Review

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot

Laytonnen aan nieuwe puzzels

Geschreven door Erwin Vogelaar op

Conclusie

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot is een leuke puzzelgame voor tussendoor, met geinige personages en prachtige omgevingen. Dit deel haalt echter bij lange na niet het niveau van de vroegere Professor Layton-games. Dat ligt niet aan het nieuwe hoofdpersonage, maar aan de kwaliteit van de puzzels en het verhaal.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Ziet er mooi uit, een hoop te doen, leuke personages
 • Minpunten
 • Geen enerverend verhaal, veel matige puzzels, kleine vertaalfouten
Professor Layton is verdwenen, maar gelukkig is zijn dochter Katrielle minstens zo slim. Daarom start ze haar eigen detectivebedrijfje om mysterieuze zaken op te lossen. Dit doet ze samen met haar assistent en een pratende hond.

Inmiddels is deze gameserie op een punt beland dat de personages niet meer hun best doen om de puzzels subtiel in het verhaal te verwerken. Werd er in de eerdere games nog regelmatig "dat doet mij denken aan het puzzel!" geroepen, moet je deze keer niet raar opkijken als puzzels gewoon in de omgeving rondslingeren. Uiteraard zijn er ook personages die je pas verder willen helpen als je eerst voor hen een breinbreker oplost.

De vork in de steel

Het verhaal van de game gaat over verschillende zaken die je als detective dient op te lossen. Door mensen te spreken en locaties te bezoeken speel je puzzelstukjes voor de oplossingen vrij. Het is jammer dat met dit concept verder niets wordt gedaan. Heb je alle stukjes bij elkaar, dan hoef je namelijk enkel op de oplosknop te drukken zodat Katrielle vertelt hoe de vork in de steel steekt. Met een beetje meer creativiteit van de makers had er ook een puzzel in deze oplossingen gezeten.

Het is daarnaast goed te merken dat de inspiratie voor deze serie begint op te raken. Waar zeker de eerste edities van de Layton-serie in het teken stonden van slimme puzzels die vaak met de omgeving en de voortgang van het verhaal te maken hadden, is dat in dit deel totaal niet het geval. Niet alleen staan de puzzels volledig los van het verhaal, ook de kwaliteit valt tegen. De breinbrekers zijn of erg simpel, of je wordt op een frustrerende manier gefopt.

Smartphonegame

Deze Layton-game komt voor het eerst ook voor smartphones uit. Sterker nog: daar is de game al een maand te spelen. De aanpassingen in de game zijn daar ook deels door te verklaren. Het verhaal is opgedeeld in korte stukjes en de puzzels vragen niet teveel van je. Dit maakt de game geschikt voor onderweg om hier en daar op te pakken en een puzzel te doen, of een stukje verhaal mee te krijgen.

Wat spelers op beide systemen in ieder geval niet helpt, is dat de vertaling hier en daar steekjes laat vallen. Het zijn geen grote fouten, maar voor een game waarin elk woord een hint kan zijn naar de oplossing van de puzzel is het niet acceptabel. Bijvoorbeeld als er 'meisjes' staat en er ‘meisje' wordt bedoeld, of als er 'paar' staat, maar toch meer dan twee wordt bedoeld.

Layton's Mystery Journey heeft wel genoeg content, met zaken, puzzels en nog wat extra minigames. Je hebt dus in ieder geval genoeg te doen. Het resulteert in een leuke puzzelgame, dat iets meer focus op kwaliteit dan kwantiteit nodig had.

Layton's Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot is verkrijgbaar voor Nintendo 3DS, iOS en Android. Gamer.nl heeft voor deze recensie de 3DS-versie getest.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Engelse verhaaltrailer uitgebracht van Pokémon Ultra Sun en Moon Modder stopt twee Zelda-overworlds in Mario 64
3

Reacties op: Layton's Mystery Journey: Katrielle en het Miljonairscomplot

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bigds9fan

  • 5 oktober 2017 15:46
  Tsja, toch een minpunt. Deel 1 was echt geweldig maar daarna werd het met elk deel toch minder.

  Toch vis ik deze game wel eens uit de budgetbak.

  Vraagje, is de Nederlandse versie alleen in het Nederlands?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Shriko

  • 5 oktober 2017 17:57
  @bigds9fan Met de systeemtaal op Engels is de game ook in het Engels te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 6 oktober 2017 10:33
  @shriko Dank je.

  Dat maakt het allemaal wat makkelijker om de game later een keer te lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.