Just Dance is de danstitel van Ubisoft, die met deel 3 voor het eerst met Kinect te spelen is. Er wordt gewerkt met felgekleurde dansleraren die je direct moet nadansen. Ideaal voor ongeduldige mensen die allergisch zijn voor tutorials. Er worden niet eerst danspassen aangeleerd, je moet meteen in actie komen.

Dat wil je ook wel, want de entourage is erg uitnodigend. Zo worden er bij Da Funk van Daft Punk eerst twee robotjes met een pixelige grijparm neergezet. Die robotjes zijn je dansleraren; Just Dance 3 heeft aardig vreemde vogels in dienst genomen om je de moves bij te brengen. Zo doet een stel ravers No Limit voor en buigen een aantal sletterige cheerleaders zich over Baby One More Time. En dan zijn er nog dansende kikkers, mimespelers en indianen. Carnaval kan er een puntje aan zuigen.

Hoe beter jij die aparte figuren nadoet, hoe meer mojo je verdient. Met die mojo speel je speciale extra's vrij. Die extra's bestaan uit remixes van verschillende nummers met een bepaald thema en nieuwe dansmoves. Jammer genoeg hoef je tijdens het vertonen van je kunsten niet op je vlugge voetenwerk te letten, want in Just Dance 3 wordt verdacht weinig op het gedeelte van je lichaam onder de broekriem gelet. Doe lekker enthousiast met je armen en de 'Perfects' vliegen je al om de oren. Bovendien is het verschil tussen moeilijkheidsniveaus ook nauwelijks merkbaar. Een domper als je er bij Just Dance 3 op hoopte serieus uitgedaagd te worden om beter te leren dansen.

Aan de andere kant is het natuurlijk een stuk gezelliger om geen kritiek maar complimenten te ontvangen. Just Dance 3 is dan ook een partygame bij uitstek. De meeste dansroutines behoeven weinig uitleg en de danspassen zijn gemakkelijk, waardoor je ze snel kunt aanleren. Het betekent wel dat je een beetje in het diepe moet springen, want zodra het liedje start, moet je meteen het beste van jezelf laten zien. Natuurlijk kun je de eerste keer dat je bijvoorbeeld Dynamite van Taio Cruz opstart niet meteen makkelijk meekomen, maar de tweede keer gaat het je al een stuk beter af.

Een ander argument waarom Just Dance 3 het goed zal doen op feestjes, is dat je het met zijn vieren tegelijk kunt doen. Let op: je hebt hiervoor een flinke villa nodig. In een bescheiden appartementje van 60 m2 is het al lastig om Kinect aan te sluiten. Kinect heeft enkele meters nodig om je geheel te kunnen lezen. Als je vervolgens in je kleine huisje vier mensen voor een televisie probeert te proppen, dan wordt het natuurlijk een chaos wanneer die gezelligerds ook nog actief met hun ledematen rondzwieren. En dan hebben we het nog niet eens over een feestje waar de nodige alcohol genuttigd wordt.

Just Dance 3 is naast Kinect verkrijgbaar op Wii en PlayStation Move. Echter is de Kinect-versie net even wat leuker door de toevoeging van de Just Create-modus. In freestyle vul je voor een heel nummer je eigen choreografie in. Just Dance 3 tovert je vervolgens om in een felgekleurd poppetje, zoals je dansleraren, en je kunt anderen online jouw routine laten dansen met jou als virtuele dansleraar. Schrik niet, want het kan een beetje overkomen zoals wanneer je jezelf op een radio terughoort. Ben ik dat?! Vrij confronterend, maar dat is natuurlijk geheel voor eigen risico.

Ben je er nog niet aan toe dat risico te nemen, dan zijn er in de Just Create-modus ook twee afdelingen waarbij een dansleraar je een handje helpt. In Coach Me doet de leraar het hele liedje op het scherm, zoals je in de normale modus gewend bent. Echter word jij via Kinect als een schaduw op je leraar geprojecteerd, waardoor je precies kunt zien hoe goed je hem of haar nadoet. In Dance Off doe je af en toe de leraar na en krijg je er soms een freestyle-stukje doorheen waarin je zelf aan de bak moet.

Heb je op alle vijftig nummers al een veel betere routine bedacht en wil je wat nieuws, dan kun je extra nummers downloaden. Echt nodig is dat niet, want vijftig is een prima aantal. Er zitten wat buitenlandse liedjes bij die je niet zal kennen, maar over het algemeen zijn het leuke popsongs die ieder een geheel eigen dansstijl van je verlangen. De moves zijn meestal niet zodanig over de top, waardoor ze ook in de discotheek niet zouden misstaan. Maar het dansen in Just Dance 3 is toch vooral goed voor een feestelijk avondje thuis.