Review
Kerbal

Kerbal Space Program: Making History

Dlc met een missie

Geschreven door Harry Hol op

Conclusie

De extra onderdelen van de Making History-uitbreiding voor Kerbal Space Program zijn een leuke maar niet noodzakelijke toevoeging aan de basisgame. De missieontwerper maakt echter veel goed met zijn uitzonderlijke diepgang. Het is nu mogelijk om zelf zeer complete avonturen te bouwen of om die van anderen te spelen. Juist deze krachtige editor maakt het onbegrijpelijk dat er geen ingebouwde manier is om vanuit de game missies te delen of te downloaden.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Missieontwerper is extreem krachtig, bijgeleverde missies zijn uitdagend
  • Minpunten
  • Geen ingebouwde manier om missies te delen
Kerbal Space Program is een immens complexe game, waar inmiddels ook al heel veel gratis mods voor verkrijgbaar zijn. De Kerbal-gemeenschap bleek prima in staat om de game van nieuwe onderdelen en mooiere graphics te voorzien. Dus wat bleef er over voor ontwikkelaar Squad om de eerste officiële uitbreiding aantrekkelijk te maken? Meer creativiteit voor de community, blijkbaar.

Kerbal Space Program is een game van eenzame klasse, zoals we al vertelden in onze review. Als speler bestuur je een NASA-achtige organisatie op de planeet Kerbin. Het is aan jou om de koddige groene bewoners (de Kerbals) te helpen om diverse ruimtemissies te vliegen. Hierbij ontwerp je de raketten, bestuur je deze tijdens de vlucht en (afhankelijk van de spelmodus) moet je ook een oog houden op de financiën en de diverse missies die je kunt aannemen. Het plezier van KSP zit hem in het grote realisme. Je ruimtevaarttuigen zijn onderworpen aan zeer realistische natuurwetten, en er komt een flinke dosis inzicht en vernuft kijken bij het plannen en uitvoeren van missies.

De uitbreiding Making History voegt niet heel veel toe aan deze basisgame. Er zijn geen nieuwe planeten, er is geen ‘sneller-dan-het-licht-schip’ (want Kerbals gehoorzamen aan dezelfde natuurwetten als wij, en niets in dit universum kan sneller dan het licht reizen) en het verloop van de carrièremodus is nagenoeg onveranderd, afgezien van een flink aantal nieuwe onderdelen.

Kerbal

Die onderdelen zijn op zich een erg leuke toevoeging, mede omdat ze zijn geïnspireerd op bestaande menselijke ruimtevaartprogramma’s. Dus opeens hebben we toegang tot capsules en motoren die rechtstreeks van het Amerikaanse en Russische ruimtevaartprogramma komen. Hier komt ook de titel ‘Making History’ vandaan, want opeens is het mogelijk om getrouwe replica’s van historische raketten en missies na te bouwen.

Maar nieuwe onderdelen alleen zouden onvoldoende zijn om een aanschaf te rechtvaardigen. Vooral omdat er al immens veel mods beschikbaar zijn die eigenlijk hetzelfde doen, maar dan voor noppes. De hoofdrol voor Making History is daarom weggelegd voor de misieontwerper.

Kerbal

Jouw missie

Voor het eerst is het namelijk voor de speler mogelijk om complexe scenario’s te ontwerpen voor zichzelf of voor anderen. En dat gaat heel ver. Je kunt eenvoudige uitdagingen maken zoals ‘breng een satelliet in de juiste baan’, maar ook complete lange verhalen met meerdere fasen. Feitelijk is de missieontwerper een game designer, waarbij je net zo veel of weinig vrijheid aan de uiteindelijke speler kunt overlaten als je zelf wilt, met meerdere paden en meerdere uitkomsten.

Het maken van missies gaat heel eenvoudig. Op een groot scherm plaats je blokjes die staan voor verschillende situaties of knooppunten. Hierbij geef je steeds aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Je verbindt de blokjes met lijnen zodat er een pad ontstaat naar de volgende gebeurtenis of voorwaarde. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is een heel toegankelijke en intuïtieve manier van programmeren. Dankzij de uitgebreide tutorials ben je binnen de kortste keren zelf missies aan het maken.

Er is een flink aantal voorbeeldmissies beschikbaar, die ongeveer het verloop van het menselijke ruimtevaartprogramma volgen (maar dan met Kerbals in de hoofdrol). Elke missie staat op zichzelf en is vrij uit het menu te kiezen. Het spelen van een missie levert ook een score op, zodat je ze kunt herspelen voor een optimaal resultaat. Missies staan los van elkaar, dus het is niet nodig om de ene te voltooien om de andere te kunnen spelen. Dit is ook wel een beetje jammer. Het voelt zo alsof de historische missies er vooral in zitten als demonstratie van de missieontwerper, en minder als een volwaardige verhaalcampagne. Wat niet wil zeggen dat de missies de moeite niet waard zijn. Ze zijn stuk voor stuk zeer goed ontworpen en vormen een substantiële uitdaging waar je als je dat wilt tientallen uren mee door kunt brengen.

Kerbal

Gemis

En dan is er uiteraard de mogelijkheid om de missies van anderen te spelen, wat in theorie tot eindeloze mogelijkheden leidt. Het is echter niet makkelijk om leuke user-generated content te vinden, want op dit moment is het niet mogelijk om vanuit de game zelf naar nieuwe missies te zoeken om te downloaden en spelen. Dit voelt wel als een groot gemis. Spellen als Super Mario Maker en LittleBigPlanet laten zien hoe belangrijk het is om toegang te hebben tot een in-game interface waar je makkelijk hoog gewaardeerde missies van anderen kan vinden. Het ziet er naar uit dat Squad dit nu overlaat aan de community om op te lossen. Dat betekent gehannes met zipbestanden downloaden en in de juiste directory slepen. En dat voelt gewoon onaf.

Dat wil niet zeggen dat Kerbal-fans deze uitbreiding moeten negeren. De toevoeging van historische missies en onderdelen zijn leuk voor ruimtefanaten, ook al veranderen ze de game niet fundamenteel. De mogelijkheden van de missieontwerper zijn echter zo uitgebreid dat je met wat tijd en moeite fantastische avonturen kunt bouwen, die het hele Kerbal-stelsel omvatten. Het is niet ondenkbaar dat de community complete veertig uur durende campaigns produceert die niet onderdoen voor volwaardige games. En dat soort inventiviteit (waar de Kerbal gemeenschap toch al om bekend staat) zal het spel nog jaren interessant kunnen houden.

Kerbal Space Program: Making History is nu verkrijgbaar voor pc. De dlc is gratis voor wie KSP vóór 1 mei 2013 kocht. Anders is de prijs €14,99. Er is nog geen consoleversie van de dlc aangekondigd of bevestigd.

Dit artikel delen:

Lees meer

Rare spreekt over aankomende Sea of Thieves-content Tweede jaar gratis dlc Ghost Recon Wildlands begint volgende week
3

Reacties op: Kerbal Space Program: Making History

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Xerxks

    • 4 april 2018 14:56
    is geen ‘sneller-dan-het-licht-schip’ (want Kerbals gehoorzamen aan dezelfde natuurwetten als wij, en niets in dit universum kan sneller dan het licht reizen)"

    Alleen hier val ik over. momenteel zijn er meerdere dingen die sneller dan het licht kunnen reizen. Ergo die zin is fout. Top artikel voor de rest.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    HarryHol

    • 5 april 2018 10:30
    @Xerxks De enige 'voorwerpen' die de snelheid van het licht halen zijn fotonen, omdat ze geen massa hebben. Alles wat massa heeft kan niet sneller dan het licht. Dit is echt honderd procent bewezen.

    Het werkt als volgt:

    Om een voorwerp te versnellen van 1 km/uur naar 2 km/uur heb je een bepaalde hoeveelheid energie nodig.

    Met die versnelling neemt de massa van het voorwerp een fractie toe.

    Voor de versnelling van 2 naar 3 km/uur heb je iets meer energie nodig (want de massa is immers iets toegenomen).

    Al je dit doorzet, nadert de massa bij de lichtsnelheid oneindig. Om de lichtsnelheid te bereiken heb je (letterlijk) oneindige energie nodig.

    Op het moment dat een object zou worden waargenomen dat sneller dan het licht beweeg, zou dat een wereldschokkende ontdekking zijn die alles wat we nu weten over het universum zou veranderen.

    Dus mocht je dergelijke voorwerpen kennen, hoor ik het graag! :-)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • rreloaderr

    • 4 april 2018 15:32
    Volgens mij klopt dit niet wat jij zegt. Voor zover wij weten kan er niets sneller dan het licht reizen. Stel je zou en trein rondom de aarde steeds sneller laten rijden tot aan lichtsnelheid en je zou dan bijvoorbeeld van de en kant wagon naar de ander rennen dan wordt dat gecompenseerd waardoor de tijd voor diegene ietsjes langzamer zal gaan en je dus in feite in toekomst aan het reizen bent.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.