Review
La Noire

L.A. Noire (Switch)

Draagbare detective

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

De heruitgave van L.A. Noire is een getrouwe versie van de originele game, met een paar extraatjes en veranderingen. Het uiterlijk doorstaat de tand des tijds verbazingwekkend goed, maar het rammelende verhaal en de repetitieve gameplay toch wat minder.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Uitmuntend geacteerd, graphics blijven overeind, boeiende setting, experimentele gameplay
 • Minpunten
 • Rammelend verhaal, ondervragingen soms vaag, lompe besturing, weinig spannende open wereld, repetitief
Ondergetekende speelt L.A. Noire voor de derde keer. In 2011 sloot ik mezelf op met het origineel tot ik alle hoekjes had uitgeplozen en genoot ik van de aparte verhaalvertelling en onderzoekende gameplay. Twee jaar later schreef ik deze Reload. Zonder een roze bril vielen de minpunten toch een stuk meer op.

Deze derde keer, de heruitgave voor moderne consoles, verbaast het me vooral hoe goed de game oud is geworden. Dat komt natuurlijk ook omdat er na L.A. Noire geen detective-game is geweest die hetzelfde probeerde te doen. Het spel zette alles in op de technologie om gezichten over te zetten naar een game, en slaagde daar wonderwel in. Die techniek komt het best tot zijn recht tijdens de ondervragingen van verdachten, waarin jij als detective Cole Phelps moet beslissen of iemand liegt of de waarheid spreekt. Het is fenomenaal om iemand zenuwachtig met zijn ogen heen en weer te zien schieten, of zijn mond te zien ophalen, hopend dat jij niet ziet wat diegene te verbergen heeft.

LA Noire

Een van de grootste ergernissen van die ondervragingen is in deze versie aangepakt. In het origineel koos je tussen 'waarheid', 'twijfel', of 'leugen', maar die termen waren totaal niet representatief voor de teksten die Cole af en toe spuide. Bij een kleine twijfel begon hij soms ineens te schelden en te tieren. Dat is nu enigszins verbeterd door de opties te veranderen naar 'good cop', 'bad cop' en 'lie'.

Die opties geven je iets meer inzicht in de plotseling woede-uitbarstingen. Het is echter nog steeds niet perfect: je bent niet altijd een 'bad cop' als je aan iemand twijfelt, en 'good cop' betekent ook vaak wat anders dan je denkt: soms volg je braaf de politieprocedure, andere keren geef je ermee aan dat je een getuige gelooft. Daarnaast is het goede antwoord soms tegennatuurlijk, bijvoorbeeld als je bij een getraumatiseerd slachtoffer 'bad cop' moet kiezen omdat je ziet dat diegene wat achterhoudt. Maar ja, schelden tegen een slachtoffer van verkrachting voelt gewoon niet zo fijn, hoe vaak de game je ook beloont voor je detective-instincten.

LA Noire

Speuren op de Switch

Over het algemeen voelt het ondervragen erg goed aan, vooral als je verzameld bewijs kunt gebruiken om iemand op een leugen te betrappen. Wederom speur je alle locaties af naar bewijsmateriaal als voetafdrukken, luciferdoosjes en vreemde verwondingen. Alles is daarbij hetzelfde gebleven als in het origineel, met de toevoeging van bewegingsbesturing voor de Switch. Je kunt de camera draaien door je Joy-Cons te bewegen, er aanwijzingen mee oppakken en zelfs de vuistgevechten worden er wat spannender van. Het is leuk voor eventjes, maar geen goede manier om de hele game te spelen.

De game ziet er prachtig uit op het kleine scherm van de Switch. De resolutie is met 720p misschien wat aan de lage kant, maar daar merk je in tabletmodus eigenlijk weinig van. Dat de game draagbaar speelbaar is, is een hele prestatie, al leent het spel zich eigenlijk niet voor korte speelsessies in de trein of bus. Het is nogal vervelend om middenin een lopende zaak te stoppen en het later weer op te pakken, omdat je steeds veel details moet onthouden om het onderzoek tot een goed einde te brengen.

Pas op een grote tv laat de game zijn leeftijd zien, iets waar de PlayStation 4- en Xbox One-versies met hun ondersteuning voor 4K en HDR minder last van hebben. De Switch laat gevoelsmatig bovendien wat meer kartelige randjes zien dan het origineel, maar dat valt tijdens het spelen al snel niet meer op. De personages bewegen daarnaast houterig vergeleken met moderne games, maar de motion capture van de gezichten blijft zes jaar na release nog steeds indrukwekkend. Geen spel heeft tot nu toe op dat vlak dit niveau gehaald. De uitmuntende acteerprestaties van de cast dragen daar zeker aan bij.

LA Noire

Schiet mij maar lek

De minpunten van L.A. Noire vallen ook in deze derde playthrough extra op. Het verhaal is een klein drama, met onverklaarbaar vreemde acties van Phelps als grootste boosdoener. Een plotselinge ommekeer in zijn karakter lijkt het resultaat van een script waar met een botte hakbijl stukken uit zijn gehaald. De vier extra cases die eerder als dlc verschenen en in deze versie in het verhaal zijn gestopt, veranderen daar niets aan. Zeker de zijmissies die je in de verder lege wereld kunt oplossen vallen uit de toon. Waar Cole over het algemeen binnen de lijntjes probeert te kleuren, schiet hij in zo'n optionele zaak zonder met zijn ogen te knipperen vijftien bankberovers door hun hoofd.

Ook de lompe besturing is vervelend, al heb je daar in het grootste gedeelte van de game gelukkig weinig last van. Een beetje speurneuzen gaat prima, maar zodra je in een zeldzaam vuurgevecht terecht komt valt alles uit elkaar. Toch is het repetitieve karakter van de game de grootste zorg. De eerste tien zaken zijn hartstikke leuk. Ga naar het plaats delict, zoek overal, praat met de betrokkenen en ontrafel uiteindelijk het mysterie. Op een gegeven moment wijkt de game niet meer van dat patroon af, en voelt het detectivewerk als een bekend riedeltje. Wanneer de game op het laatst de spanning opvoert en alles samen lijkt te komen, is het eigenlijk al te laat.

Anno 2017 is het bijzondere van L.A. Noire in ieder geval nog niet versleten en blijft de opzet uniek. Wie onbekend is met het origineel heeft dan ook genoeg om van te genieten. Dan is het feit dat je 50 euro betaalt voor een oudere game ook wat beter te slikken.

De heruitgave van L.A. Noire is nu verkrijgbaar op Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. De game verscheen oorspronkelijk in 2011 voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Dit artikel delen:

Lees meer

Kies een goed doel voor onze Grote Sinterklaas Stream! Update: 'Marvel Heroes stopt een maand eerder'
22

Reacties op: L.A. Noire (Switch)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  TheChief

  • 23 november 2017 10:43
  Heb de game gekocht tijdens een Steam sale 2-3 jaar terug en er enorm van genoten. Ik deel de mening betreffende het repetitieve element van de game dan ook niet, vind persoonlijk dat dat zeer meevalt. Elke zaak heeft wel een unieke invalshoek etc.

  Het enige storende aspect van de game was idd dat de impact van de keuzes die je maakt tijdens ondervragingen niet erg duidelijk is. Mening maal heb ik een optie gekozen die zeer toepasselijk leek te zijn omdat ik een getuige met omzichtigheid wilde aanpakken in de hoop er meer informatie uit te halen, om vervolgens vol verbazing te zien hoe Cole Phelps de getuige op nogal intimiderende wijze verbaal te lijf gaat. Goed dat dat in deze versie ietswat is aangepakt.

  WARNING: SPOILER ALERT! LOOK OUT BELOW!

  Qua verhaal vond ik de game erg interessant in hoe zaken in elkaar gevlochten worden op één ding na: Ik vond het segment waarin Cole opeens uit het niets zijn vrouw bedriegt heel erg jarring. Het past totaal niet bij zijn karakter tot dat moment waar hij steeds duidelijk laat zien een fatsoenlijk persoon te zijn met een sterk gevoel voor goed en fout.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 23 november 2017 11:59
  @TheChief jij snapt wat ik bedoel, ik wou de spoiler niet opschrijven :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 23 november 2017 12:21
  @ErikNus Kan er nog een spoiler optie komen?

  Bedankt Chief, dat je die spaties erin heb gezet. Heb mooi tijdig kunnen scrollen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 23 november 2017 14:21
  @Ichi Wilde het niet verpesten voor mensen die de game nog gaan spelen. Leek me wel zo netjes :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 23 november 2017 14:20
  @ErikNus Het is idd een jammer aspect van de game. Het verhaal zou nog meer aan inhoud hebben gewonnen idd als dit aspect netter was op gezet.

  Maar ondanks die fout nog steeds een buitengewoon vermakelijke game. Zag trouwens net dat ivm de Black Friday sales deze game al voor 35 Euro op te pikken is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 23 november 2017 15:59
  @TheChief .. potdomme, het is bij mij al zo lang geleden dat ik dat vergeten was.. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 23 november 2017 10:56
  Na de vergelijkingsvideo en nog wat andere video's ben ik tot de conclusie gekomen dat de Switch versie niets meer is dan de PS3 versie maar dan draaiende op een hogere resolutie, namelijk dezelfde textures zijn duidelijk zichtbaar tussen de PS3 en de Switch die niet te zien zijn op de PS4/xbox one versie. Zelfs de switch versie is beperkter (in de video is te zien dat bij de PS3 en de andere de autoruit wel in stukjes barst, maar de switch versie blijft de ruit helemaal heel).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  1453Cem

  • 23 november 2017 11:10
  @SuperDre tja wat verwacht je. Het is een remaster op een handheld console. Er kon meer aandacht gegeven worden, maar ik denk dat Rockstar dit als een makkelijke manier van geld verdienen zag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 23 november 2017 12:08
  Wat mij betreft is het cijfer een 4, een 7 min 3 punten aftrek omdat de uitgever ervoor gekozen heeft een te kleine cartridge te gebruiken en van de gebruiker verwacht dat-tie effe 14 GB vrijmaakt op z'n SD-kaartje. Puur zodat het spel verkocht kan worden op een goedkopere 16GB cartridge, ipv een 32 GB…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 23 november 2017 12:49
  "Weinig spannend" en "repetitief" zijn nagenoeg inherent aan open wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 23 november 2017 13:01
  @Baukereg vind je? Ik vind de nieuwste Assassins Creed bijvoorbeeld heerlijk om in rond te dwalen, of Zelda.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 23 november 2017 15:58
  @ErikNus "Nagenoeg"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 23 november 2017 17:33
  @MikkelE30 hieronder worden er nog meer genoemd

  Ik wil maar zeggen dat als een slechte game slecht is, dan ligt dat aan dat de game slecht is en niet aan dat het een open wereld is :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 23 november 2017 13:45
  @Baukereg

  Niet echt mee eens. Zelda, Assassin's creed, gta 5, the Witcher laten zien dat dat niet het geval is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 23 november 2017 14:21
  @Baukereg Alleen voor slechte open world games. The Witcher 3 heeft bijvoorbeeld al lang laten zien dat het ook anders kan, mits je maar een ontwikkelaar hebt met passie voor de materie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 23 november 2017 14:24
  @Baukereg Zelda nog niet gespeeld Bauk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • revanius

  • 24 november 2017 07:31
  @clandestine666 ik vond zelda erg leeg. Ik snap al de lof om de game ook niet. Heb me er mee vermaakt maar het is lang niet zo episch als ocarina of time. De nieuwe ac origins is beter

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 24 november 2017 16:33
  Ik dacht dat dit min of meer een lineaire game was, niet te vergelijken met GTA IV/V?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 24 november 2017 18:43
  @timtim96 dat klopt, dat doe ik dan ook niet :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 25 november 2017 11:43
  @ErikNus
  Gaat me meer over het feit dat die er dus wel is? Je kan dus rondrijden in een stadje, maar daar is verder niets te doen? Ik dacht altijd dat er helemaal geen open wereld in deze game zat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.