Review
Legendary Gary

Legendary Gary

Legendarisch gewoon

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Gary is niet bijzonder, en toch is alles aan deze game bijzonder. Legendary Gary is een uniek project, een game in een game en een uiterst persoonlijk verhaal.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Mooi persoonlijk verhaal, stof tot nadenken, interessante stijl
  • Minpunten
  • Combat, afwerkfouten
Er is weinig legendarisch aan Gary. Hij is een twintiger die in de kelder van zijn moeder woont en in de supermarkt werkt. Hij speelt liever games dan dat hij goed voor zichzelf zorgt. Maar hij slaat niet door in een stereotype gamer, hij heeft vrienden, een vriendin, en hij wil goed voor zijn moeder zorgen.

Waar het hem vooral aan ontbreekt is ambitie. Hij vindt zijn leven schijnbaar wel prima en leeft liever comfortabel in het bekende dan dat hij zijn nek uitsteekt om iets nieuws te bereiken.

Legendary Gary

Legende van de speer

Gary is pas legendarisch als hij ’s avonds achter zijn pc kruipt en zich verliest in de wereld van een game. In het fictieve spel Legend of the Spear is hij de heldhaftige krijger die met de prinses gaat trouwen, maar eerst nog even de wereld van de ondergang moet behoeden. Het fantasievolle avontuur blijkt nogal wat parallellen met zijn eigen leven te hebben. Eng toevallige parallellen zelfs, waardoor de spelwereld en Gary's leven op een vreemde manier in elkaar over lijken te vloeien...

Het zijn dit soort momenten waarop het spel op zijn sterkst is en je aanzet tot nadenken. Als een keizer je in een fantasiewereld vraagt om een dief te ontmaskeren, twijfel je geen moment en neem je de queeste aan. Maar als zijn baas aan Gary vraagt om een stelende medewerker erin te luizen zodat die makkelijk ontslagen kan worden, is het al een heel ander verhaal.

Legendary Gary

Tuintje in m'n hart

Een aparte rol is weggelegd voor Gary's voortuintje, waar je allerlei bloemen kunt planten. Gedurende de game verzamel je zaadjes, waarmee je nieuwe planten kunt cultiveren. Opmerkelijk genoeg geven die bloemen je extra vaardigheden in Legend of the Spear, waardoor Gary's echte leven en zijn gamewereld met elkaar verweven raken. Dat wordt dus dubbel zo goed onthouden om de planten elke dag water te geven. Daar maak je namelijk niet alleen je moeder blij mee, maar je krijgers worden er ook sterker van.

Gary heeft verder niet veel bijzonders in zijn leven. Hij hangt wat rond met zijn vrienden en filosofeert over het nut van het bestaan, vreest dat zijn vriendin de sleur van hun relatie niet meer trekt, en maakt zich zorgen om zijn moeder. Het is duidelijk een erg persoonlijk verhaal voor ontwikkelaar Evan Rogers, met aspecten die we hier liever niet verklappen.

De game splitst zich in tweeën: Gary's leven en zijn avonturen in Legend of the Spear. Als Gary praat je vooral met mensen. Soms kun je een antwoord kiezen, maar over het algemeen is het een lineair verhaal. Legend of the Spear speelt wel als een game in een game, inclusief turn-based combat.

Legendary Gary

Voorspelbaar gevecht

De gevechten werk je af op een grid, waar je voor elk van je helden een actie kiest. Je kunt lopen, slaan, blocken of een speciale vaardigheid kiezen. Het is een beetje het standaard werk, maar de manier waarop het gevecht verloopt is wel bijzonder. Nadat je je acties hebt gekozen, beweegt iedereen namelijk tegelijkertijd. En tijdens je beurt kun je gewoon zien wat je tegenstanders gaan doen. Dat maakt de combat heel overzichtelijk, maar ook wel erg makkelijk. Je weet immers altijd wanneer je geraakt gaat worden.

Gezien de vele parallellen tussen de fantasiegame en Gary's leven voelt het wel toepasselijk dat de gevechten zo voorspelbaar zijn. Dat is zijn leven immers ook. Het is dan ook wel een interessante mechanic om over te filosoferen, maar uiteindelijk moet je het wel nog gewoon spelen. De achterliggende gedachte maakt dat niet leuker om te doen. Gelukkig kom je maar een handjevol gevechten tegen, het is niet alsof je ermee wordt doodgegooid.

De bijzondere stijl komt een stuk beter uit de verf, met handgetekende achtergronden en personages. Het lijkt een beetje op een budgetversie van The Banner Saga, of een oude Disney-film. Omdat het een eenmansproject is, is het misschien niet zo gepolijst. De navigatie is soms wat onhandig, we zagen meerdere spelfoutjes en de game crashte een keer. Wat je daarvoor terugkrijgt is een spel boordevol sfeer en persoonlijkheid.

Legendary Gary

Cijfer

Legendary Gary is dan ook zo'n game waarvan het niet echt eerlijk voelt om er een reviewcijfer aan te geven. Het is een enorm persoonlijk verhaal en als iemand dat met je deelt voelt het niet fijn om te zeggen “oké, leuk gedaan, maar ik vind de combat wat minder dus je krijgt een 8”. Het is duidelijk dat deze game niet voor iedereen is, en als je deze review hebt gelezen en de screenshots hebt bekeken, weet je zelf waarschijnlijk al in welk kamp jij valt.

Als je een bijzonder verhaal over hoe een game het leven van een middelmatig persoon kan beïnvloeden wilt meemaken, dan kun je je hier in ieder geval geen buil aan vallen. Legendary Gary doet dingen die we niet vaak in een game zien en stelt relevante vragen. Gary leert onderweg om een beter mens te zijn en zijn verantwoordelijkheid te nemen. Dat is een erg positieve boodschap voor iedereen die zich vast voelt zitten in de sleur van het leven en daarom al de moeite van het spelen waard.

Legendary Gary is nu verkrijgbaar op Steam

Dit artikel delen:

Lees meer

Skate 4 volgens webwinkel in 2018 naar PS4 en Xbox One Sonic the Hedgehog-film verschijnt volgend jaar
0

Reacties op: Legendary Gary

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.