Review
kirby

Kirby en de Vergeten Wereld is zorgeloos genieten

Het leven door een roze bril

Geschreven door Cody Dakota op

Conclusie

Kirby en de Vergeten Wereld is een van de leukste Kirby-games tot nu toe. De magische driedimensionale spelwereld, talloze vaardigheden en grappige Mondvol-vormen blijven vermaken. Verwacht echter geen diepgaande gevechten of uitdagende platformactie - de focus ligt puur op zorgeloos plezier.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Prachtig ogende driedimensionale spelwereldje, veel gevarieerde vaardigheden, positieve sfeer
 • Minpunten
 • Camerabesturing tijdens coöperatieve baasgevechten, weinig vernieuwende platformactie
Met Kirby en de Vergeten Wereld gooit HAL Laboratory het over een andere boeg: het betreft een driedimensionale, post-apocalyptische platformgame. Toch merk je tijdens het spelen niet eens zo gek veel van deze rigoureuze metamorfose. Het is en blijft een Kirby-game, maar wel een van de leukste tot nu toe.

Je ziet aan Kirby en de Vergeten Wereld duidelijk dat Nintendo de Kirby-franchise wil evolueren, maar tegelijkertijd nog zoekende is naar de juiste richting. Dat begint eigenlijk al bij het opstarten van de game, waar je een keuze maakt tussen de ‘Spring-breeze’- en ‘Wild’-moeilijkheidsgraad. Mooie termen, maar enige vorm van duiding was fijn geweest. Na het testen van beide modi is het verschil nauwelijks te merken; ze zijn beide niet bepaald uitdagend.

Natuurlijk hoeft niet alles zich te conformeren aan de klassieke Mario-games. Een dergelijke keuze toont echter wel aan dat Nintendo een breder publiek wil bereiken, terwijl het de laatste jaren niet veel durft te experimenteren met deze franchise. Maar ach, wat maakt dat uit als het eindproduct gewoon goed is - zéker voor Kirby-begrippen?

Luilekkerland

Dat komt grotendeels door de magische wereld waar je als het aandoenlijke, roze mannetje doorheen wandelt. Doordat de levels behoorlijk van elkaar verschillen, blijf je nieuwsgierig naar het volgende gebied en bijbehorende thema. Zo transporteert de game je naar de meest betoverende plekken in het Kirby-universum. De ene keer trotsteer je een verlaten winkelcentrum, dan weer bezoek je een verlaten pretpark en voor je het doorhebt vlieg je als een Kirby-vliegtuig langs tropische gebergtes. Ondanks dat de levels soms wat leeg ogen, ervaar je dat tijdens het spelen niet zo, omdat de vijanden redelijk groot zijn ten opzichte van Kirby, waardoor de leegtes goed worden opgevuld.

Het siert de game dus eigenlijk dat je er relatief gemakkelijk doorheen wandelt, al ben je daardoor wel geneigd als een gek door de content heen te blazen. Dat terwijl veel van de schoonheid zich juist in het uitgebreid verkennen van de levels schuilhoudt. Ondanks de levels vrij lineair zijn, kom je onderweg genoeg mysteries tegen. Vaak zijn de levels zo ingedeeld dat de geheimen zich net buiten het speelveld schuilhouden en dat je een bepaalde Mondvol-vorm – waarbij Kirby in een object verandert - of vaardigheid nodig hebt om ze op te lossen. 

Ondanks de levels vrij lineair zijn, kom je onderweg genoeg mysteries tegen

Die geheimen hebben vaak te maken met het vijftal opdrachten dat je voorafgaand aan een level meekrijgt. Dat kan gaan om een stel lantaarns dat je moet ontvlammen, verstopte posters die je moet vinden of het opsporen van Kirby’s ontvoerde vrienden, Waddle Dee’s. Vooral dat laatste is belangrijk, want dat is uiteindelijk waar Kirby’s missie om draait: hoe meer Waddle Dee’s je bevrijdt, hoe sneller je de volgende eindbaas mag uitdagen en hoe verder je dus komt in de game.

Daarnaast verhuizen alle bevrijde Waddle Dee’s naar jouw dorpje, waardoor je nieuwe winkels en minigames vrijspeelt. Vergeet dus niet af en toe op de rem te trappen, van de mooie omgevingen te genieten en te zoeken in alle hoeken en gaten. Dat langzamer speeltempo wordt in ieder geval niet door de vijanden afgedwongen, want daar loop je zo doorheen - zeker met het scala aan vaardigheden die Kirby in deze game tot zijn beschikking heeft.  

Je bent wat je eet

Je hebt het ongetwijfeld meegekregen: Kirby beschikt in De Vergeten Wereld over de superkracht om vaardigheden van vijanden te kopiëren door een hapje van ze te nemen. En er loopt genoeg lekkers rond in de Vergeten Wereld. Binnen de korstte keren vlieg je als een wervelstorm door groepen vijanden heen en werk je de ene na de andere naar de grond met een gigantische hamer, chakram of een zak bommen. Ondanks dat veel van deze vaardigheden overkomen als een gimmick, blijven ze door het grote aanbod constant boeien. Zeker met de komst van de Mondvol-vormen en upgrademogelijkheden in de wapenwinkel zijn de mogelijkheden bijna overweldigend.

Dat maakt het extra jammer dat al die vaardigheden niet echt op de proef worden gesteld, op een paar epische baasgevechten na. Zo kwam ik pas in de derde wereld achter een mechaniek om aanvallen te ontwijken – dat had ik daarvoor simpelweg niet nodig. Dit maakt gevechten een stuk enerverender, maar is dus compleet overbodig bij het gros van de vijanden.

Op gebied van platformactie houden de gethematiseerde parkoers, puzzels en obstakels de glimlach op je gezicht, maar vernieuwend is het allerminst. Van een sprongetje over stekels, naar een beewegend plateau en vervolgens een vlucht richting het volgende obstakel. Hoewel daar niets mis mee is, zijn er in binnen dit genre betere alternatieven te vinden, zoals Super Mario 3D World en Sackboy: A Big Adventure. Daarnaast zorgen Kirby’s korte beentjes ervoor dat alles net even langzamer gaat dan in de gemiddelde platformer. 

Kirby en de vergeten Wereld
Kirby

Wees jezelf, Kirby

Niet alleen het speltempo is even wennen, ook de camera in de coöperatieve modus laat wat te wensen over. Dat merk je vooral tijdens de uitdagendere baasgevechten richting het einde van de game. Daar wordt Bandana Waddle Dee (de tweede speler) compleet genegeerd, waardoor die zich al snel overbodig voelt. De camera volgt immers enkel de beweging van Kirby, waardoor je als speler twee soms geen idee hebt waar je loopt en welke aanval je uitvoert. Gelukkig valt dat in de levels zelf enorm mee en heeft Kirby’s handlanger dan een stuk meer in te brengen. De standaard aanvallen van Bandana Waddle Dee worden wel wat eentonig aan het einde van de rit, maar dat komt voornamelijk omdat Kirby de ene nieuwe aanval na de andere voorgeschoteld krijgt.

Wat dat betreft is het een goede keuze geweest van de ontwikkelaar om er geen ellenlange game van te maken. Binnen tien uur heb je het hoofdverhaal wel doorgespeeld en met nog eens zeven extra uur speeltijd heb je alle winkels, mingames en andere geheimen gevonden. Kirby en de Vergeten Wereld speelt gedurende die uren heerlijk weg en biedt een compleet zorgeloze ervaring voor jong en oud. De spelwereld oogt magisch, het wapenarsenaal gigantisch, de puzzels zijn boeiend en door de lage moeilijkheidsgraad is van frustratie nimmer sprake. In de huidige, hectische maatschappij is de vrolijkheid en zorgeloosheid die Kirby uitstraalt een welkome afwisseling.

Kirby en de Vergeten Wereld is vanaf 25 maart voor Nintendo Switch verkrijgbaar.

Dit artikel delen:

Lees meer

Tiny Tina’s Wonderlands is verbazend fantasieloos Summer Games Done Quick wordt weer op locatie gehouden
47

Reacties op: Kirby en de Vergeten Wereld is zorgeloos genieten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  PietS.

  • 23 maart 2022 13:15
  Weer een Switch game die op Gamer (ver) onder het gemiddelde scoort. Verrassend!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Liquidshake

  • 23 maart 2022 13:29
  @PietS. Met een gemiddelde van 84 op dit moment, valt dit wel mee. Een 0,9 is niet ver onder het gemiddelde. Vanochtend stond het nog op 87, dus kan nog verder zakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 23 maart 2022 13:32
  @Liquidshake

  Daarom heb ik 'ver' ook tussen '()' gezet. Het begint wel weer op te vallen. Zo ook bij Traingle Strategy en Arceus. Overigens scoort een gemiddeld genomen matig scorende PS5 game hier dan wel weer redelijk ver bovengemiddeld. Er is in ieder geval niets veranderd sinds het InsideGamer tijdperk. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 23 maart 2022 14:09
  @PietS.

  Het schijnt dat t wel eens onderzocht is door iemand :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 23 maart 2022 14:11
  @Luigi1985

  Haha, was jij dat? Bleek overigens wel dat ik gelijk had toen! :'-D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 23 maart 2022 15:16
  @PietS. Maak je niet zo druk om het review cijfer gaat echt om je eigen beleving. Horizon Forbidden West scoorde overal echt geweldig. Ik zelf vond er niet heel veel aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 23 maart 2022 15:30
  @Snoop213

  Klopt, maar het valt gewoon op, dus dan zeg ik er iets van. Ik ga de game vrijdag meteen aanschaffen, dus (uit)spelen ga ik 'm zeker!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 23 maart 2022 16:19
  @PietS. Ik heb hem ook besteld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Liquidshake

  • 23 maart 2022 15:40
  @PietS. Ik kan jouw wartaal niet ontcijferen. Lekker makkelijk om dan ergens op terug te vallen en doen alsof je dat bedoelde. Arceus ligt iets meer dan halve punt van gemiddelde, dus valt mee. Buiten Ghostwhire zal je weinig games vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 23 maart 2022 15:48
  @Liquidshake

  Weinig 'wartaal', maar ik zal het even opsommen voor je! :) (Ik gebruik even recente voorbeelden, zodat je niet gaat zeggen dat ik oude koeien uit de sloot haal.)

  KOMT IE!!!

  Nintendo:
  - Kirby: MC –> 85 | Gamer –> 75
  - Triangle Strategy: MC –> 82 | Gamer –> 65
  - Arceus: MC –> 82 | Gamer –> 75

  PS:
  - Ghostwire: MC –> 76 | Gamer –> 85
  - Horizon FW: MC –> 88 | Gamer –> 90
  - Uncharted: LoTC –> 87 | Gamer –> 90

  Dus. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 23 maart 2022 19:55
  @PietS. Jeetje, wat een verschil! 2 a 3 punten… Je houdt verder ook totaal geen rekening met afronden.

  Wat probeer jij een dom punt te maken zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 24 maart 2022 08:57
  @Quintex

  Wat ik zeg klopt feitelijk gewoon en ik kan nog wel even doorgaan. Bij bv. Pokemon BDSP is namelijk hetzelfde gebeurd. En ook al wil je 'afronden' als excuus gebruiken, dan nog blijft mijn punt staan: Nintendo games scoren op Gamer heel vaak onder gemiddeld, terwijl PS games (ook al zijn het niet altijd exclusives) hier heel vaak bovengemiddeld scoren.

  Niks 'dom' aan. Gewoon keiharde, in cijfers uit te drukken, feiten. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 24 maart 2022 13:00
  @PietS. Er zijn (belangrijke) randzaken waar je geen rekening mee houdt. Nu schrijf je maar domweg wat, terwijl als je die hersenen zou gebruiken, gewoon kan concluderen dat de cijfers van Horizon en Uncharted on par zouden zijn. Inderdaad wartaal wat je uitkraamt, en nog vijandig ook. Wartaal die vooral veel impliceert, maar telkens wel op het punt terug komen dat het je maar 'opvalt'. Tuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 24 maart 2022 13:30
  @Quintex

  Het cijfer van Uncharted zou alsnog niet 'on par' zijn, want een 87 wordt afgerond naar een 85 en dan komt het dus nog niet overeen met de 90 (of van mijn part 88) van Gamer. Noem het hoe je wilt, maar wat ik zeg klopt gewoon. Al zou het cijfer van Horizon:FW wel overeenkomen (wat helemaal niet zeker is, maar waar jij alleen maar vanuit gaat om je gelijk te kunnen halen (wat niet lukt, overigens)), dan klopt mijn statement gewoonweg nog steeds: Nintendo games worden op Gamer over het algemeen (een stuk) lager beoordeeld dan gemiddeld en bij (al dan niet exclusieve) PS games is dat niet zo. :)

  Dus weinig 'wartaal'. ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rahl

  • 23 maart 2022 23:19
  @PietS.

  De review is geschreven door Cody en hij staat er om bekend heel erg veel liefde te hebben voor Nintendo alsmede de Switch. Het is eerder bewonderenswaardig dat hij het een 'eerlijk' oordeel geeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 24 maart 2022 09:00
  @Rahl

  Ik zeg niet dat hij een geen "eerlijk" oordeel geeft. Ik zeg alleen dat het wel weer heel erg opvalt dan Nintendo games op Gamer zo vaak ondergemiddeld scoren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Snoop213

  • 24 maart 2022 14:56
  @PietS. Piet maak je niet zo druk om dit soort dingen Haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 24 maart 2022 15:14
  @Snoop213

  Haha. Ik maak me niet druk hoor. Ik geef gewoon aan dat iets me opvalt en vervolgens vallen sommige mensen daar overheen. Verder niets aan het handje! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Liquidshake

  • 25 maart 2022 12:02
  @PietS. Je zogenaamde feitjes kloppen voor geen meter. Ik keek even voor de gein, en games zoals pokemon snap, monster hunter stories 2, monster hunter rise en nog een paar scoren op gamer hoger als de gemiddelde. Games zoals ratchet and clank, returnal en ff7 Intergrade scoren hier lager. Dus dat verhaaltje met zogenaamde feitjes kloppen gewoon niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 25 maart 2022 15:52
  @Liquidshake

  Anders sla je even een stukje tekst over wat ik hierboven getypt heb:
  'Ik gebruik even recente voorbeelden, zodat je niet gaat zeggen dat ik oude koeien uit de sloot haal'
  Kijk en lees, zou ik zeggen. :)

  Verder zijn MH games geen Nintendo games en zinspeel je op uitzonderingen, want als je bv. Pokemon Snap moet noemen, dan zegt dat genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.