een vermakelijke speelervaring LEGO Indiana Jones je te bieden heeft.