Review

Kirby and the Rainbow Paintbrush

Zuigt niet

Geschreven door Joe van Burik op

Conclusie

 • <p>Stiekem hadden we liever een meer conventionele Kirby-platformer gehad, al is Kirby and the Rainbow Paintbrush zeker vermakelijk. De besturing is niet precies genoeg om het met lijntjes begeleiden van de roze blob volledig geslaagd te noemen. Gelukkig ziet het geheel er vrolijk uit en is er aardig wat te beleven &ndash; ook in co&ouml;p.</p>
  Score: 70 Goed
  • Fijne presentatie in claymation-stijl, uitdagende extra opdrachten, leuke lokale coöperatieve multiplayerstand
  • Inaccurate en frustrerende besturing, weinig creatief ontworpen eindbazen
Langzaam maar zeker doen steeds meer grote Nintendo-reeksen de Wii U aan met een volwaardige game. Hoewel het rond publieksfavorieten zoals Metroid en F-Zero nog altijd angstvallig stil blijft, is ditmaal Kirby aan de beurt met een eigen avontuur. Typisch genoeg niet met een rechttoe rechtaan platformgame, zoals we dat van oorsprong van het roze blobje gewend zijn, maar een waarin je Kirby vooral als roze kauwgombal door de levels leidt. Dit doe je door lijnen te tekenen op de Wii U GamePad.

Pingu

Interessant is dat Kirby's eerste spel op de Nintendo DS, precies tien jaar geleden, eigenlijk precies dezelfde opzet kent. Toen vertikte 'ie het in Kirby Power Paintbrush al de juist zo befaamde zuigkrachten te benutten om vijanden te kopiëren, dus mocht je de route letterlijk uittekenen op het touchscreen. Het verschil met Kirby and the Rainbow Paintbrush is op het eerste gezicht vooral visueel: voor het eerst maakt de franchise gebruik van een claymation-stijl, wat zorgt voor een verrassend passende presentatie. We zouden haast gaan hopen op een crossover met Pingu – de bekende claymationserie waar de twintigers en dertigers onder ons mee zijn opgegroeid.

Onder begeleiding van fijne vrolijke deuntjes en Kirby's olijke kreuntjes rol je in de hoofdcampagne door de levels in een poging de wereld voor de zoveelste maal van een groot kwaad te ontdoen. Onderweg naar het einde van elke route is het van groot belang om power-ups te verzamelen – wanneer je meer dan honderd sterren hebt, kan Kirby in een (bijna) allesverwoestende aanval naar voren spuiten om bepaalde hindernissen te overwinnen. Reguliere vijanden kunnen vaak ook verslagen worden met een simpele beuk, eindbazen vereisen slim gebruik van de genoemde 'sterrenslag.' Opvallend genoeg keren eindbazen later in het spel terug in ietwat complexere vormen, wat voelt alsof de creativiteit (of de tijd) van het ontwikkelteam op een gegeven moment is opgeraakt.

Regenbooglijn

Het grootste probleem zit 'm echter in de manier waarop je Kirby meestal door de levels begeleid. De stylusbesturing op het touchscreen werkt niet geweldig op de Wii U GamePad. Het uittekenen van de lijnen wordt beperkt door een meter die leegloopt als je veel op het scherm hebt gekrabbeld – een begrijpelijke spelmechaniek, die echter frustreert wanneer je aan het einde van een grote hindernis millimeters regenbooglijn tekort komt. Ook het verslaan van vijanden zonder de sterrenpower-up werkt ongemakkelijk, omdat je Kirby hiervoor moet aanraken terwijl ‘ie in beweging is óf je net druk aan het tekenen bent. Gelukkig mag je van tijd tot tijd op alternatieve wijze een level doorkruisen, bijvoorbeeld in de gedaante van een vlug vurende tank.

Verwacht met een uurtje of tien wel aan het einde van de game te komen. Je kunt echter nog lang blijven speuren naar de nodige collectibles, zoals beeldjes en bewegende schetsen die de personages en het verhaal op komische wijze verder toelichten. Bovendien is er een lading extra uitdagingen die het uiterste van je tekenvaardigheden vragen – vooral leuk als je die manier van Kirby besturen eenmaal toch onder de knie hebt gekregen. De tofste feature is zonder meer de optie om een groepje vrienden op hetzelfde scherm als Waddle Dee's Kirby te laten vergezellen: zij kunnen wel 'gewoon' lopen, springen en aanvallen dankzij besturing met de knoppen van de Wii-mote. Puzzels oplossen is er voor hen logischerwijs minder bij, maar het betere platformwerk wordt er een stuk vermakelijker van.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bestandsgrootte The Witcher 3: Wild Hunt voor Xbox One bekend Virtual reality-demo toont dino’s in Crytek’s CryEngine
7

Reacties op: Kirby and the Rainbow Paintbrush

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Jelster

  • 17 april 2015 10:30
  Jammer. Geen echte Kirby dus. Helaas over slaan :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Wormpaul

  • 17 april 2015 11:32
  Lijkt me nog steeds een vermakelijke game voor erbij (iets om te doen naast mijn het spel waar ik op dat moment volledig inzit), zit voor mij in zelfde categorie als Toad: Treasure Tracker en heerlijk dat zulke originele games nog steeds uitkomen op de WiiU

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Linksquest

  • 17 april 2015 14:01
  Wil deze game toch wel een keer aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jelster

  • 17 april 2015 15:47
  Oh het zal zeker vermakelijk zijn. Maar op de Wii U zit ik niet te wachten op 'vermakelijke' spellen. Het moeten TOPtitels zijn, aangezien er voor het apparaat maar erg weinig uitkomt.
  Helemaal als het dan een first party titel is, mogen ze van mij eigenlijk niet misschieten.
  Te veel missers nu sinds Smash Bros (geen ranking systeem), Mario Party (geen online)…

  Moeten we dan met zn allen maar blijven wacht op die ene Zelda of Xenoblade? Het is een console ffs, voor een console wil ik rijen vette spellen in de kast, maar voor de Wii U staan daar nu alleen Mario Kart en Smash bros….

  En dat nu al na 3 jaar…. Kan iemand mij uitleggen wat Nintendo allemaal aan het doen is? Ik vind het zorgelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Exalian

  • 17 april 2015 16:19
  @Jelster
  Als jij na 3 jaar enkel MarioKart en Smash hebt gekocht…waar heb je dan de WiiU voor aangeschaft? Als als die andere briljante games jou al niets lijken, dan vraag ik me af wat je anders verwacht had? Het was namelijk al vanaf jaar 1 bekend dat thirdparties de rug hadden gekeerd naar Nintendo.
  Ik heb inmiddels al iets van 15 games en geniet volop van de WiiU. Ik speel zelfs vaker op de WiiU dan op mijn PS4. Maar misschien hou jij meer van ander soort games al mij.
  Ik hoop dat tijdens de E3 wat meer titels worden aangekondigt die jij ook leuk vind. Anders is het inderdaad best zonde om maar 2 games te hebben. Zijn er echt geen andere titels dan dat die je leuk vindt?! Ook niet uit al die indie games in de eShop? :S

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jelster

  • 17 april 2015 16:56
  Ik heb de nintendo console gekocht voor de first party titels. Voor third party heb ik ook een PS4 staan.
  Op de Wii was ik na een jaar nog met Mario Galaxy bezig.. Mario 3D voor de Wii U was leuk, maar toch duidelijk minder episch.
  Op de Wii kwam bijna elke 3 maanden wel een dikke toptitel van Nintendo uit. Spellen die ik nu nog steeds speel, 3 zelda's, 2 mario's, 2 mario parties etc.
  Het aanbod van Nintendo zelf voor de Wii U is in mijn ogen na 3 jaar schandalig laag.

  MAAK die Starfox, MAAK die Fzero, die Metroid, die nieuwe Mario. Ze doen het niet. Of ze doen er jaren over.

  Ik ben bang dat Nintendo toch hele andere plannen heeft :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • keepitfrosty

  • 17 april 2015 17:29
  Dat ze onder druk van de aandeelhouders toch de mobiele markt (terwijl nog niet zo lang terug werd gezegd dat ze dat nooit zouden doen) opgaan zegt genoeg. Nintendo moet rap van koers veranderen, anders zijn ze jammergenoeg weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.