Misschien dat je nog nooit van de kleine ontwikkelstudio Firedroid hebt gehoord, maar daar gaat de komende jaren zeker verandering in komen. Als ze tenminste titels zoals Kings Can Fly blijven maken. Gelukkig twijfelen wij er niet aan dat het vierkoppige team achter het Nederlandse Firedroid daar wel oren naar heeft en we geven ze rustig de tijd om een indrukwekkend palmares op te bouwen. En tot die tijd vermaken wij ons prima met deze uitdagende puzzelgame.

Kings Can Fly is een game met in de hoofdrol een verveelde koning en zijn dochter. Om de sleur te doorbreken bedenkt de dochter een spel waarbij de koning zijn armada aan luchtschepen van punt A naar B moet loodsen. Alleen bedien je niet de schepen, maar slechts de omgeving door middel van grote molens en mini-orkanen. Met deze hulpmiddelen zul je de luchtschepen door een wirwar van eilandjes en obstakels moeten krijgen om uiteindelijk al je schepen veilig over de finish te dirigeren.

Voor het oprapen

De basis van Kings Can Fly, een object indirect door een doolhof sturen, is natuurlijk niet nieuw en kan misschien wat oubollig klinken, maar schijn bedriegt. Door hoogteverschillen toe te voegen en de puzzel meerdere dimensies te geven, verandert de game al heel snel in een uitdagend en vernieuwend concept. Maar liefst zestig levels lang weet de game je brein steeds meer en langer te pijnigen, terwijl de drang om te spelen niet afneemt. Kings Can Fly doet juist het tegenovergestelde door er ogenschijnlijk zo simpel uit te zien dat je jezelf dwingt om het level uit te spelen. Gewoon omdat je constant het gevoel hebt dat de oplossing voor het oprapen ligt.

Niets is echter minder waar en meer dan eens ben je, vooral in de latere levels, veel langer bezig met het bedenken van een oplossing dan je in eerste instantie had gedacht. Helemaal wanneer je meerdere rijen luchtschepen tegelijkertijd door het speelveld leidt. Crashen mag uiteraard niet en twee aparte kolonnes ongehavend laten finishen is geen eenvoudige opgave. Door ze te laten draaien, te laten springen en vooral heel handig gebruik te maken van je, soms beperkt aanwezige, windmolens moet het je uiteindelijk lukken om het einde te halen.

Makkelijk op te pakken

De game is vrij eenvoudig op te pakken, zelfs door de niet doorgewinterde puzzelfanaat. De eerste levels introduceren stap voor stap de diverse onderdelen van de game leren je hoe je een level op de juiste manier benadert. Daarna is het vooral heel logisch denken om tot de oplossing te komen. En mocht je het echt niet meer weten dan is een handig tipsysteem altijd aanwezig om je op weg te helpen. Aan het gebruik van de tips hangt geen consequentie dus voel je vrij om er gebruik van te maken als je niet verder komt.

Kings Can Fly is gewoon een hele leuke puzzelgame geworden die je wel een paar uurtjes zoet houdt met uitdagende puzzels. De game ziet er daarnaast erg goed uit en weet dankzij een paar coole details (zoals bewegende wolkjes) de juiste snaar te raken. Een klein puntje van kritiek is echter wel de wat onhandige camera die zorgt dat je je molens niet altijd perfect plaatst. Een nadeel dat vooral de kop opsteekt bij de iPhone. Maar buiten dat kunnen we iedereen die van een pittige puzzel houdt deze game zonder twijfel aanraden.

Getest op iPad 3 en iPhone 5.